8. mart - Međunarodni dan žena! Da li ga i Vi proslavljate?

Srbija i Svet

Međunarodni dan žena, 8. mart, dan je posvećen ženama i slavi se svake godine na ovaj datum. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Iako ravnopravnosti, po mišljenju mnogih, još uvek nema u pravom smislu te reči, 8. mart je tu da podseti i opomene.

Neki ga slave, neki ne, ali jedno je sigurno - gotovo da nema žene koja na taj dan ne dobije makar simboličan poklon.
 
Kako ovaj tekst ne bi bio stereotipan i dosadan, evo nekoliko zanimljivosti vezano za 8. mart:
 
- Dan žena je državni praznik u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Moldaviji, Mongoliji, Kazahstanu i u Tadžikistanu. Predpostavljamo da bi i ženama u Srbiji dobrodošao još jedan slobodan dan u godini. Šta Vi mislite?
 
- Zabeleženo je da je 2012. godine jedan nepoznat muškarac u Kazahstanu svojoj supruzi poklonio milion crvenih ruža. Ako jedna ruža košta oko 100 dinara, možete li izračunati koliko stoji ceo buket? 
 
- U Srbiji se za Dan žena damama obično poklanjaju ruže i karanfili. Mimoza je simbol 8. marta u Italiji, dok se u Ukrajini uglavnom daruju ruže i tulipani. 
 
- U jednom nemačkom tabloidu svim damama se na 8. mart daje slobodan dan, a muškarci preuzimaju sav njihov posao. Koliko je Vas spremno da podrži ovakvu ideju?
 
Slavili ga ili ne, 8. mart svakako predstavlja lep dan, ako ni zbog čega, ono bar zbog ulica i trgova koji su tog dana predivno šareni, a atmosfera je sigurno veselija nego inače.
 
Drage dame, želimo Vam srećan praznik, a Vama, muškarci, želimo poručiti da Vaše majke, supruge, ćerke, devojke, prijateljice i druge žene koje imate u okruženju, zaslužuju pažnju svakog dana, a ne samo 8. marta. Mislite o tome! :)

Foto: pixabay.com
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U nameri da promoviše i poveže srpske kompanije sa kineskim partnerima, PKS-RPK Sombor je u saradnji sa kineskom...

Ovogodišnji Festival evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15...

Seniorke i seniori Srbije osvojili su prva mesta na turniru I runde III Kontinentalnog kupa 2018 – 2020....

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je Vladičin Han. Bio je oduševljen onim što je tamo zatekao.  Prisustvovao je otvaranju poslednje deonice...

U subotu, 11. maja u 12.00 časova, u Velikoj sali Skupštine APV, održava se svečanost proglašenja pobednika devetog Međunarodnog Festivala...

U subotu, 11. maja 2019. godine je otvaranje Međunarodnog poljoprivrednog sajma. Novi Sad će i ove godine biti domaćin ove manifestacije,...