Kako da Apatin postane atraktivan turistima?

Četiri ključna problema zbog kojih Apatin ne uspeva da se nametne kao atraktivna lokacija za turiste su: nejasna filozofija turizma, malo događaja koji su skoncentrisani samo na Ribarske večeri i tako jedni drugima konkurencija, skromni sadržaji, koji su neuređeni i neprilagođeni turistima, kao i gotovo nepostojeća promocija. Ovo je rečeno na predstavljanju programa za razvoj turizma opštine Apatin, koju je predstavio Savet za lokalani ekonomski razvoj OO SNS Apatin.

Situacija je slikovito objašnjena na primeru otvorenih bazena Banje Junaković, u kojoj ne postoji adekvatno uređen prostor za boravak, nego turisti mogu da biraju beton, bez gotovo ikakve zaštite ili travnate površine u hlаdu, ali pune mrava. Zapuštena kantina sigurno neće biti razlog da se turisti ovde vrate. Ako i požele da još nešto vide u Apatinu, biće razočarani, jer na sajtu Turističke orgnizacije mogu da se informišu o dočeku Pravoslavne nove godine 2015/2016 ili o restoranima koji ne rade. 

Objašnjeno je da Apatin već sada ima finansijske resurse kojima može unaprediti turizam, ali da su potrebni kadrovi, koji će za to imati volje i koji će se ovom temom baviti.

Ciljevi programa su atraktivni događaji, koji će privući turiste i koji će biti organizovani i tokom godine, kao zasebna dešavanja, a ne samo tokom nekoliko dana koliko traju Ribarske večeri.

Potrebno je da se osmisle sadržaji i ponuda, koji će zadovoljiti kriterijume onih koji organizuju ekskurzije, tim bilding ture i izlete. Posmatranje ptica ili boravak u prirodi, samo su mali deo onoga što Apatin već pruža i za šta nisu potrebne velike investicije, jer je Gornje Podunavlje samo po sebi pogodno za ekoturizam.

Ideja je i da Apatin postane centar u kome će se okupljati podunavske Švabe, mesto kome će se rado vraćati i u koje će dovoditi svoje goste.

Jedna od osnova za razvoj turizma su edukovani kadrovi, kojima će se posvetiti posebna pažnja, rečeno je na skupu. Zbog toga će u četvrtak (31.03.) biti organizovana radionica, namenjena svima koji žele samostalno da se bave promocijom svoje delatnosti ili usluga. Od 17:30 u prostorijama OO SNS govoriće se o potencijalima koje Fejsbuk ima, kada je reč o biznisu, u smislu vođenja stranice i oglašavanja.

Kandidat za predsednika Opštine Apatin Radivoj Sekulić, rekao je da je vreme da u ovoj oblasti počne da se radi.

- Mi imamo šta da pružimo, ali se niko time ne bavi. Naše ideje su, pored navedenih primarnih stvari i etno kuće u selima, razvoj biciklističke rute, doček posetilaca sa jahti i brodova uz naše specijalitete, domaću radinost i suvenire. Neka svako od posetilaca ostavi bar 10 evra kod nas, to će mnogo značiti za Apatin - objasnio je Sekulić

Na predstavljanju programa je rečeno i da će se tokom četiri godine rada, rezultati konstantno meriti. Broj poseta, noćenja, broj turističkih jahti i brodova koji pristanu, jasno će ukazivati na to kako se radi, zaključak je ovog događaja. 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar