Prava reč: Radivoj Sekulić o programu SNS za Apatin

Nosilac liste Srpske napredne stranke (SNS) na lokalnim izborima, Radivoj Sekulić, bio je gost Milovana Balabana u emisiji "Prava reč". Razgovarali su o programu SNS za Apatin i koji  plan ova stranka ima ukoliko dođe na vlast.

Najvažnija tema, koja je svakako broj jedan i u celoj zemlji, jeste nezaposlenost. Iako je smanjena sa 26% na 17% od kada je aktuelna Vlada Aleksandra Vučića na vlasti, ipak je najveći problem sa kojim se naši građani suočavaju. Tokom emisije je rečeno da je potrebno obići sve poljoprivredne i privredne subjekte na teritoriji opštine, kojima treba pomoći finansijski, kako bi oni zapošljavali nove ljude. Potrebno je ojačati kooperante, a za sve to neophodan je četvorogošnji plan.

Poseban akcenat SNS će staviti na razvoj Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj. Potrebno je angažovati obučene osobe, koje znaju da pišu projekte. Račeno je da je to posebno važno za predpristupne fondove. Sekulić je dodao da je potrebno stvoriti tim za konsultacije, koji će omogućiti besplatne projekte malim i srednjim preduzećima, kao i zainteresovanim pojedincima, da dobiju podršku banki. Ideja SNS je da ne može da se čeka, nego mora da se radi.

Sagovornici su se osvrnuli i na dobar geografski položaj Apatina, koji se pre svega odnosi na Dunav.  Pomenuto je i Gornje Podunavlje, kao i odlični uslovi za turizam, sport, ribarstvo, lov. Sekulić smatra da je malo toga iskorišteno, te da ima prostora da se delovanje u ovim poljima proširi.

Radivoj Sekulić je pomenuo i da na sastanku u Sloveniji, koji se ticao biciklista i biciklističke rute, niko iz Apatina nije otišao, dok je Sombor imao svog predstavnika. Smatra da bi to trebalo promeniti, a turistima stvoriti uslove da obilaze našu opštinu, kao i da je vide kao savršenu destinaciju u kojoj mogu da provedu vikend. Rečeno je da će se raditi na tome da etno kuće u selima budu centri okupljanja, kao i proizvodnje organske hrane, sa ciljem da se privuku turisti iz grada. Radiće se i na promociji Gornjeg Podunavlja, kao mesta za ekskurzije, rekao je Sekulić.

Deo emisije posvećen je i poljoprivredi, odnosno podsticajima u ovoj oblasti. Rečeno je da SNS ima kompletan plan i program razvoja poljoprivrede u opštini Apatin. Ideja je da se na malim parcelama uzgajaju višegodišnji zasadi, da se postavljaju plastenici.  Već sada su angažovani stručnjaci, koji će biti na usluzi građanima, kada je reč o savetovanju. Sekulić je dodao i da je važno udruživanje poljoprivrednika i izlazak na tržište sa zajedničkom ponudom i gotovim proizvodom. 

Govorilo se i o transparentnosti tokova novca i budžeta, kada je reč o Opštini. Rečeno je da ona mora da bude takva kroz sve svoje organe i uvek u službi građana. Sagovornici su se složili da to trenutno nije slučaj, a posebno kada je reč o budžetu. To izaziva sumnju i podozrenje kod građana, što je potvrdio nedavni slučaj sa Apatinskim tržnim centrom i nejasnim odnosima u vlasništvu. Sekulić je rekao da te stvari treba izbeći, a da treba raditi kao tim, za dobrobit grada, a ne za ličnu korist.

Jedan od glavnih problema je i odliv mladih, kako se moglo čuti tokom emisije. Razlog su loši uslovi, ali i snovi koje mladi imaju o budućnosti, koju ne mogu da ostvare u Srbiji, rekao je Sekulić. Dodao je da je potrebno raditi na razvoju proizvodnje, koja donosi dohodak, odnosno na jačanju privrede, poljoprivrede i turizma.

Govorilo se i o polemikama u društvu, da li bi mladima trebalo dopustiti  da budu na odgovornim funkcijama. Zaključeno je da je stav prema mladima, na osnovu trenutne strukture vlasti, ignorisanje, te da je prisutan toliko mali broj mladih, da je to sramotno.

Kada je reč o mladima, skrenuta je pažnja i na perspektivnost Apatina kada je reč o sportu. Sekulić je objasnio da shvata značaj ove oblasti, jer je i sam imao pet godina privatnu školu košarke, u kojoj je radio sa mladim ljudima. Dodao je da i ovde ima prostora za napredovanje, te da treba prepoznati klub sa najboljim rezultatima, kao i pojedince uz koje Opština treba da stane. Masovnost i finansiranje su prepoznati kao ključne reči. 

Procenjeno je i da bi kompatibilnost na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou, donela mnogo više koristi Apatinu, nego trenutna relacija SPS – DS – SNS. Posebno je skrenuta pažnja na udruživanje opština Zapadno – bačkog okruga, koje će doprineti lakšoj komunikaciji sa Novim Sadom, kao i odobravanju namenskih projekata i međuregionalnoj saradnji.

Očekivanja SNS, kao i ocene stručnih krugova, govore da će ove godine ponoviti rezultati iz 2014. godine. Šanse za pokrajinsku vlast procenjuju se na 50%, rečeno je u emisiji. Kada je reč o opštini Apatin, Radivoj Sekulić je istakao da je ona kao preduzeće u kome se mora ozbilno raditi. Potrebno je spojiti mladost i iskustvo i stvoriti idealan tim, u kome će pojedinci biti menjani sve dok se ne dođe do savršene kombinacije, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadali. Sekulić očekuje da građani veruju apatinskom odboru Srpske napredne stranke, jer, kako je istakao, on uvek stoji iza svoje reči.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar