Pomoćnik ministra sa poljoprivrednicima u Laliću o programu podsticaja

Iskoristili su 10. marta vredni lalićki paori loše kišno predvečerje da ugoste Dragana Mirkovića, pomoćnika ministra poljoprivrede i porazgovaraju sa njim o aktuelnim problemima i mogućnostima daljeg finansiranja i ulaganja u agrar. Pomoćnik ministra poljoprivrede je posetio to selo odžačke opštine u organizaciji Dušana Marijana, predsednika opštine Odžaci i Saveta za poljoprivredu Okružnog odbora Srpske napredne stranke.

– Država Srbija pokušava da u skladu sa svojim mogućnostima izvrši najpravedniju raspodelu sredstava kada je reč o agrarnom budžetu. I zaista se trudimo da predočimo i našim korisnicima na vreme šta mogu da očekuju i u kojim rokovima ono što se tiče podsticajnih sredstava iz samog agrarnog budžeta – istakao je za Radio Odžake Dragan Mirković.

Pomoćnik ministra je rekao da je poseta Laliću bila deo akcije u okviru koje Ministarstvo informiše poljoprivrednike o programu podsticajnih mera u 2016. godini za investicije u primarnu proizvodnju, nabavku opreme i priključnih mašina. Mirković je sa svojim domaćinima razgovarao i o mogućnostima koje nude pretpristupni fondovi Evropske unije, u kojima po njegovim rečima ima dosta sredstava koje poljoprivrednici uz podršku lokalne samouprave i poljoprivrednih stručnih službi treba da iskoriste.

Dragan Mirković

- Kada je reč o stočarima, ratarima ili nekom drugom vidu poljoprivrede, u suštini, ako govorimo o visini povraćaja oni su identični. Pitanje je samo uslova koje korisnici treba da ispune. Naši povraćaji iz nacionalnog budžeta su od 40 do 55 procenata. Brzo će krenuti podnošenje zahteva za te podsticaje. Naravno da će i voćari i povrtari i proizvođači mesa i svi oni koji budu kupovali priključne mašine konkurisati i imaćemo dovoljno sredstava sigurno za ovu godinu. Kažem, uz pretpristupna sredstva Evropske unije koja će omogućiti i nabavku traktora između ostalog. Mislim da ćemo taj investicioni deo imati zadovoljen u potpunosti – kazao je Mirković.

Istakavši da se u Laliću susreo sa ozbiljnim poljoprivrednim proizvođačima, pomoćnik ministra je rekao da je neposredan kontakt sa poljoprivrednicima najbolji način da oni dobiju prave informacije i u pravo vreme, podsetivši poljoprivrednike da im lokalna samouprava i Stručna služba stoje na raspolaganju svaki dan.

- Mi smo stalno prisutni na terenu s obzirom da je u toku promocija programa mera Ministarstva poljoprivrede i pretpristupnih fondova. Sigurno ćemo Zapadnobački okrug nastaviti da obilazimo, da predočimo ljudima zašto je bitno da se svi uključe, da poljoprivreda zaista bude predmet jedne realne i objektivne rasprave, a ne dnevne politike. Večeras sam prijatno iznenađen, jer je bilo nekoliko mladih proizvođača koji odlično poznaju i koriste internet i vrlo su dobro upoznati sa svim programima. I ono što su pitali je vrlo precizno, jer tačno znaju koji su potencijalni problemi. Tako da se nadam da barem kada je Zapadnobački okrug u pitanju nećemo imati problema da iskoristimo sredstva – zaključio je Mirković.

Predsednik opštine Dušan Marijan je u svom obraćanju prisutnima pored ostalog naglasio da će lokalna samouprava biti potpuno na raspolaganju i Ministarstvu poljoprivrede i svim zemljoradnicima u cilju što prosperitetnijeg razvoja poljoprivrede u opštini Odžaci. Milan Trivunović, predsednik Saveta za poljoprivredu OO SNS Odžaci, istakao je da će uskoro biti novih poseta predstavnika Ministarstva na ovu i slične teme.

Pored njih sastanku su prisustvovali i Vladimir Sabadoš, direktor Poljoprivredne stručne službe Sombor, Jovan Keča, predsednik Saveta za poljoprivredu Okružnog odbora SNS, kao i Danijela Lazor, predsednica Mesnog odbora SNS Lalić.

Izvanredan domaćin ovoga susreta u svakom pogledu bila je porodica Daniela Mihalja. 

(Izvor: http://www.ico.rs/)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar