Prijava sezonskih radnika - zakonska obaveza

U cilju suzbijanja sive ekonomije i zaštite prava velikog broja neformalno angažovanih radnika u sektoru poljoprivrede, Vlada Srbije je u saradnji sa NALED-om i uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ) 2017. pokrenula reformu sistema radnog angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi kroz donošenje novog sistemskog zakona, čija je primena otpočela u januaru 2019. godine, i za izradu on-line platforme za pojednostavljenu registraciju radnika www.sezonskiradnici.gov.rs

Portal je u nadležnosti Poreske uprave, a povezan je sa CROSO i NSZ.

Sezonski poslovi su oni koji se obavljaju samo u određeno vreme tokom godine, kao što su: priprema zemljišta, sadnja, setva, žetva, zaštita bilja, upravljanje poljoprivrednim mašinama (traktor, kombajn i sl.) orezivanje, presađivanje i proređivanje, šišanje/striža, ispaša, nega stoke i drugi poslovi u stočarstvu, branje jagodastog voća, branje jabučastog voća, branje koštičavog voća, branje jezgrastog voća, branje i vađenje povrtarskih kultura, hortikultura, sakupljanje divljih plodova, seča stabala, uništavanje štetočina, čišćenje, ljuštenje, sortiranje, pakovanje, skladištenje,  branje duvana...ostalo.

Zakonom je definisano da se pojednostavljeno radno angažovanje na sezonskim poslovima jedino odnosi na sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, te poslodavci koji angažuju sezonske radnike na građevinskim ili ugostiteljskim poslovima to mogu da čine samo u skladu sa Zakonom o radu.

Ko može da bude poslodavac koji angažuje sezonske radnike?  

Preduzetnik ili pravno lice koje obavlja delatnost u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i registrovano je u Agenciji za privredne registre (APR);

Fizičko lice, odnosno nosilac ili član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, bez obzira na to da li je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Kako se registruju poslodavci koji posluju kao fizička lica:

Ako je reč o fizičkom licu koje se bavi poslovima u poljoprivredi, postoji obaveza prve registracije preko portala www.sezonskiradnici.gov.rs . Fizičko lice koje poseduje kvalifikovani elektronski potpis pristupa sistemu koristeći ovaj sertifikat.

Fizičko lice koje ne poseduje kvalifikovani elektronski potpis ima dva načina da počne da koristi portal za prijavu sezonskih radnika:

Moguće je ovlastiti osobu koja poseduje kvalifikovani elektronski potpis overom potpisa kod javnog beležnika. Nakon ovog koraka, osoba sa kvalifikovanim elektronskim potpisom direktno kroz portal može registrovati novog poslodavca, fizičko lice.

Moguće je otići u najbliži servisni centar u jedinici lokalne samouprave opštine Odžaci, kancelarija 48, službenik Vanja Kosovac gde će poslodavac potpisati izjavu o saglasnosti da mu osoba zaposlena u servisnom centru otvori nalog. Zaposleni u servisnom centru će, koristeći sopstveni kvalifikacioni elektronski potpis, registrovati novog poslodavca.

Budući poslodavac ili fizičko lice će nakon prijave dobiti aktivacioni mejl elektronskom poštom, zajedno sa linkom preko koga će se logovati na portal i ubuduće vršiti prijavu sezonskih radnika.

Postupak prijave, odjave i registracije radnika obavlja se u potpunosti elektronskim putem preko portala www.sezonskiradnici.gov.rs i poslodavac nema obavezu odlaska u filijale Poreske uprave, niti podnošenja poreske prijave putem portala ePorezi.

Info i foto: https://www.odzaci.rs / NALED


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar