Vladimir Galić (SNS): Di su naši novci? – To se pitamo i mi!

Gost naše emisije „Prava reč“ bio je pokrajinski poslanik  Vladimir Galić. Autor i voditelj Milovan Balaban sa sagovornikom je razgovarao o aktuelnostima na našoj političkoj sceni, sa posebnim akcentom na predstojeće izbore.

Galić je rekao da su izbori na sva tri nivoa dobra i racionalna odluka po državu, ali isto tako i za stranku. Sa jedne strane će troškovi biti minimalni, a sa druge će se proveriti legitimet vlade i to koliko je Srbija politički stabilna. Dodao je i da ovo smatra odličnim potezom, jer su pred našom zemljom veoma značajne stvari koje je potrebno uraditi, kao što su otvorena poglavlja o pristupanju EU i reforma javnog sektora, kojima je potreban stabilan teren i kontinuitet. 
 
U emisiji se govorilo i o opoziciji, koja pokušava da se ujedini, znajući da je rejting SNS u kontinuitetu oko 50% dok premijer Aleksandar Vučić ima još bolji rezultat. Vladimir Galić ima odgovor zašto je to tako:
 
- Razlog tome je što građani slušaju ono što govorimo i cene ono što radimo. Mi kažemo šta ćemo raditi, koliko će to koštati i koji je rok da se završi. Mi ne lažemo svoje birače i zbog toga očekujemo dobar rezultat na predstojećim izborima.
 
Pokrajinski izbori su jedna od najinteresantnijih tema pred izbore, posebno jer se često izdvaja kao deo republike koji sa njom nije kompatibilan. Galić tvrdi da je trenutna vlast ovde stvar prošlosti, koja se ovoliko dugo održala zbog skupštinskih mahinacija i kupovine poslanika. 
 
- Na pokrajinske izbore ćemo izaći i dobiti apsolutnu većinu. Imaćemo pola poslanika kao SNS ili kao predizborna koalicija. Ove godine ćemo staviti tačku na vlast Demokratske stranke (DS) i Bojana Pajtića. Vreme je da se suoče sa pitanjem – šta su uradili od 2012. godine, osim što su kukali kako neko drugi ne radi – rekao je Galić.
 
Objasnio je i da loša komunikacija između republičke i pokrajinske vlasti ne proizlazi iz različitih stranačkih gledišta, nego iz toga što pokrajina ne poštuje institucije republike. To se dešavalo i kada je DS bio na vlasti. Ono na šta se najčešće žale, a to je novac, nije regulisano ni u doba Borisa Tadića, a to se jedino moglo donošenjem Zakona o finansiranju. 
 
- To im nije odgovaralo, jer se na taj način jasno utvrđuje kojim sredstvima se finansiraju koje nadležnosti. Ovako se ne zna ko šta radi, pa su sredstva mogla da se troše nenamenski. Odgovor na pitanje „Di su naši novci“ dobićete ako donesete zakone. Vojvodina na osnovu Ustava ima nadležnost predlagača svih propisa, a to do sada nije korisitla. Njih treba da pišu upravo oni koji žive o njoj, a ne da zahtevaju sredstva po zakonu, koji zapravo i ne postoji – dodao je Galić.
 
Naveo je i podatak da su pokrajinski sekretarijati imali na raspolaganju 14 milijardi dinara, od kojih je potrošeno samo četiri. Uprava za kapitalna ulaganja imala je sedam miliona dinara za infrastrukutru, kanalzaciju, puteve, od čega je utrošeno samo 900 miliona dinara. Uzbunjuju se građani da im republika ne daje novac, a SNS se pita – gde je novac koji nije potrošen namenski? Slično poređenje napravljeno je i sa velnes centrom u Apatinu. Galić je rekao da je to kvazi investicija pokrenuta u februaru 2012. godine, da bi naglo stala. 
 
Rečeno je i da je rebalansom budžeta 2.2. milijarde dinara ukinuto jedinicama lokalne samouprave. Takođe, dve milijarde dinara tokom 2014. godine nisu ispravno evidentirane, a Državna revizorska institucija je utvrdila da većina tog novca nije potrošena sa pravnim osnovom. 
 
- To je za krivičnu prijavu. Sredstva  su deljenja od strane sekretarijata bez konkursne dokumentacije udruženjima građana čiji su osnivači članovi DS. Tako je Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu dodelio 10 miliona dinara, a Sekretarijat za privredu 23 miliona dinara. Sekretarijat za sport je 35.000 evra dao za banatske šore, dok je za džudo dato četiri miliona dinara, a za gimnastiku dva puta manje. Definitivno je da u pokrajinskoj administraciji radi ko šta hoće, na osnovu partikularnih interesa – rekao je Galić.
 
Zaključeno je i da je pitanje nacionalizacije Vojvodine, naplata PDV-a na njenoj teritoriji, kao i težnja ka sredstvima koja će biti nenamenska, odnosno o kojima će odlučivati pokrajina, bez uticaja republike, samo odbrambeni mehanizam od svega ranije rečenog. Činjenica je da je Vojvodina upropaštena zaduženjem zbog Razvojne banke, koje iznosi dve milijarde dinara godišnje, što je visina pokrajinskog deficita. Galić je objasnio da su to pogrešne odluke čije posledice neće moći da se poprave. Dodao je i da je potpisivanje jednostranog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine bilo mač u srce srpskoj privredi. To je dovelo do nekonkurentnosti i uništavanja tržišta, koje je prepušteno drugima. 
 
Zaključeno je da se u Vojvodini mora menjati zakonodavni okvir, odnosno ona se mora vratiti u pravne okvire Srbije. To podrazumeva pre svega promenu principa i načina razmišljanja, odnosno donošenje Zakona o utvrđivanju nadležnosti i o finansiranju. Na taj način Vojvodina će biti pravno i ekonomski definisana, a sa trenutnim ljudima na vlasti osuđena je na propast, jer sunovrat traje već 15 godina. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar