Održan Ultramaraton Baja Sombor

Juče je održana međunarodna manifestacija Ultramaraton Baja Sombor koji predstavlja jednu od aktivnosti u okviru projekta  Razvoj ekoturističkih destinacija u prekograničnom regionu Baja – Sombor razvojem tematskih zelenih puteva i turističke ponude.

Start ultramaratona je bio na gradskom trgu u Baji odakle su trkači krenuli na put dugačak 48 kilometara ka Somboru i to kroz naseljena mesta Vaškut, Gara, granični prelaz Rastina, nakon čega su nastavili da trče ka Gakovu i Somboru, trčeći pored salašarskog naselja Nenadić, pa ka Gakovačkom putu i Vojvođanskoj ulici i ulici Kralja Petra Prvog gde je bio cilj.

Prvi trkač i pobednik ovog ultramaratona bio je Daniel Bečkei iz Bačke Topole, koji je ovu razdaljinu pretrčao za 3 sata 26 minuta i 50 sekundi. Drugi je bio Aleksandar Radukin iz Novog Sada, a treći Veljko Popović iz Kule. Kod dama najbrža je bila Tijana Kabić iz ARK Somaraton koja je stazu dugu 48 km pretrčala za 4 sata i 35 sekundi.

Maratonce je na cilju dočekala i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović koja je ovom prilikom izjavila da je ova trka rezultat prekogranične saradnje Zeleni put.

-Ovaj projekat predstavlja afirmaciju različitih načina rekreativnog bavljenja sportom od kajaka gde smo osnovali Kajak centar, preko biciklizma, izgradnjom brojnih odmorišta i biciklističkih ruta do konačno ovog maratona kao rezultata jedne bratske saradnje dva grada Sombora i Baje – rekla je Golubović.

Kada je u pitanju Međunarodni dan borbe protiv HIV-a gradonačelnica je istakla da se Sombor uvek trudi da u stvarima koje se afirmišu bude prvi.

-Tako je i kada je u pitanju borba protiv HIV-a, te je grad dao inicijativu za potpisivanje Pariske deklaracije, kao lokalna samouprava prvi na Balkanu. Očekujemo da to doprinese daljoj afirmaciji borbe protiv ove bolesti i da u tom smislu naši građani budu među prvima i najzaštićeniji, sprovođenjem mera i politika koje nakon potpisivanja ove deklaracije i sledi – rekla je Golubović.

Za ultramaraton Baja Sombor prijavilo se 150 trkača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Pored ultramaratonske trke od 48 kilometara trkači su razdaljinu između dva bratska grada prešli i u štafetama po dva i tri člana.


 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar