Mnogo toga urađeno u opremanju industrijske zone, uskoro nove investicije

"Zadržavanje kontinuiteta, stabilnosti i pravca koji su za sve važni kako na nivou lokala tako i na nivou države, su od velike važnosti za sve. U Somboru živi 27 različitih nacionalnosti i te različitosti su naše bogatstvo i naša prednost. Somborci razumeju da im je potrebna stabilnost i nastavak svega onoga dobrog što je započeto u prethodnom periodu." - izjavila je za 025info gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Po struci je diplomirani pravnik, deceniju radnog iskustva stekla je u gradskoj upravi Grada Sombora, a pre toga pripravnički staž je sticala u jednoj advokatskoj kancelariji. Kroz rad u upravi bavila se sprovođenjem mera politike u smislu rada gradske administracije, tačnije sprovođenja procedura za utvrđivanje i realizaciju mera određene politike.

Kao žena u politici ne misli da je to otežavajuća okolnost, već ističe da je sve to stvar ličnih karakteristika, prihvatanja izazova i ambicije da se problemi rešavaju. Jedan od najvećih problema manjih sredina poput Apatina ali i nešto većih poput Sombora jeste odliv mladih, tačnije odlazak u velike gradove poput Novog Sada i Beograda, kao i van granica naše zemlje. Golubovićeva smatra da je to globalni trend i ističe da to nije problem samo kod nas, jer veliki centri i gradovi privlače sve ono što je dobro i kvalitetno.

"Bitno je da mladi prepoznaju i one prednosti manjih sredina. Potrebno im je pružiti kvalitetne sadržaje, bilo da su u pitanju kulturne manifestacije, kvalitetno obrazovanje, sportske aktivnosti i slično. Sa mladima treba raditi i negovati prave vrednosti i usmeravati ih kroz razvojni ciklus na one stvari koje su važne za njih kao pojedince ali i za razvoj kompletne zajednice. Mi u Somboru imamo dobru sportsku infrastrukturu, mogućnosti za stipendiranje, od prošle godine tu je i kategorija olimpijskih nade za koju se izdvajaju dodatna sredstva, o studentima se takođe vodi posebna briga, đaci generacije dobijaju značajniju gradsku stipendiju i to su samo neke od mera koja bi trebalo da pruže mladim ljudima podršku da ostanak u svojoj sredini." - smatra Dušanka Golubović.

Sombor čini sve da stvori što bolje uslove i ambijent za poslovanje privrednih subjekata kako bi zadržali i omogućili rad postojećih investitora i privrednika, ali i u smislu dovođenja novih.

"Najviše se uradilo po pitanju opremanja industrijske zone, u kojoj bi trebalo da se grade novi pogoni. Trenutno se realizuje nekoliko aktivnosti vezanih za otvaranje novih radnih mesta. Jedna od njih je investicija italijanske fabrike obuće "Progetti", koja već radi ali proširuje svoje kapacitete. Potom investicija koju je obezbedilo Ministarstvo privrede a reč je o "Preety Sweet" grupi iz Bangladeša, koja planira zapošljavanje oko 1100 ljudi. Takođe, imamo i jednu slovenačku firmu koja će zaposliti od 30 do 50 ljudi i kada se sve sabere, dobijamo zaista značajnu cifru samo u toku ove godine."

Grad Sombor će se uskoro priključiti i Slobodnoj zoni Apatin pa će i na ovaj način dodatno privući potencijalni investitore, s obzirom na povlastice koje im se pružaju. Ovo je samo jedan primer dobre saradnje Apatina i Sombora, a u narednom periodu saradnja će biti nastavljena sa ciljem ekonomskog i privrednog razvoja čitavog okruga.

O mikroregiji i potencijalu Apatina i Sombora (VIDEO)


Somborska gradska administracija bar jednom mesečno boravi u selima, pod tim se podrazumeva da čelnici grada, administracija, direktori javnih preduzeća i ustanova borave tamo i sagledaju sve probleme sa kojima se meštani susreću.

"Obišli smo gotovo sva sela još većim intenzitetom nego što smo prvobitno planirali a cilj je svakako prepoznavanje svih potreba tih zajednica. Naši resursi jesu ograničeni, ali trudićemo se da ravnomerno pomognemo svima i da niko ne ostane uskraćen za pomoć." - kaže Dušanka Golubović.

Nedavno su Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i Uprava za kapitalna ulaganja odobrili projekat grada Sombora koji je konkurisao za sredstva u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda Izgradnja rezervoara i crpne stanice u naseljenom mestu Svetozar Miletić. Somboru je za ovaj projekat dodeljeno ukupno 41.305.955 dinara. Na taj način će oko 3.000 žitelja ovog naselja dobiti higijenski ispravnu vodu za piće u dovoljnim količinama. Izgradnjom crpne stanice u Svetozaru Miletiću stvoriće se uslovi za povezivanje naseljenih mesta Aleksa Šantić, Stanišić i Riđica na isti sistem, a kvalitetno vodosnabdevanje imalo bi još oko 8.000 stanovnika koji žive u ovim selima.

"Saradnja sa pokrajinom je veoma značajna. Važna je zbog podeljenih nadležnosti koje tu postoje a uvek je neophodna zajednička i strateška opredeljenost za realizaciju ciljeva kako bi oni bili uspešno ostvareni. Saradnja grada i pokrajine je uspešna, imali smo posetu velikog broja pokrajinskih sekretara koji su bili otvoreni za rešavanje svih problema koji su u njihovoj nadležnosti, a mnogo puta smo bili na sastancima u pokrajinskoj vladi posle kojih su obezbeđena određena sredstva usmerena ka Somboru. Sve ono što je do sada bilo na nivou razgovora ili ideje, kreće u realizaciju tokom narednog perioda." - rekla je za 025info gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar