Bursaći se okupili po 16. put!
19.06.2015.

16. Sabor Bursaćaodržan je ove godine u Šapcu, prvi put van Beograda. Razlozi za ovo su bili želja da se okupi što više prezimenjaka iz manjih gradova, kao i da se nagrade Bursaći iz Šapca za brojnost i redovne dolaske na Sabore.

Sabor je održan u restoranu ''Car'' u Šapcu i okupio je skoro 80 prezimenjaka iz Šapca, Loznice, Rume, Iriga, Novog Sada, Zemuna, Novog Beograda, Batajnice, Krnješevaca i Zrenjanina, pa je najmlađi učesnik Aleksandar imao samo 3,5 godine, a najstariji Duško čak 86 godina.

Održana su dva predavanja u vezi sa istorijom porodice pod nazivom ''Stanovništvo Plavna u Dalmaciji sredinom 19.veka – izvor matične knjige 1845-1859.g'' i ''Doseljavanje porodice Bursać u Šabac i Majur 1919-1941.g''.

U sklopu Sabora  održana je izložba slikarskih radova troje slikara: Branka Bursaća akademskog slikara iz Šapca, njegove supruge Svetlane samostalnog umetnika i Vladimira Bursaća akademskog slikara iz Novog Sada.

Upriličena je i izložba fotografija Plavna na video bimu. Goste su tokom dana uživali uz muzički program, uz nastupe muških pevačkih grupa i pevača Zdravka Bukve sa repertoarom krajiških pesama.

Vrhunac muzičkog programa je bio dvostruki nastup gošće Sabora, Nede Nikolić iz Kovina, mlade umetnice i virtuoza na fruli, pobednice mnogih sabora frulaša i osvajača Gran pri nagrade na 11.Festivalu slovenske muzike u Moskvi, maja ove godine. 

Glavni ciljevi "Sabora Bursaća", ostaju očuvanje ove tradicije, omasovljenje udruženja, podmlađivanje članstva i dovršavanje popisa svih ljudi koji nose prezime Bursać, a koji sada obuhvata već 17 opština u našoj zemlji, navodi se u njihovom saopštenju.

Ovo udruženje  osnovano je početkom 2000.godine i od tada je svake godine, bez ijednog prekida, tokom juna meseca, održavalo svoje sabore.  Udruženje okuplja lica sa porodičnim prezimenom Bursać, održava kontakte između njih, omogućava međusobno druženje, proučava porodično poreklo i razvija svest o zajedničkom poreklu svih Bursaća. 

Galerija fotografija

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar