50 miliona evra za inovativna mala i srednja preduzeća u Srbiji, popisan InnovFin SMEG sporazum između EIF-a i Crédit Agricole Srbija

Srbija i Svet

Danas su Evropski investicioni fond (EIF) i Crédit Agricole Banka Srbija AD Novi Sad (CAS) potpisali sporazum o garanciji za InnovFin za SME, kako bi podržali inovativna mala i srednja preduzeća (MSP) male i srednje veličine u Srbiji. Novi InnovFin sporazum će omogućiti CAS-u da obezbedi zajmove inovativnim kompanijama u naredne dve godine uz podršku garancije koju pruža EIF i Horizon 2020, okvirni program EU za istraživanje i razvoj. InnovFin garancija pokriva 50% svakog kredita koji je isplaćen od strane CAS-a, a očekuje se da generiše ukupni kreditni portfolio do 50 miliona evra koji podržava preko 100 inovativnih malih i srednjih preduzeća male i srednjie veličine.

Potpisivanje ovog garantnog ugovora InnovFin objavljeno je danas na samitu Zapadnog Balkana u Sofiji (Bugarska), u organizaciji premijera Bugarske Bojka Borissova. Ovaj događaj okupio je lidere vlada iz zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana, sa fokusom na probleme sa povezivanjem u transportu, energiji i digitalnoj infrastrukturi.

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je rekao: "Oduševljeni smo što smo danas, na samitu Zapadnog Balkana, najavili ovaj InnovFin garancijski ugovor za srpske kompanije. Crédit Agricole Srbija je posvećena podršci malim i srednjim preduzećima sa malim i srednjim kapitalom, a ovaj novi sporazum će pomoći banci da obezbedi finansiranje po atraktivnijim uslovima. EIF sa zadovoljstvom povećava svoju podršku malim i srednjim preduzećima i srednjim kapitalima u Srbiji putem ovog novog sporazuma danas. "

Carlos de Cordoue, Izvršni direktor CAS-a, rekao je: "Crédit Agricole podržava razvoj poslovanja u Srbiji više od jedne decenije, sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća i preduzetnike kao pokretače rasta ekonomije. Ovaj novi aranžman koji je potpisan sa EIF-om će nam omogućiti da našim klijentima pružimo još bolje uslove i obezbedimo njihov održivi rast u budućnosti "

Cilj InnovFin SME garancije je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju mala i srednja preduzeća (do 499 zaposlenih) kojima je potrebna investicija i / ili operativni kapital za finansiranje istraživačkih, razvojnih i inovativnih aktivnosti, sa finansijskom podrškom EU. Finansijske institucije su izabrane od strane EIF-a nakon poziva za izražavanje interesa za finansijske posrednike širom Evrope. 
 

Više o EIF


Evropski investicioni fond (EIF) je deo grupe Evropske investicione banke. Njegova glavna misija je podrška evropskim mikro, malim i srednjim preduzećima (MSP) kako bi im olakšala pristup finansijama. EIF kreira i razvija kapital ulaganja, garancije i mikrofinansijske instrumente koji posebno ciljaju ovaj segment tržišta. U toj ulozi, EIF neguje ciljeve EU za podršku inovacijama, istraživanju i razvoju, preduzetništvu, rastu i zapošljavanju. Više informacija o radu EIF-a u okviru EFSI-a možete naći ovde here.

Više o CAS


Crédit Agricole banka Srbija je članica Crédit Agricole grupe, vodećeg partnera francuske ekonomije i jedne od najvećih bankarskih grupacija u Evropi. Crédit Agricole je vodeća banka za poslovanje sa stanovništvom u Evropi, prva u asset menadžementu, prva u bankoosiguranju i treća u projektnom finansiranju. Izgrađena na snažnim korenima kooperative, sa svojih 140.000 zaposlenih i 31.500 rukovodilaca u lokalnim i regionalnim bankama, Crédit Agricole grupa je odgovorna i responzivna banka koja uslužuje svojih 52 miliona klijenata, 8.8 miliona zajedničkih akcionara i milion pojedinačnih akcionara.Zahvaljujući modelu univerzalnog bankarstva fokusiranog na klijenta, koji se zasniva na saradnji između banaka za poslovanje sa stanovništvom  i poslovnih linija, Crédit Agricole grupa je vodeći partner u podržavanju klijenata u njihovim projektima u svim oblastima poslovanja sa stanovništvom kroz specijalizovane poslovne linije: dnevno poslovanje, štednja, stambeni i potrošački krediti, osiguranje, privatno bankarstvo, asset menadžment, lizing i faktoring i koroporativno i investiciono bankarstvo. Crédit Agricole se takođe ističe po svojoj dinamičnoj i inovativnoj politici društveno odgovornog poslovanja za dobrobit privrede. Ova politika zasnovana je na pragmatičnom pristupu koji je prožet kroz celu grupu i angažuje svakog zaposlenog.

Više o InnovFin

Inovativna garancijska mera za mala i srednja preduzeća osnovana je pod inicijativom "EU InnovFin finansije za inovatore" pod pokroviteljstvom Horizon 2020. Ona pruža garancije i kontra-garancije o finansiranju duga između 25.000 i 7.5 miliona evra kako bi se poboljšao pristup finansiranju kredita za inovativna mala i srednja preduzeća male i srednje veličine (do 499 zaposlenih). Njom upravlja EIF, a sprovodi se preko finansijskih posrednika - banaka i drugih finansijskih institucija - u zemljama članicama EU i pridruženim zemljama. Prema ovoj InnovFin meri, za finansijske posrednike garantuje EIF u odnosu na procenat njihovih gubitaka nastalih u vezi sa finansiranjem duga pokrivenog ovom garancijskom merom.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Kompanija BB Trade a.d. organizovala je svečanu proslavu u Kaštelu Ečka, povodom dodele jubilarnih nagrada za zaposlene koji...

Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima raspisuje Javni poziv za pružanje pomoći u vidu besplatnog...

15. februar je dan kada se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele...

Za sve probne dozvole izdate posle 3. aprila važiće nova pravila: novopečeni vozači imaće status početnika između dve...

Predvođeni rok, 5. mart ove godine, za zamenu starih oružanih listova za nove biometrijske isprave biće odložen za...

Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava da će u sredu, 13. februara, isplatiti posebnu novčanu naknadu za JANUAR 2019....