Boravak u prirodi pomaže u borbi protiv stresa

Srbija i Svet

Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Nauka se u potpunosti slaže.

Urbanizacija je u svom osnovnom obliku donela pregršt bolesti izazvanih stresom. Nikoga, a naročito ljubitelje prirode, ne iznenađuje činjenica da boravak u prostoru koji je bogat zelenilom opušta i popravlja raspoloženje. Međutim, to više nije samo naša intuitivna procena.
Jedna studija je našla direktnu vezu između količine drveća na ulicama, i nivoa smanjenja stresa.
 
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Ilinoisu uključilo je 160 individua koje su prvobitno bile izložene testu koji indukuje stres. Nakon toga, puštan im je jedan od ukupno deset trodimenzionalnih filmova koji su sadržali ulične scene sa različitom gustinom drvoreda. Na kraju, ispitanici su ispunjavali upitnik na osnovu kog je mereno na kakav način su date scene uticale na nivo njihovog smanjenja stresa.
 
Кao što možemo očekivati, rezultat je pokazao da što smo više izloženi drveću, brže ćemo se oporavljati od stresa. Nalaz studije nije odstupio ni pri uzimanju u obzir pola, godina i stresa sa kojim su učesnici ispitivanja došli na ispitivanje.
 
Autori studije su poručili da bi drvoredi u lokalnim zajednicama dramatično uticali na smanjene nivoe stresa, kao i da nam je svako pojedinačno drvo važno.
 
Međutim, dok je navedena studija bazirana na svedočenju ispitanika i njihovoj ličnoj proceni, jedno laboratorijsko istraživanje je pokazalo slične rezultate na nešto drugačiji način.
 
Na Institutu za istraživanje zdravlja u Amsterdamu, naučnici su ispitanicima, nakon indukovanja stresa, prosto pokazivali fotografije zelenila. Simultano, rađen im je elektrokardiogram koji je merio psihološke markere stresa.
 
Кada su učesnici gledali slike zelenila – ne čak ni u prirodnom okruženju, već gradskom, bez naročitih estetskih karakteristika – njihovi nivoi stresa su bili u padu. Ispostavlja se da držanje fotografija prirode, ili naprosto – bilo kakvog zelenila, na radnom stolu i u ranom okruženju može značajno pomoći kod stresnih situacija.
 
Izvor: kosmodrom.rs/rtv.rs
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...

 Muzeji kao središta kultura - Besplatni programi u nedelji muzeja Manifestacija Muzeji za 10, peti put po redu, održava...

Hrvatska će dozvoliti gajenje i proizvodnju kanabisa u medicinske svrhe isključivo farmaceutskim kompanijama i apotekama koje već imaju...

Probni popis stanovništva, stanova i domaćinstava počinje u ponedeljak i do 30. aprila biće sproveden u 51 gradu...