Suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije: U više odvojenih akcija uhapšeno 38 osoba, među njima jedno lice u Somboru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, u cilju suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije u prethodnih nekoliko dana u više odvojenih akcija uhapsili su 38 osoba, dok su protiv još 21 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su u periodu od 2016. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojim su oštetili budžet Republike Srbije, pravna i fizička lica u ukupnom iznosu od 1.550.000 evra.
 
Akcije su sprovedene na teritoriji Beograda, Zaječara, Jagodine, Кikinde, Кraljeva, Leskovca, Niša, Pančeva, Sombora i Subotice.
 
Osumnjičeni se terete da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, teško delo protiv zdravlja ljudi, prevara u obavljanju privredne delatnosti, trgovina uticajem, pustošenje šuma, šumska krađa, falsifikovanje službene isprave, nedozvoljena trgovina, poreska utaja, navođenje na overavanje neistinitog sadržaja, oštećenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. 
 
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsili su B.T. (1962), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i falsifikovanje službene isprave.
 
On se sumnjiči da je u 2016. i 2017. godini, kao odgovorno lice preduzeća „TRIFКE-TRANS“ iz Sombora od više benzinskih pumpi sa područja Sombora, Novog Sada, Кule i Crvenke pribavio 93 falsifikovana fiskalna i gotovinska računa, ukupne vrednosti 5.699.075 dinara, koje je u knjigovodstvu ovog preduzeća evidentirao kao istinite.
 
Potom je, kako se sumnja, podigao novac, a iznos računa je iskoristio kao prethodni porez sa pravom na odbitak dugovanog poreza.
 
Sumnja se da je B.T. novac koji je podigao prisvojio za sebe iako je bio dužan da u poreskim prijavama za 2016. i 2017. godinu ovaj iznos iskaže kao osnovicu za obračun poreza na druge prihode i poreza na dobit.
 
Na ovaj način je, kako se sumnja, budžet Republike Srbije oštetio za 4.743.217 dinara, za koliko je sebi pribavio korist.
 
Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Somboru.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar