Kod Gakova će biti posađeno 4.200 novih sadnica

Radnici JKP „Zelenilo“ Sombor otpočeli su pripreme za sadnju novih 4.200 sadnica na području između Gakova i Koluta, u okviru projekta revitalizacije vetrozaštitnih pojaseva na teritoriji Grada Sombora.

U narednih nekoliko dana na površini od 7,5 hektara (4 km dužine) biće posađeno 700 sadnica topole i 3.500 bagrema, što će bar donekle popraviti ukupnu slabu pošumljenost ne samo područja Sombora, nego i cele teritorije Vojvodine.
 
Inače, u projektu pod nazivom "Popis i revitalizacija vetrozaštitnih pojaseva", prezentovanom javnosti 2011. godine, konstatovano je da su “vetrozaštitni pojasevi na području Sombora u priličnoj meri oštećeni ili uništeni, a da bi se postiglo njihovo optimalno stanje, potrebno je zasaditi više od 160.000 novih sadnica”. Kako je rečeno, najčešći uzroci oštećenja vetrozaštitnih pojaseva su "uzurpacija, devastacija i njihovo loše održavanje", a najtežim je ocenjeno stanje u Gakovu gde nedostaje 27.586 stabala, Aleksa Šantiću - 26.494, Bezdanu - 21.761 stablo, itd. 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar