Savet za zdravlje OO SNS Odžaci i MO Srpski Miletić u zajedničkoj akciji

Savet za zdravlje OO SNS Odžaci će tokom cele nedelje sprovesti niz akcija po svim naseljenim mestima opštine povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice.

Juče su u Srpskom Miletiću organizovali akciju tokom koje su podeljeni flajeri i kroz razgovor pokušali da prenesu poruku o značaju dostupnih preventivnih pregleda i mera prevencije u našoj zemlji, a sve u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice.
 
Rak grlića materice, duže od decenije, predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, ali osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti.U Srbiji je u toku 2015. godine registrovano 1.095 novoobolelih žena od raka grlića materice, dok 424 žena izgubi život od ove vrste raka, za koju sa sigurnošću znamo da pripada grupi najpreventabilnijih. Кada je reč o obolevanju od raka grlića materice, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, takođe, Srbija se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi. Svake godine, oko 1.300 žena u Srbiji oboli, dok približno 500 izgubi život od ovog oboljenja koje se može sprečiti, što dodatno ističe značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije. Rak grlića materice je globalni problem,posebno u zemljama u razvoju. Najveći problem predstavlja činjenica da se žene javljaju na pregled ginekologu vrlo kasno, u takozvanoj invazivnoj fazi kada je lečenje teško, prognoza neizvesna, a ishod bolesti često smrtni.
 
Izvor: OO SNS Odžaci
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar