lokacija: Sombor
objavljeno: 12.03.2019.

U Somboru uskoro proizvodnja električne energije iz otpadnih voda

Saopštenja

U somborskom Vodokanalu uskoro će početi proizvodnja električne energije iz otpadnih voda. Smanjiće troškove preduzeća, jer će se 40% struje potrebne za funkcionisanje prečistača otpadnih voda dobiti na ovakav način.

Na uređaj za prečišćavanje otpadnih voda svakodnevno stigne oko 9.000 m3 komunalnih i industrijskih otpadanih voda. Posle prečišćavanja, voda se ispušta u kanalsku mrežu. Prilikom ovog prečišćavanja dobijaju se i “nus” proizvodi, a u Vodokanalu su našli način kako da ih iskoriste.
 
Nus proizvod je mulj koji mi prerađujemo. On ima neprijatan miris koji bi stvarao velike probleme, pa moramo da ga stabilizujemo. To je i razlog što se on u postrojenju prenosi do digestora, gde se tremičkom obradom iz njega izdvaja biogas. Do sada smo i taj biogas koristili za zagrevanje i tako smo smanjili troškove grejanja, ali smo shvatili da imamo i viška biogasa, pa nam je bila želja da proizvodimo ekektričnu energiju – kaže Jasmina Bobić, direktorka JKP Vodokanal Sombor.
 
A prvi kilovati iz biogasa dobiće se za otprilike mesec dana kada sa radom krene gas generator koji je postavljen na somborskom prečistaču otpadnih voda.
 
Do sada se bio gas koristio za grejanje tehnološkog procesa u jednom delu, a zimi se koristio za zagrevanje objekata na samom postrojenju. Od ovog momenta mi ćemo ga koristiti za proizvodnju električne nergije. Dnevno proizvedemo oko 2.000 m3 gasa. Što se tiče ušteda, trebalo bi da pokrijemo oko 40% ukupne potrošnje energije na prečistaču na ovakav način – rekao je Dušan Đuđević, izvršni direktor JKP Vodokanal Sombor.
 
Mesečni računi za utrošenu električnu energiju na prečistaču su oko 1,5 miliona dinara, pa će zahvalujući upotrebi biogasa, mesečna ušteda biti oko 600.000 dinara. U Vodokanalu kažu da je ovo samo početak i da im je cilj da celokupne troškove elelektrične enerigije na prečistaču pokriju alternativnim izvorima.
 
Planiramo da povećamo produkciju biogasa i samim tim biće nam potreban jo jedan gas generator. To je jedna faza, a sledeći korak je korišćenje solarne energije i sada smo u fazi pripreme tehničke dokumentacije za to – kaže Đurđević.
 
Postavljanje gas generatora deo je projekta prekogranične saradnje Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji “zelene energije”, koji sufinansira Evropska unija u okviru IPA Intereg prekograničnog progama Hrvatska–Srbija.
 
Izvor: JKP “Vodokanal” Sombor
Foto: hxdyl/shutterstock.com
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Ugovorom o saradnji na realizaciji pomoći za dodelu sredstava namenjenih poboljšanju uslova stanovanja izbeglica kroz nabavku građevinskog materijala, između Komesarijata...

U toku protekle nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba...

Javna vodoprivredna preduzeća u AP Vojvodini, kao i sve službe, su u punoj pripravnosti za delovanje u sprečavanju eventualnih posledica...

SAOPŠTENJE O STANJU BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PODRUČJU POLICIJSКE UPRAVE U SOMBORU U PERIODU OD 06.05. - 12.05.2019. GODINE   U toku prethodne nedelje, na području...

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas - poziv penzionerima da se prijave za odlazak na besplatanu...

U toku prethodne nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je 13 saobraćajnih nezgoda. U nezgodama su tri osobe zadobile...