Orlović: Volja, rad na sebi i ljubav prema kuglanju prevazilaze sve prepreke

Jasna Orlović, članica je Ženskog kuglaškog kluba Apatin od 2009. godine, a godinu dana ranije počela je amaterski da se bavi ovim sportom. Udata je i majka troje dece. Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu završila je smer zaštita životne sredine i zaštita na radu. Položila je stručni državni ispit za bezbednost i zdravlje na radu i protiv požarnu zaštitu čime se i bavi u preduzeću Aluplast DOO Apatin. Sa Jasnom smo pričali o tome koliko je zahtevno pored porodice i posla aktivno i uspešno se baviti kuglanjem. Koji su to sve izazovi i prepreke na koje zaposlena, porodična žena koja se bavi sportom nailazi i kako usklađuje sve svoje životne uloge pitali smo, između ostalog, Jasnu.

Na pitanje kako pored svega što čini moj život uspevam da se aktivno bavim kuglanjem, odgovor je - jako teško. Obaveze na koje nailazim kao majka troje male dece i supruga, a zaposlena puno radno vreme, su naravno obaveze koje me, kao i svaku ženu, dočekaju kod kuće. Na prvom mestu su svakako potrebe sva tri deteta. Niko od nas nije isti pa je takav slučaj i sa decom. Tri su različita karaktera, sa  različitim zahtevima. Pažnju i vreme za svakog od njih treba izdvojiti. A tu su i svakodnevni kućni poslovi koji takođe zahtevaju vreme.

Iz Vašeg iskustva na koje sve prepreke nailaze žene koje se bave sportom, a pritom su i supruge, majke, kćerke, a imaju još mnoga druga interesovanja?

Jako je teško uskladiti sve to, a pritom u taj gusti raspored treba ubaciti i redovne treninge, jer drugacije se ne može biti u formi i biti spreman za utakmice. Rekla bih da je jedna od najvećih prepreka umor, koji je kod nas žena koje su zaposlene i imaju malu decu, veoma često prisutan. A kuglanje je specifičan sport kad je u pitanju psihofizičko stanje. Osim dobre kondicije zahteva i veoma dobru koncentraciju. U stanjima umora teško je ispratiti sve to. Volja, rad na sebi, borbenost i ljubav prema tom sportu je nešto što kod mene nadjačava sve prepreke i utiče na to da i dalje treniram i budem sve bolja.

Šta je sve potrebno da bi se uskladile privatne i poslovne obaveze i bavljenje sportom? Koliko je neophodna podrška, bilo članova porodice, roditelja, prijatelja...?

Ono što je potrebno kako bih uskladila svoje životne uloge jeste mnogo odricanja, dobra organizovanost i ogromna podrška mog supruga, roditelja i ostalih članova porodice, prijatelja i naravno kluba i klupskih igračica. Moram da priznam da mi je suprug podrška broj jedan. On mi daje vetar u leđa, zaista sam mu beskrajno zahvalna jer, sve ovo ne bih mogla bez njega. Kad idem sa klubom na gostovanja, a to je skoro svake druge nedelje, on je taj koji po ceo dan ostaje sam sa decom. A priznaće svaki tata da to baš nije lako. Spomenula bih veliku kolegijalnost i razumevanje od strane kluba i saigračica. Više puta se desi da ne mogu da dodjem na trening jer nema ko da mi pričuva decu. U takvim slučajevima su koleginice i naš trener te koje me nagovore da ih povedem sa sobom. Onda bi svaka od njih uskočila bar malo da pomogne i da ih animira dok ja završim trening. Sa druge strane moram priznati da okolina često i ne reaguje baš pozitivno na moje opredeljenje po pitanju aktivnog i profesionalnog bavljenja sportom. Često nailazim na čudne reakcije i pitanja tipa - kako mogu ostaviti decu kod kuće sa suprugom i otići na utakmicu, kako ja to mogu sve stići, pa šta moj suprug misli o tome i slično. Nekad me zaista i neprijatno iznenade neke konstatacije i pitanja kao što su šta ja kao majka i supruga ima da se bavim bilo čim drugim. Kao da je čudno kad žena ima i drugih ambicija sem da se ostvari kao majka i supruga. Ali dobro, na njima je da misle i pitaju, a moje je šta ću i da li ću odgovoriti.

Koliko u manjim sredinama postoji razumevanje poslodavaca i kolega za žene koje se bave sportom?

Imam sreću da radim u takvoj firmi gde i poslodavac, a i rukovodstvo imaju izuzetno razumevanje prema svim zaposlenima posebno kada je reč o privatnom životu. Zbog sporta i dece, u slučajevima njihovih prehlada i bolesti često sam morala da odsustvujem sa posla. Nažalost, ne mogu reći da je to slučaj i sa mojim saigračicama, jer se dešavalo da neke od njih ne dobiju slobodan dan kad imaju utakmicu. Neke poslodavce to jednostavno ne zanima. 

Koliko su, po Vašem mišljenju, deca zaiteresovana za bavljenje kuglanjem? Koliko im je u manjim sredinama zapravo dostupan ovaj sport i koliko je popularizovan?
 
 
Koliko su ko dnas deca zainteresovana za bavljenje kuglanjem videćemo u narednom periodu. Do sada nisu imali priliku dolaska u kuglanu. Međutim, naš klub, uz podršku pokrajinskog ministarstva za sport i omladinu priprema Školu kuglanja za devojčice. Kroz taj projekat deca od 12 do 18 godina imaće mogućnost da se upoznaju sa ovim sportom. Škola će biti besplatna. Uprava našeg kluba, kao i neki od igrača se zaista zalažu, maksimalno se trude i rade na tome. Inače, kuglanje nije toliko popularizovano zbog nedostatka kuglana u manjim mestima. Mi imamo tu sreću da treniramo u najboljoj kuglani u regionu i potrudićemo se da u narednom periodu kuglanje učinimo popularnijim i dostupnijim i to kroz školski sport.
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar