Apatin i Kula među opštinama kojima je Pokrajinska vlada obezbedila vozila za dijalizu
Lokacija: Srbija i svet
23.08.2019.
Pokrajinska vlada obezbedila 10 vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, za najugroženije opštine, među kojima su i Apatin i Kula. Za kupovinu vozila izdvojeno je 38 miliona dinara i ovo je, kako je istakao pokrajinski sekretar za zdravstvo prof. dr Zoran Gojković, ciljana akcija usmerena prema najugroženijim domovima zdravlja, kako bi se unapredili uslovi lečenja za dijalizne pacijente. Prilikom predaje ključeva direktorima zdravstvenih ustanova, Gojković  je naglasio da je ovo prvi put da Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za ovu namenu.  
 
Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, osim opština Apatin i Kula, dobile su opštine Kovin, Bela Crkva, Novi Bečej, Bač, Senta, Novi Kneževac, Kikinda i Žabalj. To su, prema rečima Gojkovića, ustanove gde je postojala prioritetna potreba da se kvalitet i uslovi lečenja bubrežnih bolesnika poboljšaju. 
 
U Vojvodini se od terminalne bubrežne bolesti, u svakom trenutku, 1200 pacijenata leči dijalizom. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, dijalizna terapija je ovim pacijentima jedina šansa. Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na dijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju. 
 

  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar