Žućko - legenda koja ne umire

Ljubitelji košarke, ali ne samo oni, na ime Žućko ustaju u znak poštovanja. Legenda našeg sporta Radivoj Korać, koji je nadimak dobio zbog boje kose, rođen je u Somboru 1938. godine, u kući Bogdana i Zagorke. Međutim, ovde je živeo samo 10 godina. Nakon Drugog svetskog rata njegova porodica preselila se u Beograd.

Radivoj je prvi put imao priliku da vidi košarku sa 12 godina, kada je bio kod tetke na raspustu. Kada se vratio, okupio je svoje drugare, i pokušavao da ubaci loptu na sims prozora. Pošto je bio najviši, bilo je logično da nastavi da se bavi ovim sportom”, govorio je za našu emisiju Soborskim sokakom novinar Dušan Kolundžija.
 
Najbolji strelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno
 
Da je to bio pravi potez, svedoče njegovi uspesi. Bio je najbolji strelac prvenstva Jugoslavije sedam godina uzastopno, što je najviše u istoriji jugoslovenske košarke, sa prosekom poena po utakmici od 32,7. Najduže je igrao u OKK Beograd, a potom  i u Liježu i Padovi.
 
Žućko je retko dolazio u Sombor. Ipak, za to nije imao ni vremena. Sa samo 16 godina postao je prvotimac seniorske ekipe OKK Beograd i to zato što je na utakmici juniora postigao svih 56 poena! To je bila najbolja preporuka Bori Stankoviću da ga uzme u prvi tim”, rekao je Kolundžija.
 
Korać je osvojio nekoliko državnih prvenstava i postao reprezentativac, a 1960. je igrao na prvim Olimpijskim igrama. 1968 doneo je srebrnu medalju iz Meksika sa Olimpijskih igara, a imao je i pet medalja sa Svetskih i Evropskih prvenstava.
 
 
 “Bio  je krilni centar,  sa 193 centimetra, a ustvari je igrao centra, iako bi danas sa tom visinom igrao beka. Imao je poseban način građenja igre, a slobodna bacanja je davao ‘iz kecelje’, bacanje sa dve ruke, odole. Bio je sudbinski predodređeni vođa i znao je kako to da iskoristi na najbolji način”, istakao je Kolundžija.
 
Koliko je bio veliki čovek, a ne samo sportista, govori i priča od 14. januara davne 1965. godine. Radivoj Korać je u meču Kupa šampiona, u kojem su se sastali OKK Beograd i švedski prvak Alvika iz Stokholma, postao evropski rekorder - postigao je 99 poena! Ipak, on je bio očajan i razočaran, jer je smatrao da je uprava želela da ponizi jednu slabu ekipu.
 
Svestrana ličnost
 
Osim košarke,  Žućko je odlično je igrao i šah, rukomet i fudbal. Gde god da se opredelio, imao bi vrhunske rezultate. Bio je i prvak u skoku u vis. Bio je sjajan student elektrotehnike, a puno je voleo i da čita. 
 
Mnogo vremena je posvećivao i pozorištu, operi, baletu, voleo je da ide u bioskop. Neki od njegovih drugova su prvi put sa njim gledali balet. Prva ploča Bitlsa koja je doneta u Jugoslaviju, bila je ona koju je on doneo i poklonio Nikoli Karaklajići, koji je imao kultnu emisiju na radio Beogradu. Govorio je perfektno engleski, a za tri meseca je toliko dobro naučio francuski u Belgiji, da je za televziju davao intervju na ovom jeziku”, otkrio je još neke detalje iz Koraćevog života poznati novinar.
 
Smrt ga je prerano odvela u legendu
 
Ovaj talentovani košarkaš je odigrao je 153 zvanične utakmice, a sa prijateljskim utakmicama 180 mečeva, i postigao fantastičnih 3.600 poena. Poslednju utakmicu odigrao je 1. juna 1969. u Sarajevu, a 2. juna je poginuo u saobraćajnoj nesreći.
 
Više od 10.000 građana došlo je da isprati Radivoja Koraća do Aleje velikana u Beogradu, gde je kao prvi sportista sahranjen. 
 
Žućko nije zaboravljen
 
Ipak, legend a živi. Udruženje građana iz Sombora Ravangradske ajkule postavili su 2009. godine obeležje na kuću gde je živeo Radivoj Korać i uredilo fasadu. 
Tri godine kasnije, u Beogradu je postavljena spomen ploča i otvoren ćošak Radivoja Koraća na uglu Knez Mihailove i Obilićevog venca.  Ovo ćoše je nekada bilo mesto okupljanja Radivoja i njegovih prijatelja. 
 
 
Danas se igra i Kup Radivoja Koraća, koje je još jedno priznanje za ovog velikog košarkaša.  Takmičenje u nacionalnom Kupu igra se od 1959. godine, a od sezone 2002/2003 nosi ime Radovoja Koraća. Od 2013. godine pobednik nacionalnog Kupa dobija repliku originalnog trofeja Kupa Radivoja Koraća, koji se od 1972. do 2002. dodeljivao pobedniku međunarodnog takmičenja. Time “Žućkova levica” nastavlja  svoj život kroz srpski Kup, navodi se na sajtu Košarkaškog saveza Srbije. 
 
Foto: Arhiva Koš, Wikimedia
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar