lokacija: Odžaci
objavljeno: 24.07.2017.

Latinka Vasiljković za 025info: Odžaci postaju gradilište, višegodišnji gorući problemi biće uskoro rešeni

Politika

Vreme salonskih političara je iza nas, onih koji su navikli da za vreme svog mandata veliki deo radnog vremena provode u kancelarijama, daleko od očiju običnih građana, i njihovih problema. Nakon što je sredinom maja izabrana na mesto predsednice opštine Odžaci, Latinka Vasiljković je za 025info najavila velike planove za razvoj i unapređenje kvaliteta života meštana opštine Odžaci i posebno naglasila vredan i predan rad na terenu, u direktnom kontaktu sa Odžačanima i meštanima svih odžačkih sela.

Latinka Vasiljković je rođena u Somboru 1981. godine, udata je i majka tri kćerke. Pre nego što je došla na čelo opštine Odžaci obavljala je funkciju načelnice Zapadnobačkog upravnog okruga, a takođe u jednom periodu bila je predsednica Veća Mesne zajednice Odžaci. Diplomirani je inženjer saobraćaja, a nakon postdiplomskih studija, stekla je zvanje magistra tehničkih nauka iz oblasti saobraćaja.

Predsednicu opštine Odžaci, na početku razgovora, pitali smo za prioritete u radu, tačnije na čemu će najviše dati na značaju do kraja ove godine?

"Prošla su dva meseca od konstituisanja izvršne i zakonodavne vlasti nakon lokalnih izbora održanih 23. aprila u odžačkoj opštini. Još jednom koristim priliku da se zahvalim svim građanima opštine Odžaci na istorijskoj podršci koju su dali Srpskoj naprednoj starnci, kao i strankama koje su sa nama bile u koaliciji na izbornoj listi "Aleksandar Vučić-Brže-jače-bolje", na kojoj sam bila nosilac liste. Primarni zadatak rukovodstva opštine, na čelu sa mnom i mojim saradnicima je privlačenje novih investicija i to će nam svakako biti prioritet kojim ćemo se rukovoditi u periodu četvorogodišnjeg mandata. U tom smislu nastojaćemo da poboljšamo ekonomsko-privrednu situaciju i ubrzamo trend razvoja privrede i zapošljavanja novih radnika." - rekla je Latinka Vasiljković i pojasnila:

"Ono na šta ćemo se fokusirati sa više pažnje do kraja ove godine svakako su projekti od vitalnog značaja za građane naše opštine, koji su u toku, kao i oni čija realizacija tek predstoji, a čijim okončanjem će se rešiti višegodišnji gorući problemi. Želimo da se opština Odžaci razvija, da raste, da bude po meri svih nas koji ovde živimo i radimo. Naša opština će u narednom periodu biti pravo "gradilište", pa ću u tom smislu navesti one kapitalne projekte koji su u završnoj fazi izvođenja, kao i one koji su do kraja godine u planu za realizaciju. U pitanju su završetak infrastrukturnog opremanja industrijske zone u Odžacima (izgradnja javne rasvete, pešačke staze u zoni "Magne", fekalne i atmosferske kanalizacije), potom početak opremanja radne zone u Karavukovu, završetak rekonstrukcije drumskog mosta preko kanala DTD na putu Odžaci-Bački Gračac, izrada projektno tehničke dokumentacije za drugu fazu izgradnje puta Bački Gračac-Kruščić, a sve u saradnji sa opštinom Kula, kao i izrada projektno tehničke dokumentacije za put Bački Brestovac-Srpski Miletić, sanacija objekta dečijeg odeljenja i ginekologije u Domu zdravlja u Odžacima. U toku je i nabavka dva vozila i ultrazvučne opreme za potrebe Doma zdravlja. Zatim početak prve faze pojačanog održavanja dela Železničke ulice i Ulice Ive Lole Ribara u Odzacima, realizacija nekoliko projekata iz oblasti poboljšanja energetske efikasnosti javnih ustanova i osnovnih škola na teritoriji cele opštine, kao i opremanje Tehničke škole u Odžacima novom učionicom sa potrebnom opremom za smer mehatronike. Realizacija projekata izgradnje, sanacije, adaptacije, proširenja i rekonstrukcije mnogih sportskih objekata, ustanova kulture, predškolskih i verskih objekata na teritoriji opštine Odžaci. Takođe, urađeni su i mnogi projekti koji se tiču unapređenja bezbednosti u saobraćaju, kao što su postavljanje saobraćajne signalizacije i saobraćajnih objekata u zonama škola."


"Magna" je nedavno zaposlila novih 500 radnika. Nadate li se dolasku novih investitora u odžačku opštinu u skorije vreme?

"Borićemo se za svako novo radno mesto, a prvi koraci na tom putu su već učinjeni proširenjem radnih kapaciteta "Magne" za 500 novih radnih mesta. Imali smo čast da ovako velikom događaju za našu opštinu, kao i za samu kompaniju, prisustvuje i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Sve je to pokazatelj rezultata više nego odlične saradnje republičkih i pokrajinskih nivoa vlasti, lokalne samouprave i ove kompanije sa se stvore preduslovi za ovako veliki potez. Lokalna samouprava, kao svojevrsni servis, pomaže im u realizaciji njihovih programa i planova za napredak. Zajedničkim snagama menadžmenta "Magne", lokalne samouprave, Tehničke škole, a na obostranu korist i zadovoljstvo svih, ove godine uvodimo i dualno obrazovanje, gde će đaci sa smera krojači iz pomenute škole ići na praktičnu obuku u "Magnu" i za to dobijati mesečnu nadoknadu. Takođe, moram da napomenem da se radi na projektu  da se u okviru fabrike otvoriti i ambulanta Doma zdravlja Odžaci. I za dolazak ostalih potencijalnih investitora smo spremni, posedujemo industrijsku zonu čije opremanje privodimo kraju, a u koju je tokom protekle tri godine uloženo oko 130 miliona dinara."

Iz vaših reči možemo zaključiti da ste veoma zadovoljni stepenom saradnje sa pokrajinskom, odnosno republičkom Vladom?

"Opština Odžaci u svakom smislu ima ogromnu i nesebičnu podršku viših instanci vlasti, kako pokrajinskih, tako i republičkih. Jedan od pokazatelja tome je i iznos bespovratnih sredstava  koje smo dobili po konkursima sa različitim projektima koje u potpunosti finansiraju ili sufinansiraju instance prema kojima smo aplicirali, a to su Ministarstvo privrede, Uprava za kapitalna ulaganja, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, svi pokrajinski sekretarijati. Samo u toku 2017. godine za različite projekte, čija realizacija je u toku ili tek predstoji, odobrena su nam sredstva u iznosu 209,6 miliona dinara, pri čemu je naša participacija 73,01 miliona dinara." - kaže Latinka Vasiljković.

Odbornici skupštine opštine Odžaci usvojili su nedavno rebalans budžeta za tekuću godinu.

"Ovim Rebalansom budžeta opštine Odžaci vršilo se usklađivanje prihoda i rashoda na višem nivou, a predlog je sačinjen uz poštovanje svih važećih zakonskih odredbi i procedura. Ukupno planirani prihodi i primanja i rashodi i izdaci prema Odluci o budžetu za 2017. godinu iznosili su 1,099,909,648,00 dinara, a prema rebalansu 1,245,140,570,00 dinara. Razlozi za donošenje ove Odluke o Rebalansu budžeta opštine Odžaci, a vezano za prihode budžeta su mnogobrojni: utvrđeno je da je naplata poreza na zarade veća u iznosu od 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, Završnim računom budžeta opštine Odžaci za 2016. godinu je utvrđen iznos od 192,93 miliona dinara nepotrošenih sredstava koja su preneta u 2017. godinu, a koje je potrebno rasporediti na odgovarajuće korisnike budžeta. Zatim, opštini Odžaci su iz Tekuće budžetske reserve RS odobrena sredstva u iznosu od 25 miliona za tekuću likvidnost, izdvojena su sredstva za opremanje angio sale bolnice "dr Radivoj Simonović" u Somboru u iznosu od 1,5 miliona dinara. Izvršene su i unutrašnje izmene finansijskih planova korisnika prema njihovim potrebama." - pojasnila je predsednica odžačke opštine.


Šta je u planu povodom uređenja puteva, trotoara, objekata, zidova, fasada... Odnosno, žargonski rečeno "šminkanjem" Odžaka? To je jedna od zamerki koje često dobijate, ali taj problem definitivno nije od juče.

"Kao što sam mnogo puta ponovila, želimo da učinimo opštinu Odžaci boljim i lepšim mestom za život, u kojoj će naša deca i njihova buduća pokolenja želeti da odrastaju i žive. U tom pravcu i razmišljamo i delujemo i uskoro će uslediti realizacija nekoliko kapitalnih projekata ili su oni u toku, a kojima se trajno rešavaju gorući, višedecenijski  problemi stanovnika Odžaka, stoga mi taj izraz "šminkanje", iskreno, pomalo smeta. Naime, u delu pristupnih saobraćajnica i puteva završena je prva faza pojačanog održavanja lokalnog puta Bački Gračac–Kruščić. Svi znamo u kakvom je katastrofalnom stanju on bio, projekat je finansiran iz sopstvenih sredstava, a investicija je 78 miliona dinara. U toku je rekonstrukcija mosta preko DTD, na putu za Bački Gračac, posle 30 godina neodržavanja, investicija je vredna oko 35 miliona dinara. Takođe, iz sopstvenih sredstava budžeta, planira se rekonstrukcija fasade zgrade opštinske uprave, sopstveno je finansiranje, kao i u užem centru Odžaka za koje su sredstva namenski dobijena, a po preporuci predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u iznosu od 25 miliona dinara. Planirana rekonstrukcija ulice ka industrisjkoj zoni, Ive Lole Ribara, daće novi izgled ovom delu grada, zatim sledi sanacija i rekonstrukcije mnogih sportskih objekata, ustanova kulture, predškolskih i verskih objekata na teritoriji opštine Odžaci. Primeri su brojni, konkretno samo u selu Lalić radiće se na rekonstrukciji krovova na Pravoslavnoj, Evangelističkoj crkvi, kao i na Osnovnoj školi "Nestor Žučni", sve ukupno 3,8 miliona dinara… Na osnovu svega što sam rekla, možete zaključiti da će opština do kraja godine biti pravo gradilište."

Odžačku opštinu je nedavno pogodilo snažno nevreme koje je za sobom ostavilo vidljive posledice. Na koji način će biti rešena nastala šteta?

"Tačno je, opštinu Odžaci je 11. jula zahvatilo nevreme u vidu olujnog vetra, kiše, sugradice i grada. Nadležne službe su pravovremeno reagovale, ispaljene su 32 protivgradne rakete i time su sprečene štete većih razmera. Međutim, vetar je srušio preko 50 stabala, na sreću prošlo je bez žrtava, stradali su usevi, a najveće posledice nevremena vidljive su bile u naseljenom mestu Bogojevo, kupalištu "Štrand" i Romskom naselju. Zasedao je i Opštinski štab za Vanredne situacije. Nije uvedena vanredna situacija, svi članovi Štaba su bili angažovani na zbrinjavanju ugroženog stanovništva i saniranju posledica nevremena. Što se tiče nastradalih useva, nije proglašena elementarna nepogoda, dejstvovano je protivgradnom zaštitom i upućen je apel poljoprivrednicima da osiguravaju svoje useve.  Akcenat je bio na zbrinjavanju i pomoći za 32 romske porodice, gde se pored Štaba uključila i MZ Bogojevo, Crveni Krst, policija, Centar za socijalni rad, Kancelarija za Rome opštinske uprave Odžaci, kao i Pokrajinska Vlada na čelu sa predsednikom Igorom Mirovićem i pokrajinskim sekretarijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, koji su pomogli u vidu finansijskih sredstava za pomoć unesrećenima, a uskoro se očekuje pomoć u građevinskom materijalu za obnovu porušenih kuća."

Za kraj razgovora treću ženu na čelu opštine Odžaci od 2000. godine pitali smo kako se jedna dama snalazi u politici i smatra li to prednošću ili manom, i da li je teže bilo obavljati funkciju načelnika ZBO ili predsednika opštine Odžaci?

"Stanovnici opštine Odžaci su izabrali ženu na čelu izvršne vlasti i spadamo u onih 5% lokalnih samouprava koje za predsednika opštine ili gradonačelnika imaju ženu. Raduje me činjenica da su dve žene na čelu lokalnih samouprava u okrugu, žena je na čelu republičke Vlade i republičkog parlamenta. Na ovo pitanje kako se snalazim u politici, mogu da dam vrlo potvrdan odgovor. U najboljim sam političkim godinama, ostvarena na profesionalnom, privatnom, porodičnom, političkom nivou. Član sam opštinskog i glavnog  odbora SNS-a, predsednica Unije žena OO Odžaci, politički aktivna i na nivou Zapadnobačkog okruga, a funkcija predsednika opštine samo unapređuje i nadograđuje moje političko iskustvo. Smatram da su žene političarke jednako stručne, a često i stručnije od muških kolega, da ćešće usklađuju struku sa politčkim ambicijama, da su realnije u proceni sopstvenih sposobnosti i ambicija. Imala sam izuzetnu čast da obavljam funkciju načelnika Zapadnobačkog upravnog okruga, jedna od četiri žene koje su od ukupno 29 okruga bile na njegovom čelu i smatram da sam je dobro, savesno i odgovorno obavljala. Svaka funkcija naravno nosi breme odgovornosti, a obavljanje bilo koje  funkcije, kao i bilo kog drugog posla, nije lako. Pri obavljanju funkcije predsednika opštine, trudiću se  da svoj rad, znanje, iskustvo, odgovornost, upornost i odlučnost usmerim ka cilju ostvarivanja opšteg dobra i napretka merljivog za samu opštinu Odžaci i za sve njene stanovnike." - izjavila je u ekskluzivnom razgovoru za 025info predsednica opštine Odžaci, Latinka Vasiljković.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Na 18. sednici SO Apatin, nakon što je utvrđeno prisustvo od ukupno 28 odbornika, čime su stvoreni uslovi za punovažno...

Odbornici Skupštine opštine Kula, na sednici koja je održana u utorak, 28. novembra 2017. godine usvojili su Odluku...

U sredu, 29. novembra, održana je 20. sednica Opštinskog veća opštine Odžaci. Na dnevnom redu bilo je 14...

Na 51. sednici Opštinskog veća doneto je Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune Programa poslovanja za...

Rok za predaju lista za učešće na izborima za Savet MZ Lalić istekao je u petak, 24. novembra...

Nakon što je usvojen Zapisnik sa 29. sednice opštinskog Veća opštine Apatin, usvojeno je Rešenja o otuđenju suvlasničkog...