Afrička kuga svinja opasna bolest - prijavite sve neobične simptome
Lokacija: Srbija i svet
16.08.2019.

Usled pojave bolesti afričke kuge svinja, Uprava za veterinu apelovala je na sve uzgajivače svinja, da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu, da hitno obaveste svog veterinara.

Uprava za veterinu je saopštila da samo odgovornim ponašanjem i pravovremenim reagovanjem štitimo naše svinjarstvo i sprečavamo širenje afričke kuge svinja.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji.

Bolest se širi: kontaktom zaraženih sa zdravim svinjama, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, kontaminiranom hranom, vodom, inficiranim krpeljima, odećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, stajnjakom, leševima uginulih i zaklanih životinja, glodarima i insektima.

Kako prepoznati afričku kugu svinja: iznenadno uginuće jedne i više svinja, gubitak apetita, potištenost, povišena telesna temperatura do 42 °C, krvarenja po koži (najčešće po ušima, njušci, repu, nogama, stomaku i bočnim stranama trupa), krvav proliv, pobačaji, nesigurnost u hodu, otežano disanje i kašljanje, povraćanje.

Preventivne mere: ne hraniti svinje pomijama, izbegavati pašno držanje svinja, sprečiti direktan kontakt sa divljim svinjama, osobe koje su bile u kontaktu sa divljim svinjama moraju dobro oprati i dezinfikovati odeću i obuću, obavezna prijava svake bolesne ili uginule domaće ili divlje svinje nadležnom veterinaru, postaviti dezbarijere na ulazu i izlazu u objekat gde se drže svinje.

Foto: Pixabay / RoyBuri


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar