Tribina o omladini i sportu - reč sportskih radnika
Poseta ministra sporta Vanje Udovičića Apatinu bio je povod da sportski radnici iznesu svoje utiske i ukažu na probleme sa kojima se suočavaju. To je iskoristio nekadašnji kajakaš, Igor Kovačić, koji je objasnio da se najstariji kajak klub u bivšoj Jugoslaviji „Panonija“ nalazi u teškoj situaciji, zbog neisplaćenih sredstava. On je nekadašni reprezentativac Srbije. Učestvovao je na Olimpijadi u Sidneju 2000. godine i osvojio je deveto mesto u disciplini K4 na 1000 metara. Već osam godina ne vesla, a prestao je zbog toga što je sve troškove morao da snosi klub. 
 
Objasnio je da je Sportski savez opštine Apatin prošle godine namenio ovom klubu sredstva u iznosu od 800.000 dinara, ali da im je uplaćeno svega 300.000. Od sponzora su dobili još 100.000 dinara, ali tvrdi da je to nedovoljno. 
 
- U klubu imamo juniora, koji je bio deveti na Evropskom prvenstu, a naš je kandidat za Olimpijadu 2020. godine. Jedna kajakašica je otišla u Nemačku, gde će najverovatnije nastupati za njihovu reprezentaciju. Kako da rešimo problem neisplaćenih sredstava da bismo ulagali u svoje sportiste i kako da sa tako malo novca omasovimo sport, a ujedno i obezbedimo rekvizite? – obratio se Udovičiću Kovačić.
 
Ministar je odgovorio da sredstva koja su odobrena, moraju da budu isplaćena. Kajak klub „Panonija“ ima pravo da potražuje taj novac. Dodao je da postoji i mogućnos inspekcijkog nadzora, koji treba da utvrdi zbog čega neki klub nije dobio novac. 
 
- Potrebno je promeniti neke stvari u Zakonu o sportu, odnosno jasnije utvrditi kategorizaciju i parametre po kojima klub dobija određena sredstva. Trenutno se mesečno prati kretanje novca na nivou republike, pa se zna koliko je kome potrebno za pripreme i koliko ko sredstva treba da dobije. Svako ko se bavi sportom treba da pogleda Zakon u kome se propisuju jasna prava i mehanizmi delovanja, koji su različiti – objasnio je Udovičić.
 
Kovačić je iskoristio priliku da pohvali rad Olimpijskog komiteta i Sportskog saveza Srbije, rekavši da su Vlade Divac i Aleksandar Šoštar podigli reprezentativni sport na viši nivo. Na njegovu konstantaciju da je Udovičić uskratio ljubitelje sporta za svoje majstorije kada je napustio bazen, ministar je rekao da je prihvatio funkciju, kako bi popravio stvari koje je kritikovao.
 
- Borim se za principe i ideale koje je sam imao kao sportista, da ih prenese kao ministar da bi ceo sistem sporta bio efikasniji. To pokazuje broj medalja, broj sredstava koji dođu do sportista, broj novih terena, sve veći broj besplatnih sportova – rekao je Udovičić.  
 
Povodom ove teme razgovarali smo i sa drugim sportistima.  Ukazali su nam na probleme sa kojima se susreću, kao i gde vide rešenje problema. 
 
Nikola Ićitović (golman FK Bratstvo, Prigrevica) - Pozdravljam ideju o programu, jer smatram da može da unapredi stanje sporta u našoj opštini. Za fudbal je posebno značajna tačka u kojoj se određuje finansiranje klubova na osnovu jasnih kriterijuma bodovanja. Verujem da će tako klubovi srazmerno svom kvalitetu dobiti sredstva koja im pripadaju. 

Slobodan Obradović (trener OKK Apatin) - Novi program predviđa obnovu zapuštenih sportskih terena. To je izuzetno značajno, pre svega za naše najmlađe sugrađane, koji mogu da se zainteresuju za neki sport, da ga zavole, a potom i da krenu u aktivno treniranje. Na taj način možemo da stvorimo neke nove talentovane mlade ljude, koji će možda proslaviti našu opštinu, kao što je to uradio Željko Rebrača, na primer. 

Čedomir Milojević (kapiten RK Apatin) - Generalno mi se dopada ceo program, i posebno što se potencira transparentnost u finansiranju, ali naročitu pažnju mi privlači deo koji se odnosi na plan da se bar jedan klub iz prve kategorije sportova nađe na važnom mestu sportske mape Srbije. Lično smatram da bi rukomet s obzirom na tradiciju i popularnost koju ima u Apatinu trebao biti jedan od glavnih kandidata. Međutim, moje želje su jedno,  ali konačno rangiranje klubova u nasoj opštini daće i pravilnik o sportu kojim su te stvari jasno definisane.

Miško Popovć (trener OK Apatin) - Odbojkaški klub Apatin ima šest grupa u kojima trenira od 130 do 140 devojčica. Imamo najviše takmičarskih ekipa i jedini se bavimo mlađim kategorijama u ovom pogledu. Naš osnovni problem jesu termini za treninge u hali Osnovne škole. Nema ih dovoljno, a to posebno ilustruje slučaj kadetkinja i seniorki, koje idu u srednju školu u dve smene, neke putuju u Sombor, a omogućen nam je samo jedan termin i to nakon 20 sati. Rešenje je u boljoj raspodeli u odnosu potrebe klubova ili obezbeđivanju novog prostora, koji će biti otvoren za klubove, ali i za rekreativce.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar