Prigrevica:  održana tribina o unapređivanju poljoprivrede u opštini Apatin

Tribina Saveta za poljoprivredu i održivi razvoj Srpske napredne stranke održana u Prigrevici, imala je za cilj da predstavi poljoprivrednicima načine na koji se ova oblast može poboljšati, kao i da se čuju iskustva onih koji se ovim bave. Predstavljen je i program za oporavak Opštine u ovoj oblasti. 

Prisutnima se na samom početku obratio poverenik saveta Đorđe Vignjević, koji je istakao da se poseban akcenat stavlja na razvoj malih porodičnih gazdinstava, kako bi mladi ljudi mogli da ostvare prihode koji bi im obezbedili egzistenciju i da ostanu na svojim imanjima. 

Prvi korak ka tome je agrarni budžet, rekao je Vignjević. On će se odnositi na zakonske obaveze lokalne samouprave, kao što su meliorizacija, protivgradna zaštita, sređivanje agrarnih puteva, čićenje kanala i tako dalje. Drugi deo tiče se finansiranja projekata u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno subvencija za genetski materijal, opremu, aparate, sadni materijal, protivgradne mreže, sisteme navdnjavanja, plastenike. Posebno je istaknut trend pčelarstva, koje je sve više zastupljeno kod mladih ljudi. Rečeno je da ovu oblast, kao i proizvodnju organske hrane, treba više podsticati. Dodato je i da će se u budućnosti težiti ka stvaranju poluproizvoda i gotovih proizvoda, više nego ka prodaji sirovine.

Vignjević je rekao i da će biti osnovana opštinska savetodavna služba, koja će se baviti pronalaženjem investitora iz oblasti prehrambene i prerađivačke industrije, strateških partnera, pripemom projekata za aplikaciju sredstvima iz države, pokrajine i EU, informisanjem poljoprivrednika, edukacijom i tako dalje. Posebno su pomenuti šumarstvo i vodoprivreda, za koje je rečeno da je potrebno ozelenjavanje, podizanje šumskih zasada, kao i  čišćenje kanala i pravljenje novih u cilju obezbeđivanja vode za navodnjavanje. Ekologija je zasebno pitanje, a najveći problem opštine su otpadne vode, za koje je potrebno pronaći rešenje. 

Domaćin na tribini bio je i kandidat OO SNS Apatin za predsednika opštine Radivoj Sekulić. On se složio da je jedan od načina da se zadrže mladi u našoj opštini upravo razvoj poljoprivrede.

Narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije i član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Milan Novaković bio je jedan od gostiju na tribini. Svoje izlaganje je posvetio novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i njegovom izdavanju, kao i i Zakonu o zadrugama. Veruje da će ove odredbe dati razvojnu šansu malim i srednjim gazdinstvima. Objasnio je da zakon definiše da je moguće izdati 30% zemljišta na teritoriji lolakne samouprave, na period od 30 godina. Objašnjeno je i da se u nekim zemljama EU zamljište izdaje i na 90 godina.

Postoji mogućnost i kupovine zemljišta, koje neće biti dozvoljeno strancima. Prodavaće se 20% zemljišta lokalne samouprave, a uslov će biti da poljoprivrednici nemaju u svom vlasništvu više od 30 hektara. Zemljište će moći da zakupe oni zadrugari koji imaju najmanje tri godine aktivan status i tri godine prebivališta na području lokalne samouprave.

Pravilnik koji će tek biti donet omogućiće i investiranje u nabavku mehanizacije, čak i polovne. Novaković je posavetovao poljoprivrednike da se udružuju, kako bi ostvarili veći uspeh, kao i da izmiruju sve obaveze. Izneo je i podatke da država potražuje 22 miliona evra na osnovu uzurpacije, odnosno da se godišnje gubi 100 miliona evra, zbog nenaplaćivanja izdavanja zamljišta u zakup. Rečeno je i da u Prigrevici postoji 458 registrovanih gazdinstava, od čega je 317 aktivno. Od 10 milijardi odobrenih subvencija, isplaćeno je 3.5, dok se 26.02. očekuje druga trećina, a ostatak 28.03. Novaković je dodao i da je potrebno podići prihod po hektaru, naročito kukuruza, pšenice i stočnog ječma, koji je sada od 1500 do 2000 evra. Zbog toga će i kamate kratkoročnih kredita koje će država subvencionisati biti  3% uz godinu dana grejs perioda, a glavnica će se isplaćivati druge i treće godine. Razlog je i to što poljoprivreda ne trpi dosadašnje kamate.

Drugi gost bio je prof. Miroslav Ćirković, direktor instituta za veterinarstvo Novi Sad, koji sarađuje sa ribnjakom u Svilojevu već 30 godina. Rekao je da treba razvijati grane koje zapošljavaju puno ljudi, a veliki potencijal vidi upravo u ribarstvu, koje se može povezati sa preradom i turizmom.

Među posetiocima u publici bili su brojni ugledni poljoprivrednici i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji su kroz diskusiju na kraju pokazali veliko interesovanje za lokalni plan razvoja poljoprivrede. Gosti su zajedno sa domaćinima posetili poljoprivredno gazdinstvo Nikole Lovrića gde su razgovarali sa uspešnim poljoprivrednikom na koje se sve načine može unaprediti razvoj poljoprivrede.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar