Atletika opstaje u Somboru, bez obzira na prepreke koje mora da preskoči

Kraljica sportova, atletika, u Somboru ima svoj tron od 1873. godine. Opstaje i danas, zahvaljujući najstarijem atletskom klubu u Srbiji -  AK Maraton. Sve je počelo zahvaljujući  Aleksandru Šani Demetroviću, koji je bio nastavnik fizičke kulture. Sa aktivnostima je počeo već krajem  školske 1873. godine.

“Tada je izvršio prvu smotru uspeha svoga rada na obuci dečaka Somborske gimnazije  u disciplinama trčanja, skokova i bacanja. U proleće svake godine, u prisustvu učenika gimnazije i njihovih roditelja, kao i velikog broja gledalaca, prikazivali su svoje veštine. Na livadi gde se danas nalazi Učiteljski fakultet, išpartane su staze, iskopane provizorne jame za sve skokove. Ušenici su se takmičili po razredima”, otkriva trener Mira Trifunov deo teksta koji su o istorijatu kluba prikupili njeni saradnici.
 
Bele košulje zamenjene atletskom opremom
 
Kako opisuje izvod iz godišnjaka somborske gimnazije, učenici su na takmičenju imali plavo-bele kape, bele košulje i plavo-beli pojas. Takmičenja su se uvek održavala posle podne. Prvo nadmetanje, koje je bilo veliko i kvalitetno, održano je je 15. juna 1889. godine u nekoliko disciplina: hodanje, trčanje bacanje diska, bacanje kugle, skok u vis, skok u dalj, skos sa motkom i trka sa preponama.
 
Tokom svih ovih godina, AK Maraton je iznedrio mnoga atletska imena: Šana Demetrović, Helenberger, Hen, Kosta Grgurov, Đula Rac, Farago, Mec, Komaromi, Bela Sekereš, Nemanja Odanović, Irina Ivančević, Jelena Lenert, Jaša Bakov, Stevan Lenert, dr. Bela Kovač, Ana Sunarić, Stevan i Vera Gromolović, Jelisaveta Đanić, Bela Keler, Steva Vukmirović, Bata Marinković, Šveljo Mirjana, Slobodan Jerković, Stipan Đanić, Bora Pavlović, Aleksandra Šafranj, Ivica Crnković, Olivera Krsmanović, Biljana Meseldžija, Igor Jerković.
 
 
Klub opstaje zahvaljujući entuzijazmu
 
Međutim, klub danas nema svoje prostorije, iako je, bez škole atletike, registrovano 36 takmičara. Opstaje, zahvaljujući Miri Trifunov i drugom treneru  Borisu Jerkoviću,  koji u ovo ulaže svoju energiju i entuzijazam.
 
Treniramo dva puta nedeljno sa predškolskim uzrastom. Utorkom i četvrtkom u sali Gimnazije od 18:30 do 19:30. Ima ih oko 40. Potom od 19:30 do 21 radimo sa osnovcima. Na treningu bude njih oko 45 do 50. Ostalim danima i leti treniramo svakodnevno na gradskom stadionu, gde nas bude oko 30, jer nisu svi redovni. Najviše srednjoškolaca bude na treningu, njih je u klubu  oko 20”, navodi Trifunov.
 
Dodaje da je klub osuđen na stalne odlaske talentovane dece nakon završetka srednje škole, ali je zato zaslužan za vezivanje najmlađih generacija za klub i njihovu usmerenje u zdrav sportski život.

Odlični uspesi somborskih atletičara
 
Bez obzira na sve, članovi kluba postižu odlične rezultate. Poslednje osvojene medalje zaslužene su početkom oktobra na međunarodnom mitingu u Novom Sadu. Ovde su najmlađi pokazali svoje znanje, dok je u julu Dajana Kult osvojila bronzu na seniorskom prvenstvu u Kruševcu. Najbolji takmičar u poslednjih pet godina bio je Tihomir Đorđević, koji je istrčao je normu za svetsko i evropsko prvenstvo, a takođe je vlasnik državnog rekorda u trci na 300 metara prepone.  O dove godine trenira u Vojvodini. Važno je pomenuti i pionirskog vicešampiona Atilu Sabo, pionirsku vicešampionku Sandru Krajinu i seniorskog vicešampiona države Dušana Jevtića. Devojčice mlađe pionirke drže rekord Srbije u trci 4x60m.
 
 
Kolika je ljubav prema atletici u Somboru, pokazala je i nedavna ulična trka, koju nije omela ni kiša!
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar