lokacija: Kula
objavljeno: 29.11.2017.

Održana sednica Skupštine opštine Kula

Politika
Odbornici Skupštine opštine Kula, na sednici koja je održana u utorak, 28. novembra 2017. godine usvojili su Odluku o konsolidovanom Završnom računu budžeta opštine i Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine za 2016. godinu.
 
Ukupno ostvareni prihodi i primanja sa neutrošenim sredstvima u 2016. godini iznosili su 1.336.638.000 dinara, ukupno izvršeni rashodi i izdaci su 1.236.587.000 dinara, a razlika je 100.051.000 dinara. Osnovni razlog odstupanja između plana i realizacije leži u činjenici da su da su u Odluci o budžetu planirana sredstva za kapitalni projekat izgradnje Doma zdravlja u iznosu od 103 miliona dinara, kao i sredstva za izgradnju nedostajuće kanalizacije i potisnog voda između Kule i Crvenke u iznosu od oko 400 miliona dinara. Ova dva Ugovora potpisana su krajem decembra 2016. godine i njihova realizacija je počela u 2017. godini, rekao je Igor Ilin, načelnik Odeljenja za finansije i privredu obrazlažzći Odluku i Izveštaj.
 
Odbornici su razmotrili i Izveštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Kula za period januar – septembar 2017. godine i prema ovom izveštaju ukupni prihodi i primanja budžeta poslednjeg septembarskog dana iznosili su 1.120.000.000 dinara. Izvršenje prihoda iznosi 51,50 odsto i osnovni razlog manjeg procenta izvršenja prihoda i primanja, jeste potpisivanje dva Ugovora o prenosu sredstava, jedan Ugovor sa Republikom o sufinansiranju izgradnje nedostajuće kanalizacije u iznosu od 150 miliona dinara i drugi sa Pokrajinom takođe, o sufinasiranju izgradnje kanalizacije u iznosu od 82 miliona dinara, ili ukupno 232 miliona dinara. Ta sredstva bi trebalo da se prenesu na račun budžeta tokom decembra ove godine.Takođe imamo smanjeno zaduženje za finansiranje kanalizacije između Crvenke i Kule i realno je očekivati da realizacija kredita iznosi oko 200 miliona dinara. Prvobitno je planirano 300 miliona, rebalansom je taj iznos smanjen na 250 miliona dinara, međutim, realna procena realizacije sredstava je 200 miliona dinara.Razlog za to je veliki procenat učešća u finansiranju ovih radova sa drugih nivoa vlasti, odnosno od Pokrajine i Republike, rekao je Ilin.
 
Nakon kraće rasprave o pomenutim budžetskim temama odbornici su usvojili Odluku o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno poslovnim zgradama, kao i Odluku o formiranju Saveta za međunacionalne odnose. Prema usvojenoj Odluci Savet će razmatrati pitanja ostvarivanja, zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti u opštini, posebno u oblastima kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma u skladu sa Statutom opštine. Potom je usvojeno Rešenje o davanju saglasnosti na Program rada Kulturnog centra i Narodne biblioteke za 2018. godinu. Odbornici su dali saglasnost i na Rešenje o izmenama i dopunama programa poslovanja JKP „Komunalac“ i JKP „Ruskom“ Ruski Krstur.
 
Budući da je Jovan Novakov iz Sivca podneo ostavku na mesto člana Opštinskog veća, Skupština je na osnovu predloga predsednika Opštine Perice Videkanjića za novog člana Veća, tajnim glasanjem, izabrala Slavicu Vagić iz Kruščića.
 
Pri samom kraju sednice odbornici su usvojili većinom glasova i nekoliko kadrovskih rešenja, pa je tako usvojeno rešenje o prestanku mandata direktoru JKP „Komunalac“ Damjanu Miljaniću zbog isteka perioda na koji je imenovan, koji je odmah nakon toga imenovan za v.d direktora ovog komunalnog preduzeća. Sa mesta direktora JKP „Radnik“ Sivac razrešen je Mirko Ilić, a umesto njega je za v. d direktora „Radnika“ imenovan Željko Madžarev iz Sivca, koji je pre toga na ovoj sednici podneo usmenu ostavku na mesto odbornika (SNS) Skupštine opštine Kula. Zbog isteka perioda na koji je imenovan sa funkcije direktora JKP „Ruskom“ usvojeno je i Rešenje o prestanku mandata direktoru Igoru Fejdiju, koji je istovremeno imenovan za v.d direktora ovog komunalnog preduzeća.
 

Izvor: Kula.rs 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Gradsko veće je na 112. sednici utvrdilo Predlog odluke o osnivanju Istorijskog arhiva i Pravilnik o korišćenju sportskih...

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić najavljuje da će do kraja maja neki članovi stranke i...

Za aktiviste GrO SNS Sombor nema odmora ni nedeljom, pošto su taj dan nastavili sa akcijom uređenja stadiona...

Aktivisti GrO SNS u Somboru, njih preko 80, organizovali su veliku radnu akciju u okviru koje su sređivali...

Aktivisti GrO SNS Sombor, učestvovali su u još jednoj, sada već tradicionalnoj, akciji ulepšavanja kruga gradske bolnice "Dr...

Aktivisti MO SNS u Bačkom Monoštoru iskoristili su sunčano i lepo vreme vikenda kako bi zasadili nova stabla...