Batez: Podrška ženskom sportu

Na konferenciji održanoj u Novom Sadu započet projekat „Podrška sportskim i fizičkim aktivnostima devojčica – ActiveGirls“, koji sufinansira Evropska unija kroz Interreg – IPA program prekogranične saradnje Mađarska–Srbija, sa ukupnim budzetom od 210.865,04 evra, od čega sredstva Evropske unije (IPA) iznose 179.235,28 evra.

Partneri na projektu su Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Senteš u Mađarskoj i Skvoš klub „Tisa“ iz Segedina.
 
- Podrška ženskom sportu jedan je od prioriteta u Programu razvoja sporta u AP Vojvodini, gde vodimo računa o rodnoj ravnopravnosti. Ponosni smo na činjenicu da je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u svojoj istoriji, po prvi put vodeći partner na projektu koji je podržan sredstvima Evropske unije i potrudićemo se da opravdamo ulogu lidera. Podrška ovom projektu je pravi pokazatelj da je naša politika i opredeljenje da se borimo za unapređenje ženskog sporta kroz saradnju i dodatne izvore finansiranja – ispravna, izjavio je u svom uvodnom obraćanju pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez.
 
Batez je dodao da Pokrajinski sekretarijat za sport svake godine već realizuje poseban konkurs za afirmaciju žena u sportu. Međutim, podaci govore da su u osnovnim školama u sportskim i fizičkim aktivnostima učenici aktivniji od učenica i da sa uzrastom nivo fizičke aktivnosti opada, te da je u osmom razredu tek svaka osma devojčica fizički aktivna svakog dana.
 
Istraživanja o bavljenju sportom kod devojčica na teritoriji Vojvodine su pokazala da se najviše devojčica bavi odbojkom. Svaka druga devojčica koja se bavi sportom trenira odbojku, slede ples, plivanje i gimnastika.
 
Prema njegovim rečima, to je i bio motiv da se pristupi pisanju ovakvog projekta u EU formatu.
 
Ovaj projekat će se realizovati u naredna 24 meseca u opštinama u pograničnom regionu, kod nas u šest vojvođanskih opština: Apatin, Odzaci, Mali Iđoš, Čoka, Vrbas i Novi Kneževac. Cilj je da se što veći broj devojčica uzrasta od 7 do 15 godina bavi nekom fizičkom i sportskom aktivnošću, prvenstveno zbog njihovog zdravlja.
 
Škole obuhvaćene projektom biće opremljene rekvizitima za nastavu fizičkog vaspitanja. Za nastavnike i trenere biće obezbeđena dodatna edukacija u novinama iz trenerske prakse. Planirane su i radionice i sportski kampovi, na kojima će učestvovati 80-tak devojčica iz pograničnih područja obuhvaćenih projektom.
 
Na ovoj  konferenciji, učestvovali su predstavnica zajedničkog sekretarijata Interreg IPA prekograničnog programa Srbija – Mađarska Agneš Dobrotka, šef odeljenja za EU projekte u Opštini Senteš Mikloš Sigeti, pomoćnica direktora Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Gabrijela Has i projektni partneri i menadzeri kao i predstavnici lokalnih samouprava i pokrajinskih granskih saveza.
 
Opštinu Apatin su predstavljali predsednik Milan Škrbić i direktorka OŠ ,,Žarko Zrenjanin'' Sanja Šijan.
 
Ovaj program počeće sa realizacijom od septembra, odnosno sa početkom školske godine 2018./2019. U toku nastupajuće školske godine OŠ Žarko Zrenjanin će dobiti rekvizite za tri sporta: gimnastiku, gde će pored novih sprava škola dobiti i strunjače, rekvizite za sportski ples kao i lopte i mreže za odbojku.
 
Izvor: OK Apatin
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar