U Apatinu održan Biciklistički festival

U subotu je u Apatinu održan Biciklistički festival u kojem je učestvovalo preko 70 učesnika. Program je otpočeo registracijom učesnika, nastavio se vožnjom kroz Apatin i delove kraj Dunava, a završio se zajedničkim druženjem u JP za upravljanje pristanom i marinom Apatin, gde je održano predavanje o projektu, ali i o prirodnim i rečnim bogatstvima Opštine Apatin i Gornjeg podunavlja. Najmlađi su se zabavljali na malom biciklističkom poligonu, a obezbeđene su i brojne nagrade za sve učesnike u vidu osveženja, slatikiša, flourescentnih prsluka, svetala za bicikle i biciklističkih kaciga za najmlađeg i najstarijeg učesnika festivala. Na kraju se, tradicionalo, uživalo uz apatinski riblji paprikaš, gastronomski specijalitet Gornjeg podunavlja.

Festival je održan povodom promocije biciklističke rute Evropski Amazon, koja prolazi kroz pet država, Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju, a partneri na ovom međunarodnom projektu su Grad Sombor i Opština Apatin. Ruta povezuje područja prirode koja se oslanjaju na reke Muru, Dravu i Dunav, a Apatin je krajnja tačka jedne od etapa (Osijek – Apatin) i početna tačka naradne etape kojom turisti počinju da se vraćaju za Austriju. Celokupan projekat se u najvećoj meri finansira Interreg transnacionalnim dunavskim programom od strane EU.

Do 2021.godine, kada bi rutom zvanično trebali da krenu prvi turisti, Apatin će dobiti saobraćajnu signalizaciju za ovu rutu, nekoliko zaustavnih mesta i odmorišta, biciklističku opremu, svojom ugostiteljskom i turističkom ponudom, naćiće se na jedinstvenom rezervacionom sistemu.


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar