15. februar - Svetski dan dece obolele od raka
Lokacija: Srbija i svet
14.02.2019.

15. februar je dan kada se obeležava Svetski dan dece obolele od raka. Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka - NUNDOR, tradicionalno će, tim povodom, organizovati humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije. Ovogodišnji slogan glasi ,,I ja se borim''.

NUNDOR se, zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih obolenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. 
Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečije interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara. 
 
Ove godine borba je usmerena ka novoj Roditeljskoj kući u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom i terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom na to da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, a koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, sve je veći broj dece kojima je ova podrška potrebna, a trenutni kapaciteti nisu dovoljni.
 
Za 15 godina postojanja kroz NUNDOR je prošlo više od 1.500 porodica, više od 1.000 besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je 5 Roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica.
 
Među gradovima koji će podržati humanitarne akcije podrške nalazi se i Sombor.
Kampanji ,,I ja se borim'' možete se priključiti i doniranjem sredstava slanjem sms poruke na broj 1150, a svaka poruka iznosi 100 dinara.

Izvor i foto: nurdor.org
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar