Uspešna godina Bratstva - što ih ne ubije, samo ih ojača!

Na izmaku kalendarske 2016. godine, po ustaljenom pravilu klubovi, udruženja, radne organizacije i svi oni koji se bave nekom delatnošću sumiraju rezultate i na osnovu njih ocenjuju koliko je uspeha ili neuspeha bilo. Među onima koji se mogu pohvaliti da su bili više nego uspešni je ekipa Bratstva 1946 iz Prigrevice, član Srpske lige - grupa "Vojvodina". Prigrevčani već godinama grade svoju poziciju na fudbalskoj mapi Vojvodine, pa je ovo selo u sklopu opštine Apatin izraslo u fudbalski centar Zapadnobačkog okruga.

Uspeh je ostvaren zahvaljujući klupskim entuzijastima koji su od samog početka znali šta žele, kolike su im mogućnosti i gde im je mesto, pa neće biti iznenađenje da na duže vreme preuzmu primat u ovom delu Bačke. Svojevremeno su na ovim područjima dominirali somborski Radnički i Mladost iz Apatina, ali nakon što su ta dva kluba već duže vreme u evidentnoj krizi, Prigrevčani, pre svega dobrim radom i odanosom prema klupskim bojama, sigurnim koracima grabe da postanu klub o kome će se pričati sa visokom dozom poštovanja.

Trenutni plasman ekipe na tabeli Srpske lige - grupa "Vojvodina" potvrđuje sve gore navedeno i nagoni čak i one najprobirljivije da odaju priznanje Bratstvu na vrhunskim rezultatima. Ne sme se zaboraviti dominacija Prigrevčana u Vojvođanskoj ligi gde su mnogo kola pre kraja prvenstva obezbedili titulu prvaka i ulazak među najbolje vojvođanske ligaše.

Isto tako mora se naglasiti da je klub prolazio kroz "pakao" i da su mu opštinske strukture okrenule leđa kada je bilo najteže. U nedostatku adekvatnih novčanih sredstava, ali i zbog činjenice da su bili na meti arbitara, Prigrevčani su odlučili da zamene mesta u ligama sa OFK Odžacima što se ispostavilo kao pravi potez, ali nije naišao na podršku tadašnjih funkcionera Sportskog saveza, pa su ostali uskraćeni onoga što im pripada, novčana nadoknada za putne i sudijske troškove.

Međutim, kod Prigrevčana zaista vlada ona narodna poslovica "što ih ne ubije, samo ih ojača". Uprava kluba na čelu sa sponzorom Aleksandrom Sašom Koraćem, nakon ulaska u Srpsku ligu, nisu opterećivali igrače i stručni štab titulom prvaka. Cilj im je bio dopadljiva igra, vraćenje publike na stadion i privlačenje mladih sportu, a onda, kada se rivali nisu ni nadali, na terenima širom Vojvodine počela je da dominira četa trenera Slobodana Bačića. U dosta jakoj konkurenciji Prigrevčani su uspeli da na 14 utakmica zabeležili deset pobeda, tri puta su remizirali i samo su jedanput osetili gorčinu poraza, od Borca u Sakulama. Sa 33 boda, najefikasnijim napadom sa 32 data i samo devet primljenih pogodaka, zasluženo zimuju na čelu tabele. Na stepeniku niže je sa istim brojem bodova i slabijom gol razlikom tim Omladinaca iz Novih Banovaca, dok su na trećem mestu sa 27 bodova nalaze igrači Dunava iz Starih Banovaca. Tu se izgleda i završava spisak kandidata za ulazak u viši stepen takmičenja.

Ovim rezultatima najviše su doprineli Vuković, Grabež, Šveljo, Bursać, Ićitović, Nosković, Makar, Zeljko, Bajčev, Erak, Faber, Slijepčević, Bajić, Vladetić, Vejnović, Bukumirović, Ivanović, Ćopić, Rašeta, Stošić i Đumić. Šefu stručnog štaba Slobodanu Bačiću pomagali su Života Gavrilović, Slobodan Cvetićanin i Dragoljub Popović.
 
Često se igrači i uprava kluba u sličnim situacijama vazdignu i počnu da "lebde", ali to nije slučaj u Bratstvu. Zahvaljujući od ranije igračima poznatoj klupskoj disciplini, sve je pod kontrolom, a razlog tome je i odlična selekcija fudbalera. Shodno tome, i same izjave su korektne, bez neke preterane euforije, jer svi sa obe noge čvrsto stoje na zemlji.

"Možemo slobodno reći da smo jesen okončali odličnim rezultatima. Nismo imali imperativ prvog mesta, jer nas uprava kluba i sponzor pre početka sezone nisu opterećivali titulom prvaka. Bila je to olakšavajuća okolnost za stručni štab i igrače, što smo iskoristili. Uspešni rezultati produkt su naše dobre igre, a ona je usledila jer nije bilo psihološkog pritiska. Serija dobrih rezultata uticala je da naše utakmice u Prigrevici prati veliki broj simpatizera kluba, ali i ljubitelja fudbala iz okolnih mesta". - ističe trener Slobodan Bačić i dodaje: "Iskreno, imali smo samo jedan kiks protiv Borca u Sakulama, a sve ostale utakmice su odigrane na dosta visokom nivou. Naravno, mi se ne zadovoljavamo postingutim jer se uvek može više i bolje, pa ćemo nastojati da u nastavku trke budemo još bolji. Kako sada stvari stoje, najveće šanse da se na kraju prvenstva nađemo na vrhu, samim tim i da se plasiramo u Prvu ligu Srbije, imamo mi i ekipa Omladinca, dok je Dunav u drugom planu. Mnogo toga će zavisiti od samog starta prolećnog dela sezone, jer ukoliko u prvom kolu ostanemo neporaženi u Novim Banovcima, protiv direktnog konkurenta Omladinca, šanse za viši rang nam se znatno uvećavaju."

Tokom letnjeg prelaznog roka Prigrevčane je pojačao Apatinac Srđan Grabež koji je u nekoliko navrata pokazao svoj raskošan talenat i bio među najboljim pojedincima jesenjeg šampiona Srpske lige Vojvodina.

"Uspeli smo da stvorimo jaku i kvalitenu ekipu, pa se ovakav rezultat od nas i očekivao. Verujem da ćemo i u nastavku igrati na ovako visokom nivou i plasirati se  u Prvu ligu. Nema sumnje da će to biti vrlo teško, ali, spremno ćemo dočekati sve izazove koji nas očekuju na proleće". - kaže napadač Srđan Grabež.

Značajan udeo u poslednjim rezultatima ima uprava kluba na čelu sa predsednikom Goranom Nesvanulicom, sekretarom Miroslavom Vujnovićem i ostalim članovima Izvršnog odbora.

"Ovi rezultati su došli u godini kada klub obeležva 70 godina postojanja. Uspešno smo zaokružili polusezonu u kojoj su naši igrači igrali sjajno. Verujemo da će tako biti i na proleće i da ćemo uspeti da se domognemo Prve lige. Proteklih godina smo dosta uradili na poboljšanju infrastrukturnih uslova, tako da naš stadion zadovoljava sve kriterijume višeg stepena takmičenja. Ostaje nam da se dobro pripremimo za nastavak trke u kome nas očekuje 14 teških iskušenja, jer sve ekipe protiv nas igraju maksimalno motivisane, tako da će biti još teže dolaziti do bodova. Zbog toga moramo biti još bolji i ubedljiviji, kako bi uspešno okončali sezonu ulaskom u viši rang, što bi nesumnjivo bio naš najveći uspeh do sada". - naglašava predsednik Bratstva, Goran Nesvanulica.
 
Interesantno je napomenuti da je od prvog dana vrtoglavog uspona prigrevačkog fudbala, bez mnogo medijske polupacije, stajalo u pozadini ime uspešnog poslovnog čoveka Saše Koraća. Ovaj nekadašnji igrač Bratstva, Mladosti iz Apatina i Tekstilca iz Odžaka u poslednjih nekoliko godina finansijski pomaže da klub u svakom pogledu ima stabilnost. On već nekoliko godina namiruje 80 posto budžeta dok preostali deo Prigrevčani dobijaju iz kase Sportskog saveza i Mesne zajednice. Zagovornik je da u klubu mora vladati pravilo da je data reč svetinja i što je obećano ne sme se izneveriti. Takvih je u svetu domaćeg fudbala malo, pa nije čudo da mnogi igrači sa strane, rado dolaze u ovu sredinu, koja će možda od sledeće godine biti u prilici da gleda atraktivne mečeve Prve lige Srbije. A ono što je prava retkost u srpskom fudbalu, godinama unazad u upravi kluba nema lokalnih političara koji znaju puno da obećaju, a malo ostvare. Kod Prigrevčana je ta praksa odavno odbačena, a fudbalom rukovode nekadašnji igrači koji najbolje znaju kako se teško dolazi do bodova.

"Ništa nije slučajno, pa ni naš uspeh. Iza svega stoji dugogodišnji, sada komotno mogu reći, savestan i naporad rad. Nismo se oslanjali na slatkorečivost, već na sopstvene snage i svaki uspešan korak ekipe ispraćen je sa velikom dozom prolivenog znoja. Zahvalni smo sponzoru, bivšim igračima, navijačima i svima koji su dali učešće u našem uspehu. Ljudi su prepoznali naše iskrene namere da stvorimo što bolje uslove deci da se bave sportom, pre svega fudbalom i sada sa ponosom možemo reći da odlazimo na zaslužen odmor, koji će za upravu kluba trajati kratko, jer nas već narednih dana čekaju nove obaveze, koje nam ne padaju teško". - reči su predsednika uspešnog kluba iz Prigrevice, Gorana Nesvanulice.

Autor: Jovan Banjac


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar