SNS Apatin: Vlast da kaže kako troši novac od samodoprinosa

Na prvom obraćanju javnosti, u četvrtak 5. marta predstavljen je novi tim Srpske napredne stranke Opštinskog odbora u Apatinu, kao i prvi rezultati zajedničkog četvoromesečnog napora celokupnog tima. Ovakav način komunikacije biće praksa i u narednom periodu rečeno je na početku konferencije.

Na žalost svih građana, opštinska vlast nastavila je dugogodišnju praksu obmanjivanja javnosti, kažu u OO SNS Apatin i dodaju da vladajuća koalicija na čelu sa Socijalističkom partijom Srbije nema nikakvu povezanost u programskim ciljevima za bolju budućnost građana – već isključivo u ličnim interesima pojedinaca. Njihova namera je da dižu ruke, uzimaju nadoknade i glasaju za bilo šta što je na dnevnom redu. Naprednjaci su istakli da u takvom načinu vođenja opštine ne žele da učestvuju.

Iz tog razloga članovi Srpske napredne stranke koji su bili na funkcijama su podneli ostavke. Podsećamo, Velimir Kovačević više nije predsednik saveta Mesne zajednice Apatin, Sveto Bajić je podneo ostavku na funkciju u Opštinskom veću, Dragan Radojević u savetu MZ Sonta, dok su članovi SNS-a takođe istupili iz saveta Mesne zajednice i svih komisija u MZ Prigrevica.

U SNS smatraju da je za reformu opštine Apatin nephodna energija mladih ljudi, ideja privrednika i preduzimljivost žena naše opštine, i ističu da samo takvi ljudi mogu da pokrenu našu opštinu. Opštinska vlast se loše odnosi prema imovini i vlasništvu svih građana opštine Apatin, a sada još traži dodatne izvore finansiranja za koje osnovano sumnjamo da želi da proneveri, rečeno je na konferenciji u OO Srpske napredne stranke u Apatinu.

"Srpska napredna stranka neće dopustiti otimanje novca od građana. Samodoprinos je dobra stvar za sve građane opštine Apatin, ali kako da poverimo bilo koji iznos novca na raspolagnju opštinskom rukovodstvu kada iza njih već stoji niz afera? Problem predstavlja i to što ne postoje podaci na zvaničnom veb sajtu opštinske uprave o načinu trošenja sredstva. Javnost nije dobila nijedan izveštaj o trošenju samodoprinosa, niti o realizaciji budžeta. Tražimo od opštinskog rukovodstva da učini transparentnim na veb sajtu opštine Apatin sve izveštaje o samodoprinosu, budžetima i finansiranju – što je svakako informacija od javnog značaja i što bi trebalo da se ažurira svakog meseca. Izveštavanje je definisano članom 13. Odluke o uvođenju samodoprinosa, ali nažalost samovolja opštinskih oligarha prekršila je i to i nikada do sada javnosti nisu predstavljeni izveštaji." - rekao je Ilija Bursać, poverenik OO Srpske napredne stranke u Apatinu.

Prema zvaničnim podacima sa veb sajta Republičkog zavoda za statitistiku za 2014. godinu, 1825 osoba manje radi u našoj opštini, u odnosu na 2005. godinu, a pored toga sadašnja vlast je uspela da opštinski budžet prezaduži sa svim tim bajkama. SNS pita zašto? Građani opštine Apatin svesni su da ulepšavanje stvarnosti u medijima neće doprineti njihovom boljem životu i radu.

Naš moto za ovu godinu uz odgovornost je: rad, rad i rad, da bi Srbija imala uspeha i išla napred. Opštinski odbor poziva sve građane koji veruju da naša opština može drugačije, može bolje, može napred da se uključe u rad stranke i doprinesu dolazećim promenama u opštini Apatin, rečeno je na konferenciji za novinare u prostorijama Srpske napredne stranke.

Naprednjaci su odbacili špekulacije o unutarstranačkim problemima i istakli da je stranka jedinstvena u stavu da trenutna lokalna vlast mora da se menja. Rečeno nam je da je u prethodna četiri meseca fokus bio na unutrašnjoj organizaciji stranke, što je za rezultat pored imenovanja poverenika, dalo i formiranje stručnih saveta, kao i unije mladih, unije žena i unije penzionera.

Malverzacije sa samodoprinosom

Novčana sredstva koja se prikupljaju na osnovu odluke o samodoprinosu prihod su budžeta jedinice lokalne samouprave i strogo su namenskog karaktera, što je jasno regulisano Zakonom.

U toku 2014. godine po osnovu pozajmica sa mesnog samodoprinosa 1% na mesni samodoprinos 3% ukupno je prebačeno skoro 12 miliona dinara, a vraćeno je samo 797000 dinara, rečeno je na konferenciji SNS.

Naprednjaci pitaju zašto ta odluka nije transparenta svim građanima opštine Apatin i zašto Socijalistička partija Srbije to krije? Po kom pravnom osnovu je izvršena pozajmica, za koje su namene predviđena ta sredstva, kako i kada će se sve to vratiti?

Iz izveštaja MZ Sonta se jasno i transparetno vidi gde su i u kom iznosu su utrošena sredstva samodoprinosa od 3% i od 1% dok iz izveštaja MZ Apatin to nažalost nije slučaj, pa se nameće pitanje da li je to način da Socijalistička partija Srbije i koalicioni partneri prikrivaju svoje malverzacije?

U SNS-u smatraju da građani zaslužuju odgovor i na pitanje zašto se sportski klubovi finansiraju iz samodoprinosa a ne iz sportskog saveza i zašto i prilikom donošenja tih odluka postoji nepravedna selekcija.

O kanalizaciji u Sonti...

Krajem 2014. godine MZ Sonta je predložila plan javnih nabavki za 2015. godinu i od Opštine Apatin tražila potrebna novčana sredstva za izgradnju feklane kanalizacije. Opštinsko rukovodstvo je odobrilo ukupno 11.410.000,00 dinara za sve potrebe predviđene planom javnih nabavki a samo 7.000.000,00 dinara za izgradnju gravitacionog kolektora fekalne kanalizacije čija procenjena vrednost iznosi preko 8.000.000,00 dinara. Sa ovim jasno vidimo da nema dovoljno sredstava ni za kolektor a kamoli za izgradnju kanalizacione mreže, kažu u Srpskoj naprednoj stranci. Građani Sonte jasno vide da od kanalizacije neće biti ništa i da je to još jedno lažno obećanje opštinskog rukovodstva, smatraju u SNS.

Naprednjaci postavljaju pitanje i zašto MZ Sonta mora da plaća preduzeću TV Apatin medijske usluge kada se iste već plaćaju po osnovu ugovora kojim se TV Apatin obavezuje da će građane opštine Apatin informisati i obaveštavati o svim bitnim događajima sa područja opštine Apatin iz delokruga rada SO Apatin, Opštinskog veća i njihovih radnih tela, javnih preduzeća i ustanova čiji je osnivač skupština opštine Apatin i svih manifestacija koje oni organizuju. Taj ugovor kaže da su su to sredstva u iznosu od 746.000,00 dinara na mesečnom nivou, plus troškovi PDV-a i svi troškovi štampanja lista Novi glas komune po avansnoj fakturi.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar