Promenite boju svog radijatora lakše nego što ste mislili
23.04.2014.

Ukoliko posedujete veštine neophodne za prefarbavanje radijatora, prionite na posao. Promena boje vaših radijatora može u mnogome da promeni vaše životno okruženje i samim tim unese u vaš život malo osveženja. U ovom tekstu želimo da vas podsetimo na sve bitne korake oko ovog posla.
 

Proverite temperaturu radijatora

Zvučaće vam logično, ali ipak, ne zaboravite da proverite da li su vaši radijatori hladni. U ovo doba godine, rano ujutru i uveče, gradske toplane još uvek zagrevaju svoje sisteme. Budite sigurni da su radijatori hladni tokom celog dana. Samo na potpuno hladnim radijatorima možete obavljati procese skidanja postojeće i nanošenja nove boje.
 

Uradite dobru pripremu

Dobro očistite radijator. Topla voda, deterdžent, sunđer i pamučna tkanina, biće vam dovoljni da sa svog radijatora skinete nakupljenu prljavštinu. Iznenadićete se koliko se puno prašine nakupi na vašem radijatoru u kratkom periodu između dva čišćenja. Potrudite se da skinete svu prašinu i prljavštinu pre nego što krenete u bojenje.
Zaštitite okolne zidove i pod. Za ovo možete koristiti najlon, koji se prodaje u svakoj farbari, ali i stare novine ili kartone. Kada ste zaštitili okolinu, ne zaboravite da zaštitite i sebe. Obavezno navucite zaštitnu masku preko respiratornih organa, kao i zaštitne rukavice.
 
Sada ste spremni za početak. Finijom šmirglom skinite sve neravnine i eventualnu rđu. Trebaće vam malo vremena, ali se potrudite da celokupna površina radijatora bude ujednačeno išmirglana. Radijator nakon ovoga, još jednom prebrišite, najpre vlažnom, a nakon toga i suvom krpom. Tek dobro osušen radijator spreman je za nanošenje boje.
 

Odaberite najkvalitetnije boje i četke

Koristite specijalizovane boje za farbanje radijatora, koje su pored ostalih svojih svojstava, otporne na visoke temperature. Za početak, nanesite osnovnu boju za metal, a nakon njenog sušenja, nanesite i odabranu boju za metal.
 


Boju nanosite kvalitetnim četkama u vertikalnim potezima, koji prate samu liniju radijatora. Samo ćete na ovaj način imati ravnomerno obojen radijator, bez prelaza i neravnina. Ne zaboravite da koristite četke koje su specijalno dizajnirane za farbanje radijatora. Ove četke imaju duže drške, a deo sa dlakaom kojim nanosite boju, postavljen je pod specijalnim uglom. Jedno ćete njima doći do svakog dela radijatora i obojiti ga na adekvatan način.
Na kraju, ostavite radijator da se dobro osuši. Tek tada, sagledajte svoj radijator i vaš minuli rad. Ukoliko niste zadovoljni, slobodno nanesite još jedan sloj boje. Ne zaboravite da je radijator jednako važan deo enterijera, baš kao i vaši zidovi ili nameštaj.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar