Otvoren
19.10.2016.
U Novom Sadu otvoren je peti Dunavski biznis forum. Učesnici su istakli važnost evrointegracija za mir i stabilnost Zapadnog Balkana, što je, kažu i preduslov ekonomskog razvoja. Prvog dana gradu Novom Sudu je dodeljeno priznanje Dunavski cvet, a otvarajući skup predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da veruje da će u naredna dva dana biti dogovoreni i konkretni projekti. Organizatori ovog skupa su Media Invent, Univerzitet u Novom Sadu, Institut evropskih regiona iz Salzburga i SENS iz Sarajeva. 
 
Pod sloganom „Svi za jednog, jedan za sve", Novi Sad je peti put okupio brojne ličnosti iz sveta biznisa, politike, diplomatije, nauke i kulture kako bi zajedno došli do projekata, ali i novca iz evropskih fondova i privrede.
 
Zajednički interes zemalja koji se oslanjaju na Dunav, kao i osnovna ideja Dunavskog biznis foruma jeste da poveže sredstva i ideje koje su dodatna razvojna šansa Vojvodine, izjavio je na otvaranju skupa predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
 
"Naša zajednička ideja je zapravo ideja povezivanja, okupljanja što više energije, što više finansijskih sredstava, potencijala, projekata koji će se realizovati u čitavoj Vojvodini preko Dunavske strategije i njenih elemenata koje mogu biti naša dodatna šansa. Na ovakvim poslovnim sastancima, na sastancima gde se susreću politika, ideje, biznis, privreda dodatno definišu prioriteti. Verujem da će makar 10 dobrih projekata ili 10 dobrih ideja naći svoje mesto nakon održavanja petog biznis foruma", rekao je Mirović.
 
A za do sada realizovane projekte i uspeh na izboru za Evropsku prestonicu kulture, Novom Sadu je dodeljena nagrada "Dunavski cvet".
 
Uz zahvalnost na priznanju gradonačelnik Miloš Vučević istakao je da nam predstoji mnogo posla, te da će grad pokušati da deo realizuje i kroz javno-privatna partnerstva, istakavši da je takav projekat već spreman za Javno-komunalno preduzeće Stan koje se bavi održavanjem rasvete i stanova.
 
"Mi smo ponudili mi spremamo da ponudimo privatno-javno partnerstvo za jedno javno-komunalno preduzeće. Urađen je elaborat, čekamo mišljenje Komisije za javno-privatna partnerstva Vlade Republike Srbije da bi mogli da nastavimo dalju realizaciju. Sledeće konkretno mi hoćemo sa privatnim parnerima da radimo Jut kreativ polis (Youth creative polise) u Kineskoj četvrti. Grad ne može ni sam ni uz pomoć pokrajine i republike da sve to finansira. Mi imamo interesovanje i predstavnika tradicionalnih zanata kao što je recimo kompanija Manuel, ali isto i nekoliko kompanije iz IT sektora, koje žele sa nama da ulažu u Centar kreativne industrije grada Novog Sada.", izjavio je Vučević.
 
Do kraja foruma oko dve hiljade učesnika razmatraće transportne i logističke potencijale Dunava. Biće reči o tome kako da gradovi budu u službi građana, a privredne komore u službi ekonomske diplomatije. Razmatraće se i brojne ekonomske teme od održivog razvoja do analize ekonomskih sistema u 14 podunavskih zemalja.
 

Izvor: RTV  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar