Sećanje na Tita: Isti ljudi 30 godina kasnije (FOTO)

Inicijativa je potekla pre 30 godina, u vreme kad je sekretar opštinskog SKJ i direktor Banje Junaković bio Živorad Smiljanić, a predsednik opštine, Rade Medić. Danas je Smiljanić predsednik opštine Apatin i Opštinskog odbora SPS-a, a Rade Medić, predsednik skupštine SUBNOR-a i član Opštinskog veća.

Delegacije SUBNOR-a i opštine Apatin postavili su nedavno spomen obeležje na akciju pod nazivom 88 stabala za druga Tita sprovedenu pre 30 godina.U parku Banje Junaković 1985. godine zasađeno je 88 stabala platana kao uspomena na životni vek Josipa Broza.

Obnavljajući sećanje na tu akciju i samog Tita, kao i podsećanja na 70 godina od kolonizacije, predstavnici skupštine opštine i SUBNOR-a su na Dan oslobođenja Apatina otkrili spomen obeležje isklesano u kamenu.
Akcija sađenja stabala je izvedena u vreme bivše Jugoslavije a u njoj su prema rečima Steve Drače, sadašnjeg predsednika SUBNOR-a, učestvovale sve tadašnje društvo-političke organizacije, opština, šumsko gazdinstvo Jelen i Vojska. Drača dodaje da je ideja SUBNOR-a, da se pored postavljanja spomen obeležja na ovu akciju, postave i spomen ploče na železničkim stanicama u opštini na koje su stizali "vlakovi bez voznog reda" sa kolonistima.

Podsećamo inicijativa je potekla nedavno na sednici Opštinskog veća opštine Apatin, a u video prilogu možete čuti izjavu predsednika opštine Živorada Smiljanića:


U apatinskoj opštini na mnogim mestima su ostali spomenici koji su posvećeni borbi u Drugom svetskom ratu. Najzanačjnije su biste narodnih heroja iz Like i Banije, spomen ploča palim borcima ispred Doma kulture, spomen obeležje kolonistima na železničkoj stanici u Prigrevici.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar