Ko gasi apatinsku odbojku?
20.10.2014.

Odbojkašice i odbojkaši Apatina su ove sezone trebali prvi put u istorji odbojke u našem gradu da igraju u istom rangu takmičenja, odnosno u Prvoj vojvođanskoj ligi.
Da se to kojim slučajem obistinilo Apatin bi bio jedan od tri kluba u Vojvodini koji bi imao i mušku i žensku ekipu u ovom rangu takmičenja.
U sezoni 2012/2013 odbojkaši su osvojili svoju petu titulu i izborili plasman u Prvu vojvođansku ligu. Kao jedini klub u gradu koji je u prethodnoj sezoni ostvario plasman u viši stepen takmičenja i to bez izgubljene utakmice klub se pojačao sa sjajnim igračima, povratnicima u klub i sa takvim timom bi predstavljali ekipu koja je najozbiljniji kandidat za osvajanje prvog mesta i ulazak u Drugu saveznu ligu Srbije u kojoj je apatinskim odbojkašima po kvalitetu objektivno i mesto.

Međutim kao "nagradu" za ulazak u viši stepen takmičenja odbojkaški klub Apatin je dobio zatvorena vrata u svim halama u Opštini Apatin.
Od meseca septembra odbojkaši Apatina nemaju nijedan termin za treninge ni u jednoj od hala u Apatinu.
U klubu su probali da učine sve da se reši problem ali nisu naišli na razumevanje nadležnih.
Ovih dana se očekuje i zvaničana odluka Upravnog odbora u vezi statusa muške ekipe, a kako nezvanično saznajemo klub neće nastupiti u takmičenju u nastupajućoj sezoni.

U ovoj 2013. godini OK Apatin slavi jubilej 15 godina od osnivanja kluba. Odbojkaši su za ovih 15 godina osvojili pet trofeja i bili članovi Druge savezne lige Srbije čak osam sezona. Sedam puta su igrali u polufinalu Kupa Vojvodine, a u prethodnih 10 godina to je najbolji klub od Apatina do Novog Sada, bar tako govore činjenice, odnosno rang takmičenja.

\"\"

Ženska ekipa OK Apatin je imala ponudu odbojkaškog saveza Srbije da u sezoni 2013/2014 zaigra u Drugoj saveznoj ligi, međutim zahtev kluba Sportskom savezu Apatin za finasiranje je odbijen i naše odbojkašice su se vratile u Prvu vojvođansku ligu.

I kod ženske ekipe je dakle najveći problem to što se odbojkašice ne finansiraju po kriterijumima Sportskog saveza, a novca u klubu jednostavno nema.
Ženski odbojkaški klub je jedini predstavnik takozvanih "sportova sa loptom" u našoj opštini a da se nalazi u višem stepenu takmićenja u odnosu na klubove iz ostalih opština Zapadno-bačkog okruga.
Jedina ekipa u višem stepenu takmičenja u odnosu na Apatin, na "potezu" tj. relaciji Apatin-Novi Sad jeste ekipa ŽOK Vrbas.
Odbojkašice Apatina imaju "A" licencu odbojkaškog saveza Srbije i najmasovnija su ženska ekipa u našoj opštini.
Danas u ŽOK Apatin trenira preko stotinu devojčica.

\"\"

Iz svega navedenog jasno je zaključiti da klub preživljava izuzetno teške trenutke i nalazi se u bezizlaznoj situaciji kad je muška odbojka u pitanju i u izuzetno teškoj situaciji kad je reč o ženskoj seniorskoj ekipi.
U klubu su često isticali da su ponosni na činjenicu da su jedini klub u Apatinu koji ima i mušku i žensku ekipu, ali kako opet nezvanično saznajemo postoji predlog da se muška ekipa odvoji i da se osnuje drugi klub koji bi nosio naziv "Muški odbojkaški klub Apatin" i koji bi kao takav, nadaju se u klubu, dobio termine za treninge, odnosno normalne uslove i nastavio tradiciju muške odbojke.
Teški dani za apatinsku odbojku.

Rajko Bošković


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar