Blizu hiljadu mačevalaca na evropskom prvenstvu

Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore biće organzovano u Novom Sadu od 29. februara do 9. marta. Organizatori su Mačevalački savez Srbije u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom. Tim povodom član Gradskog veća za sport i omladinu Predrag Svilar i šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović prisustvovali su konferenciji za novinare.

Na samom početku konferencije mačevaoci reprezentacije Republike Srbije prezentovali su, kroz pravu borbu, ovaj olimpijski sport, a nakon toga predstavljen je kompletan sportski i prateći program Šampionata.

Član Gradskog veća za sport i omadinu Predrag Svilar je rekao da je ovo prvenstvo iz više razloga bitno za Novi Sad.

- Grad Novi Sad je stao iza ove kandidature i samog održavanja prvenstva. Sada već postoji jedan kontinuitet održavanja Balkanskih, Evropskih i Svetskih prvenstava u mlađim kategorijama u Novom Sadu i sa ponosom možemo da kažemo da je naš grad postao središte, u ovom delu Evrope, prvenstava koja se tiču mlađih kategorija. Takođe, mačevanje je bio jedan od sportova na prvim olimpijskim igrama, a Novi Sad kao grad ima dugu tradiciju mačevalačkog sporta i vreme je da je sa još većim žarom obogatimo – rekao je Predrag Svilar i izrazio nadu da će nakon takmičenja biti mnogo dece zainteresovano za ovaj sport.

Šef Kabineta gradonačelnika Novog Sada Aleksandar Petrović istakao je da je posle 2007. godine, Novi Sad ponovo domaćin najboljim evropskim mačevaocima u kadetskoj i juniorskoj kategoriji.

- Mi nismo velesila u ovom drevnom borilačkom sportu, ali smo velesila u organizaciji najvećih svetskih i evropskih takmičenja, što smo i potvrdili nedavnom organizacijom dva velika takmičenja u rukometu za žene, Evropskog i Svetskog prvenstva. Novi Sad je oduvek bio, jeste i biće grad sporta. Grad srdačnih i gostoljubivih ljudi, koji će mačevaoce iz Evrope dočekati raširenih ruku i širokog srca – naglasio je Petrović.

Izvršni direktor Šampionata Veselko Dumitrov rekao je da će u toku deset takmičarskih dana, od 29. februara do 9. marta, blizu 1000 takmičara iz 44 zemlje Evrope odmeravati snage svakog dana u obe kategorije kadeta i juniora. Prema njegovim rečima, u velikoj sali Spensa, takmičiće se muškarci i žene u sva tri oružja (mač, floret i sablja), kako individualno, tako i ekipno. On je napomenuo i to da će oko 2500 gostiju posetiti Novi Sad tokom ovog prvenstva što svakako doprinosi i turističkoj promociji kako Grada Novog Sada tako i države Srbije i zahvalio se predstavnicima Grada na podršci prilikom organizacije Šampionata.

Otvaranje Šampionata predviđeno je za ponedeljak, 29. februar u 18.30 časova u velikoj sali SPC "Vojvodina", uz svečanu ceremoniju a program će početi koncertom "Aleksandar Dujin orkestra". Nakon toga  posetioci će imati priliku da vide svečano unošenje zastava zemalja učesnica na Šampionatu, igrani program mačevanja vitezova, musketara i članova udruženja mačevalaca Vojvodine.

Budući da je Grad Novi Sad kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, organizatori su pored sportskih – takmičarskih aktivnosti uključili i umetničke, pa će tako od 1. do 5. marta biti organizovana likovna kolonija osam akademskih slikara. Nakon tih pet dana stvaranja, od 5. marta pa sve do kraja Šampionata u istočnom holu SPC „Vojvodina“ biće organizovana prodajna izložba radova od kojih će, u saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, sva prikupljena sredstva biti donirana deci bez roditeljskog staranja.

 

Ulaz na ceremoniju otvaranja kao i na takmičenja je besplatan


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar