Velemajstor Miodrag Savić pobednik rapid turnira u Ratkovu

Šahisti iz šest zemalja učestvovali su na dvanaestom po redu međunarodnom rapid turniru Memorijal “Miloš Rakić” koji je održan u prostorijama osnovne škole u Ratkovu. 

Pobednik je srpski velemajstor Miodrag Savić iz Zvornika, na drugom mestu našla se jedina žena učesnica turnira, intermajstor Nomin-Erdene Davademberel iz Mongolije, dok je trećeplasirani FIDE majstor Vladimir Jotić iz Sombora.
 
Na turniru su učestvovala 53 igrača iz Srbije, Mongolije, Makedonije, Hrvatske, Švedske i BiH. Igralo se po pravilima FIDE za ubrzani šah, sedam kola po švajcarskom sistemu. Prosečan rejting igrača je 2001 bod.
 
Troje najuspešnijih učesnika je nakon sedam kola imalo po 6 poena, a konačni poredak je određen na osnovu dodatnih kriterijuma.
 
Pobednik Miodrag Savić je po trenutnom FIDE rejtingu bio drugi favorit turnira, bolji od njega bio je samo velemajstor Miroslav Marković iz Leskovca koji je na kraju zauzeo četvrto mesto sa 5,5 poena.
 
- Turnir je bio izuzetno jak, ovog puta sam ja uspeo da pobedim. Igrao sam dobro od samog starta, bilo je par jakih igrača, pre svih naš dvostruki državni šampion Miroslav Marković, kao i velemajstor Siniša Dražić koji me je i doveo na ovaj turnir. Uslovi su bili dobri za igru, zadovoljan sam organizacijom i zahvalio bih se organizatoru na prijemu, nadam se da ću sledeće godine ponovo doći na ovaj turnir – izjavio je velemajstor Miodrag Savić.
 
Direktor turnira Stojan Đorđević kaže da su organizatori ponosni na činjenicu da su među učesnicima bila tri velemajstora, dva internacionalna majstora i četiri FIDE majstora.
 
- Moram da istaknem veliku pomoć koju smo mi kao organizatori imali od potpredsednika Šahovskog saveza Vojvodine, velemajstora Siniše Dražića. Tako da smo uspeli da zajedničkim snagama organizujemo nedavno turnir u Odžacima i sada ovaj turnir u Ratkovu, gde smo okupili zaista veliki broj kvalitetnih igrača – istakao je Đorđević.
 
Među učesnicima turnira u Ratkovu je posebno interesantna predstavnica Mongolije koja je reprezentativka svoje zemlje i pre par godina najbolja igračica sveta u uzrastu do 18 godina. U svom vlasništvu ima titulu intermajstora i ženskog velemajstora, a trenutno je 87. šahistkinja sveta na listi za standardni šah.
 
Uz podršku Šahovskog saveza Vojvodine u Odžacima je pre nedelju dana održano prvo Međunarodno otvoreno prvenstvo Vojvodine u ubrzanom šahu, a potpredsednik Saveza, velemajstor Siniša Dražić, kaže da su šahovski radnici iz Odžaka i Ratkova pokazali da mogu da organizuju najveća takmičenja.
 
- Vrlo lepe manifestacije u Odžacima i Ratkovu, imali smo puno mladih igrača i puno stranaca sa više kontinenata, što pokazuje da se uz mala sredstva, a sa puno volje i truda mogu napraviti zanimljivi događaji. Turnir u Ratkovu možda nije bio masovan kao u Odžacima, ali je kvalitet verovatno bio još i bolji – ističe Dražić.
 
Nagrade na turniru u Ratkovu su novčane za prva četiri mesta u iznosu od 7.000, 5.000, 3.000 i 2.000 dinara. Igrači koji su se plasirali od 5. do 8. mesta nagrađeni su šahovskim garniturama, dok su za plasman od 9. do 12. mesta dobili predmetne nagrade.
 
Aleksander Hart iz Švedske proglašen je za najborbenijeg igrača, dok je najbolje plasirani predstavnik domaćina Srđan Marković koji je turnir završio na dvadesetom mestu.
 
Nagrade su dodeljivali direktor turnira Stojan Đorđević i Snežana Rakić Spasojević, ćerka pokojnog Miloša Rakića, jednog od najboljih ratkovačkih šahista kome je i posvećen turnir. Njegovo ime nosi i šahovski klub iz Ratkova koji je organizator ovog tradicionalnog memorijala.
 
Izvor i foto: ico.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar