Danas je 101 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji
Lokacija: Srbija i svet
25.11.2019.

Danas se obeležava 101. godišnjica od prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Reč je o najznačajnijem datumu od pre više od jednog veka, ne samo za Vojvodinu nego i celu Srbiju, jer je tog 25. novembra jednoglasnom odlukom poslanika Velike narodne skupštine u Novom Sadu promenjen tok istorije na ovim prostorima. Tada je stvorena politički moderna Srbija s najvažnijim odlikama parlamentarizma i demokratičnosti.

Jednoglasnu odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje donelo je 757 delegata Velike narodne skupštine. Oni su izabrani u 211 opština na narodnim zborovima aklamacijom, uzvikivanjem, znači bez pojedinačnog glasanja. Na tim narodnim zborovima koji su organizovani nakon raspada Austrougarske monarhije i pobede srpske vojske u Velikom ratu u gradovima i selima, biran je jedan poslanik na 1.000 građana. Među izabranim poslanicima je bilo 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, šest Nemaca, tri Šokca, dva Hrvata i jedan Mađar. Veliki svenarodni zbor, održan u nekadašnjem Grand hotelu, u samom centru Novog Sada, bio je poseban i zbog toga što su i žene imale pravo da glasaju.

Na Svečanoj akademiji koja će biti održana danas u Srpskom narodnom pozorištu povodom obeležavanja 101. godišnjice prisajedinjenja, po prvi put će biti uručena Pokrajinska nagrada i prokrajinska priznanja.

Komisija za dodelu Pokrajinske nagrade i priznanja jednoglasno je donela odluku da Pokrajinsku nagradu Mihajlo Pupin za 2019. godinu dodeli akademiku Miru Vuksanoviću za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate, čime je dao trajan doprinos razvoju Vojvodine. Za izuzetne rezultate u sportu pokrajinsko priznanje Momčilo Tapavica pripalo je košarkašu Nikoli Jokiću, a priznanje za rezultate u privredi Lazar Dunđerski biće uručeno Petru Matijeviću. Za izuzetne rezultate u obrazovanju priznanje Đorđe Natošević biće uručeno prosvetnom radniku Atili Vajdi, dok je dobitnica priznanja Milica Tomić za ravnopravnost polova kordinatorka Ženske parlamentarne mreže u Skupštini Vojvodine Mia Strajin. Priznanje Feher Ferenc za rezultate postignute u kulturi će biti uručeno pijanistkinji Riti Kinki Radulović.

Komisija je donela i odluku da se pokrajinsko priznanje Ljudovit Mičatek iz oblasti ljudskih i manjinskih prava dodeli Igoru Juriću, osnivaču Fondacije Tijana Jurić, kome će priznanje biti uručeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar