Razvoj ženskog sporta: Koliko smo daleko od evropskog standarda?

Kada je razvoj ženskog sporta u Srbiji u pitanju, a ako bi se sudilo po rezultatima, slobodno bismo mogli zaključiti da je situacija izuzetno dobra. Reprezentativke su, primera radi, donele šest medalja, isto koliko i reprezentativci, sa poslednje dve Olimpijade, da ne govorimo o ostalim uspesima žena sportista u našoj zemlji. Nažalost, iza svih medalja koje su nam sportistkinje donele stoje poražavajući podaci o uključenosti devojčica u sport, kao i o broju registrovanih sportistkinja i ženskih klubova, a takođe i prisustvu žena u sportskim organizacijama.

Položaj žena u sportu
 
- Položaj žena u sportu u Vojvodini nije na zavidnom nivou. Podaci kažu da je procenat ženskih klubova unutar ukupnog broja sportskih klubova između 3  i 17%. Mali broj devojčica koje se bave sportom, ne samo u Apatinu, već i u celoj zemlji, preslikava se dalje na mali broj registrovanih sportistkinja i ženskih klubova, kaže Miloš Popović, predsednik OK Apatin. 
 
 
Primera radi, podaci iz Košarkaškog saveza Srbije pokazuju da u Srbiji postoje 3.023 registrovane košarkašice spram 18.542 košarkaša, odnosno da košarku trenira 1.904 devojčice spram 11.445 dečaka u mlađim kategorijama. Prema podacima do kojih smo došli, u svim telima Fudbalskog saveza Srbije koja broje desetine članova nalaze se samo dve žene, kao članice Skupštine. U Košarkaškom savezu Srbije na funkciji je samo jedna žena kao potpredsednica KSS zadužena za razvoj ženske košarke, dok u Odbojkaškom savezu u Izvršnom odboru i predsedništvu žena nema.
 
Imaju li žene i muškarci isti tretman u sportu?
 
Prema Miloševim rečima, kada je u pitanju ženski sport u Srbiji, ono što se javlja kao najveći problem jeste sam pogled na ženski sport.
 
- Sportistkinje u Srbiji nemaju jednak tretman kao njihove muške kolege. Sportistkinje se od najmlađeg uzrasta suočavaju sa rodnim stereotipima i predrasudama, gde im se jasno pokazuje da se ženski sport manje ceni nego muški. Iako ulažu podjednak trud i napor, postižu značajne rezultate u vrhunskom sportu, imaju slabiju medijsku zapaženost i manje publike, a o honorarima da ne pričamo, kaže Popović.
 
Današnji trendovi su, nažalost, takvi da se mediji, kada su žene u pitanju, više bave njihovim izgledom, nego sportskim rezultatima. Sem navedenog, prema zvaničnim podacima ženski sportski klubovi dobijaju 10% od ukupnih sredstava namenjenih sportu, dok muški sportski klubovi dobijaju 61%, a mešoviti klubovi 29% budžetskih sredstava AP Vojvodine
 
- Svi ovi podaci dodatno otežavaju uslove rada, a takođe i demotivišu trenere, te se treniranje ženske ekipe posmatra kao poslednja solucija za nečiju karijeru, kaže Popović.
 
Još jedan otežavajući faktor kada je u pitanju razvoj ženskog sporta svakako je činjenica da živimo u okruženju koje u većini smatra da je ženama mesto u kući, a ne na sportskom terenu.
 
- U programu razvoja sporta u Autonomnoj pokrajini Vojvodini za period 2016. - 2018. godine pronašao sam podatak da se samo 10% stanovništva Srbije jednom nedeljno bavi sportom. Statistike takođe govore da su u osnovnim školama u sportskim i fizičkim aktivnostima učenici aktivniji od učenica i da sa uzrastom nivo fizičke aktivnosti opada, te da je u osmom razredu tek svaka osma devojčica fizički aktivna svakog dana. To su zaista poražavajuće činjenice, priznaje Miloš.
 
Od Popovića saznajemo da, prema podacima Sportog saveza opštine Apatin iz 2016. godine, u našoj opštini je registrovano ukupno 260 sportiskinja (mlađe kategorije i seniorke) naspram 1.250 sportista muškaraca.

Odbojka kao najmasovniji ženski sport
 
 
Ukoliko govorimo o Vojvodini, istraživanja su pokazala da se najviše devojčica bavi odbojkom. Svaka druga devojčica koja se bavi sportom, trenira odbojku. Nakon odbojke slede ples, plivanje i gimnastika.
 
- Odbojka je najmasovniji ženski sport u Srbiji. Istraživanja u školskom sportu na teritoriji Srbije su pokazala da se odbojkom bavi više od 70 posto devojčica, dok preostalih 30 posto devojčica trenira sve ostale sportove. Treba naglasiti da je Srbija najuspešnija zemlja u ženskoj odbojci u evropi, Sve selekcije Srbije: seniorke, juniorke i kadetkinje se nalaze na prvom mestu evropske rang liste CEV. Poslednjih godina odbojka je i najmasovniji školski sport u Srbiji, pre svega zahvaljujući devojčicama koje se masovno bave ovim sportom. Po izjavi Ivana Miljkovića, podpredsednika OSS na sedam odbojkašica u Srbiji dolazi jedan odbojkaš. što je još jedan pokazatelj koliko je odbojka popularna među devojčicama u Srbiji. Podatak koji pokazuje stanje u ženskom sportu u Vojvodini je i taj da grad Novi Sad ima 35 ženskih odbojkaških klubova, a što je veći broj klubova  nego što ima bilo koji drugi granski savez ženskih klubova na teroriji Vojvodine u takmičenju u seniorskoj konkurenciji, kaže predsednik OK Apatin.
 
Nije na odmet spomenuti i podatak da je odbojka jedini sport gde su trenutno žene plaćene kao muškarci. Najbolje svetske odbojkašice igraju za više od  milion evra godišnje. Možda je upravo to značajan iskorak ka razvoju ženskog sporta.
 
Odbojkaški klub ,,Apatin''
 
Odbojkaški klub Apatin je u 2018. godini proslavio značajan jubilej, punih 20 godina od osnivanja kluba. Osnovan je 1998. godine i predstavlja najstariji i najtrofejniji klub u Zapadnobačkom okrugu. Danas u klubu trenira više od 120 devojčica i najmasovnija su ženska ekipa u Apatinu. Od sezone 2012./2013. klub ima "A" licencu Odbojkaškog saveza Srbije. 
 
 
OK "Apatin" od 2001. godine organizuje turnir u Beach Volley-u koji je po tradiciji u odbojci na pesku jedan od najstarijih turnira u Srbiji. Turnir u Street Volleyu se održava tradicionalno od 2009. godine u mesecu maju u centru Apatina. Poslednje tri godine turnir u Apatinu je bio najmasovniji turnir u uličnoj odbojci u Srbiji. 2010. godine odbojkaški klub "Apatin" je sa Odbojkaškim savezom Srbije organizovao  manifestaciju pod nazivom Lopte za pobede, na kojoj je svim osnovnim školama u opštini Apatin podeljeno više od 100 Mikasa odbojkaških lopti. OK "Apatin" je dva puta biran za najuspešniji klub u opštini, a dobitnik je i najvećeg opštinskog priznanja Oktobarske nagrade. Poslednje tri godine najbolja mlada sportiskinja opštine Apatin je birana iz redova OK "Apatin".
 
- Mi jesmo amaterski klub, ali se trudimo da se prema obavezama odnosimo krajnje profesionalno. Moram  da naglasim da smo uspešno omasovili školu odbojke i stabilizovali finansiranje osnovnih klupskih potreba. U klubu imamo više od  120 devojčica. Što se tiče seniorske ekipe i ove sezone se takmičimo u Prvoj Vojvođanskoj ligi. Prethodnu sezonu smo završili na visokom drugom mestu na tabeli. Nadamo se dobrom plasmanu i u ovoj takmičarskoj sezoni. Cilj kluba je da da afirmišemo mlade igračice iz sopstvenog pogona, jer naša ekipa je sastavljena od igračica iz Apatina. Po prvi put od ove sezone OK Apatin će imati i drugu seniorsku ekipu, a koja će kao "Apatin 2" nastupati u Drugoj regionalnoj ligi. Takmičićemo se sa mlađim kategorijama na kadetskom i pionirskom prvenstvu Vojvodine, dok će mlađe pionirke igrati u pionirskoj regionalnoj ligi. Devojčice iz škole odbojke će se takmičiti u mini i uličnoj odbojci. Pored klupskih takmičenja, odbojkašice Apatina će i u ovoj sezoni nastupati na školskom takmičenju na prvenstvu Vojvodine. Prethodne sezone odbojkašice Apatina su sa OŠ Žarko Zrenjanin osvojile 3. mesto u Vojvodini i 4. mesto na školskoj olimpijadi SOŠOV 2018. u Novom Sadu, kao jedine predstavnice ženskog sporta iz grada Apatina na najmasovnijem školskom takmičenju u pokrajini, s ponosom ističe Miloš Popović.
 
Odbojkaški klub ,,Boom Volley'' Prigrevica
 
 
Osim u Apatinu, odbojka je itekako popularna i u Prigrevici. Gotovo celu deceniju unazad u ovom selu funkcioniše Ženski odbojkaški klub ,,Boom Volley''. Ovaj uzoran sportski kolektiv je jedini ženski klub u Prigrevici koji se takmiči u seniorskoj konkurenciji. Prethodne sezone odbojkašice "Boom Volleya" su zauzele drugo mesto u Drugoj Vojvođanskoj ligi. U klubu se nadaju da će i u ovoj sezoni koja počinje  krajem meseca oktobra biti jedan od klubova koji će se boriti za sam vrh tabele. OK " Boom Volley" već 9 godina organizuje turnir za Majske svečanosti Prigrevice kao i turnir u Mini Odbojci koji poslednjih godina okuplja veliki broj devojčica iz Vojvodine. Nekoliko godina unazad trener odbojkašica iz Prigrevice je Dajana Nikšić, master profesor fizičkog vaspitanja i sporta.
 
- Klub trenutno broji 50-tak devojčica i devojaka, uzrasta od 7 do 25 godina. Iako je u malom selu poput Prigrevice izuzetno teško napraviti selekciju ekipe, naš klub veoma dobro funkcioniše. Imamo zadovoljavajuće uslove za rad i brojne medalje sa takmičenja.  Kada je odbojka u pitanju, s obzirom na to da se i sama skoro ceo život bavim istom, slobodno mogu reći da je situacija mnogo bolja nego ranije. Puno je više turnira, ulaganja u žensku odbojku, te ne čudi činjenica da je ovaj sport najpopularniji i najmasovniji u Srbiji, kaže Nikšićeva i poručuje svim devojčicama da je bavljenje sportom višestuko korisno, prvenstveno zbog zdravlja, kako fizičkog, tako i mentalnog.
 
Aerobik i školica sporta
 
Dajana Nikšić u Prigrevici drži i treninge aerobika, a gde redovno trenira 15-tak žena mlađe generacije.
 
- Mišljenja sam da bi svaka žena trebala sebi priuštiti bilo kakvo rekreativno bavljenje sportom. U Prigrevici mi na aerobik dolaze pretežno žene mlađe generacije, ali gledaću da osmislim i nešto adekvatno za malo starije sugrađanke. Za decu predškolskog uzrasta imamo Školicu sporta koja broji oko dvadesetoro dece. Sve radimo kroz igru, a u školici  je više devojčica od dečaka. Možda je upravo to znak da će nove generacije žena promeniti stvari kada je ženski sport u pitanju, optimistična je Dajana Nikšić.
 
 
Opština Apatin pomaže razvoj ženskog sporta
 
- OK Apatin i OK Boom Volley Prigrevica nemaju nijednog sponzora sem opštine Apatin. Naše odbojkašice živi su dokaz da se dobri rezultati mogu postizati i sa malim ulaganjima, samo ako postoje velika volja, želja i entuzijazam. Iako oba kluba posluju sa malim budžetom, uslovi rada su zadovoljavajući, a treninzi se svakodnevno održavaju u halama u Prigrevici i Apatinu, kaže Miloš Popović, predsednik ova dva odbojkaška kluba.
 
Ženski rukometni klub ,,Prigrevica''
 
Osim odbojke, kao najmasovnijeg ženskog sporta u opštini Apatin, među devojčicama je sve popularniji i rukomet, naročito u Prigrevici. Zahvaljujući entuzijazmu nekadašnje rukometašice, danas trenera, Milke Nikšić, u ovom selu danas postoji ŽRK ,,Prigrevica'' koji trenutno broji 30-tak devojčica.
 
- Ženski rukometni klub ,,Prigrevica'' postoji pune tri godine. Imamo oko 30-tak devojčica osnovnoškolskog uzrasta koje redovno treniraju, a među njima je i nekoliko srednjoškolki. Iako smo relativno mlad klub, već se možemo pohvaliti dobrim rezultatima, a među kojima bih izdvojila drugo mesto u Prvoj ligi Vojvodine za kadetkinje od prošle godine. Naša mlada rukometašica Anja Vujinović prošla je reprezentativne selekcije i postoje realne šanse da bude deo ekipe reprezentacije Srbije, s ponosom ističe Milka Nikšić, inače master profesor fizičkog vaspitanja i sporta.
 
 
Prema Milkinim rečima, stvari se pomeraju na bolje kada je razvoj ženskog sporta u pitanju.
 
- U odnosu na period dok sam ja igrala osete se promene. Mišljenja sam da se intenzivnije radi na razvoju ženskog sporta. Pokrajina daje konkurse za afirmaciju ženskog sporta preko kojih moze da se kupi oprema ili školuju treneri. Uglavnom, radi se na tome da se ženski sport izdigne na malo veci nivo. Kad sam bila mlađa, najpre sam se bavila karateom, zatim rukometom, a na kraju i atletikom. Danas treniram i devojčice i dečake. Osnovna razlika je zapravo u tome što su devojčice manje zainteresovane za sport od dečaka i čim krenu u srednju školu, njihovo interesovanje za bavljenje sportom opada. Kod muškaraca to traje mnogo duže. Za rukomet mnogi roditelji smatraju da je grub sport za devojčice, pa je to još jedna otežavajuća okolnost za naš klub, ali to ne znači da ženski pol ne treba da se bavi sportom. Naprotiv. U širokoj lepezi sportova sigurna sam da će svaka devojčica pronaći nešto za sebe i uvek podržavam bavljenje sportom, šta god da je u pitanju, kaže Milka Nikšić.
 
Ženski kuglaški klub Apatin
 
Ženski kuglaški klub „Apatin“ je osnovan 1995. godine na inicijativu zaljubljenika u ovaj sport. Od tog dana, pa sve do danas, postava se menjala više puta, kako igračica tako i trenera, pa i cele uprave kluba, ali klub je živeo i postizao odlične rezultate.
 
- Trenutno imamo 21 igračicu koje su registrovane. Od toga je najviše seniorki, zatim pionirke i jedna kadetkinja, a takođe imamo i veterane. Nadamo se da ćemo ove zime pokrenuti dugo očekivanu školu kuglanja jer nam je potreban podmladak. U prvu žensku Super ligu klub ulazi  2007. godine, a u ovoj ligi se i danas takmičimo, kaže Biljana Popović, predsednik ŽKK-a ,,Apatin''.
 
U ovom klubu ističu da imaju fantastične uslove za rad. 
 
- Treniramo na kuglani Banje Junaković koja je napravljena po stadnardima Svetske Kuglaške federacije i jedna je od boljih u Evropi.  Dovoljan podatak je taj da se u našem gradu već drugi put održava NBC Međunarodni kup. To je najmasovnije takmičenje u kuglanju. Mali problem ponekad predstavlja odlazak na treninge tj. put do kuglane jer je van grada. Treninzi su nam besplatni, odnosno imamo određen broj sati po sezoni koje nam obezbeđuje Sportski savez grada. Od prošle sezone imamo dva trenera sa licencom u klubu, tako da sa te strane ne moramo da brinemo za kvalitet treninga. Uprava kluba i igrači nisu plaćeni i više je sve na dobrovoljnoj bazi. Naš klub opstaje godinama zahvaljujući nesebičnom trudu, radu i ljubavi prema kuglanju uprave i igrača. Bilo bi dobro da se nađu sredstva da se taj rad stimuliše, a onda bi i rezultati bili mnogo bolji. Za sada imamo dobar kvalitet, ali nedostaje malo spoljne stimulacije. Moramo da istaknemo da imamo besplatne lekarske preglede i osiguranje koji nam je od ove godine obezbeđen kao i svim klubovima koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, saznajemo od Popovićeve.
 
ŽKK ,,Apatin'' je kroz godine svog postojanja nanizao velik broj fantastičnih rezultata.
 
 
- Prvo smo ponosni na ulazak u Super ligu davne 2007. godine. Igračice koje su od tada u klubu često se prisećaju te utakmice kojom je izboren plasman i spominju je sa posebnim žarom. Klub je ekipno tri puta stekao prava nastupa na međunarodnom NBC kupu 2014., 2015, i 2018. godine. Imamo dve reprzentativke. Nataša Savić je dva puta bila državni pojedinačni prvak sa državnim rekordom oborenih čunjeva 669, koje niko nije nadmašio ni danas. Jelena Barać takođe postiže pojedinačne uspehe u svojoj konkurenciji kadeta, mada se takmiči sa seniorskom ekipom u redovnim kolima lige. Ove godine je osvojila treće mesto na međunarodnom kampu talenata  Međunarodne kuglaške fedrecije na devet čunjeva – klasik. Na pojedinačnom prvenstvu veterana 2014. godine naša najstarija igračica Savka Bursać je pojedinačno osvojila prvo mesto, a imamo još velik medalja u drugim kategorijama takmičenja, s ponosom ističe predsednica kluba.
 
Prema mišljenju Biljane Popović, ženski sport je na margini, a žene u sportu su "nevidljive".
 
- U pitanju nije moje usamljeno mišljenje, već rezultat postojećih istaživanja koja su dostupna svakome. Sve se svodi na neki lični angažman i volonterski rad, a pohvale stignu kada postignete neki izuzetan rezultat. I tada se postupa selektivno jer nemamo razvijenu svest o vrednostima. Postoje Strategije razvoja sporta  na svim nivoima i možete ih naći javno dostupne. Ali to su samo planovi. Zanimljivo bi bilo analizirati šta je ostvareno. Po standardima Evropskog olimpijskog komiteta žena mora da bude zastupljeno pedeset posto u organima upravljanja u sportu. U velikom broju ravnopravnih članica EU taj broj je dostigao taj broj u bavljenju sportom, ali se još nije približio kada je reč o upravljanju. Žene nisu dovoljno zastupljene u sportskim organizacijama niti imaju ista primanja kao njihove kolege. Nedavno istraživanje koje je sproveo INDOK centar Republičkog zavoda za sport ukazuje na visok stepen neravnopravnosti žena i ukazalo na postojanje institucionalnih i strukturnih faktora koji uslovljavaju takvo stanje. Uzorak su bile 84 hiljade ispitanih sportistkinja. Naš zakon delimično uređuje položaj žena u sportu, a za neprimenjivanje odredbi nisu propisane mere. Znači da je sve ostaje na preporuci i dobroj volji. Kada je zakon takav ni stanje ne može biti bolje. Žena nikada nije bila direktorka nekog većeg sportskog objekta u Srbiji ili velikog i moćnog sportskog društva. Zašto?
Ključni nalazi u nekoliko istaživanja su sledeći:
u najvećem broju sportova dominiraju muškarci
u većini slučajeva muškarci dominiraju u upravi, administraciji, komisijama, kao i među trenerima, sudijama, delegatima i selektorima.
Istraživanje Slika žena u sportu-promena medijske prakse Zorice Mrščević pokazalo je da se sportiskinjama poklanja manje medijske pažnje nego sportistima. Manje od trećine ukupnih tekstova je o ženskom sportu. Sem toga vest o ženskom sportu se retko nalazi na naslovnim stranama novina, a o sportiskinjama se izveštava faktografski, bez analize i komentara, dok na više od polovine sportiskinje pasivno poziraju. Žene u sportu retko dobijaju priliku da iznesu svoje mišljenje već u većini tekstova o njihovim uspesima govore treneri i selektori.
Kod nas u opštini stanje je takvo da imamo odnos 1:5 kad je u pitanju odnos žena i muškaraca koji se bave sportom. Ove godine iz budžeta opštine se izdvajaju sredstva za 30 klubova. Samo 5 je ženskih. Nikad nije raspisan ni jedan konkurs za razvoj ženskog sporta u opštini iako je to predviđeno Stategijom razvoja sporta. Pokrajina raspisuje svake godine jedan konkurs isključivo za žene Afirmacija žena u sportu, ali su iznosi odobrenih sredstava izuzetno niski, kao ni na jednom konkursu, analizira Biljana Popović, predsednica ŽKK-a ,,Apatin''.
 
Popovićeva još navodi da je neravnopravnost i diskriminacija marginalizovanih društvenih grupa ozbiljan problem koji zahteva angažovanje i posvećenost širokih društvenih struktura kako na državnom, tako i na opštinskom planu. Prema njenim rečima, sport može biti održiv u društvenoj sredini ako je dostupan svima, ako uključuje veliki broj mladih u organizovanim sportskim organizacijama, ako sredina prepozna i prati sportske talente preko kojih se postižu i održavaju vrhunski rezultati.
 
 
Zbog čega je važno da se žene bave sportom?
 
Devojčice, devojke i žene koje se bave sportom prvenstveno su zdravije. Sem toga, baveći se sportom one jačaju svoje samopouzdanje, pružaju sebi mogućnost  za razvijanje liderskih veština, socijalizuju se i kvalitetno provode svoje slobodno vreme.
 
- Veoma je važno raditi na tome da se što veći broj devojčica bavi sportom i vežba. Jedan od najboljih načina putem kog se devojčice mogu motivisati da se više bave fizičkom aktivnošću i sportom je izgradnja ženskih sportskih uzora. Sportske i životne priče sportistkinja mogu inspirisati devojčice, a takođe ih i informisati i obrazovati - o određenom sportu, važnosti bavljenja sportom, važnosti vežbanja, liderstvu, radu na sebi, o istoriji ženskog sporta, rodnoj ravnopravnosti. Mi kao sportski radnici imamo obavezu i zadatak da ukažemo na važnost bavljenja sportom, važnost vežbanja, liderstva, rada na sebi, o  rodnoj ravnopravnosti, stvaranju ženskih sportskih uzora, povećanju vidljivosti sportistkinja i ženskih sportskih klubova, povećanju vidljivosti sportova kojima se žene bave i širenju te lepeze, kao i razbijanju rodnih stereotipa u sportu, zaključuje Miloš Popović, predsednik OK Apatin.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar