U pokrajinskoj Skupštini dvostruko više žena nego u prethodnom sazivu

Potpredsednica Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Snežana Sedlar, prisustvovala je konstitutivnoj sednici Ženske parlamentarne mreže u Skupštini AP Vojvodine za mandatni period od 2016. do 2020. godine. Između ostalog, rekla je da će dati značajnu podršku aktivnostima Ženske parlamentarne mreže na polju ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti.Ištvan Pastor, predsednik Skupštine AP Vojvodine , takođe je prisustvovao sednici. Na njoj su izabrani organi Ženske parlamentarne mreže, predstavljene su dosadašnje aktivnosti, ciljevi i zadaci i razgovarano je o planovima u novom mandatu. Pokrajinska poslanica Stojanka Lekić izabrana je za koordinatorku Mreže, a takođe je izabran i Izvršni odbor koji čini sedam članica ove grupe pokrajinskih poslanica.
 

Ženska parlamentarna mreža ne krije zadovoljstvo što je, izmenom izbornih pravila u Skupštini AP Vojvodina, značajno povećan broj žena, te sada od ukupno 120 poslanika 43 mesta pripada ženama.
 

Osim saradnje sa srodnim institucijama intenzivnom radu na povezivanju odbornica u Skupštinama opština i gradova u Vojvodini, Mreža će svoju pažnju posvetiti i temama ženskog i reproduktivnog zdravlja, kao i informisanja što većeg broja žena o važnosti ove teme i o važnosti redovnih lekarskih pregleda, posebno u manjim vojvođanskim sredinama.
Akcenat je stavljen i na učešće Ženske parlamentarne mreže u različitim oblicima rasprava posvećenih izmenama propisa, regulisanju pitanja u oblasti zaštite žena, dece, invalida i drugih socilajno osetljivih kategorija stanovništva.
Ono u čemu su sve članice Mreže složne je namera da zajednički rešavaju postojeće probleme za dobrobit svih žena, bez obzira na stranačku opredeljenost.

Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP Vojvodine osnovana je 2013. godine kao neformalna grupa pokrajinskih poslanica radi ostvarivanja načela i ciljeva koji su garant parlamentarne demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda.
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar