lokacija: Odžaci
objavljeno: 31.12.2018.

Izglasan budžet opštine Odžaci za 2019. godinu

Politika

Na poslednjem ovogodišnjem zasedanju lokalnog parlamenta izglasan je budžet opštine Odžaci za 2019. koji je planiran u iznosu većem od milijardu i 296 miliona dinara, što je nešto manji budžet u odnosu na ovu godinu. 

Odluka o budžetu bila je jedna od dvadeset tačaka koje su odbornici Skupštine opštine Odžaci razmatrali i usvojili na ovoj sednici. Za usvajanje budžeta glasalo je 16 odbornika, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.
 
Opštinska kasa teška je 1.296.735.784 dinara, koliko iznose ukupni planirani prihodi i primanja budžeta zajedno sa ostalim izvorima novčanih sredstava, prenetim neutrošenim sredstvima iz ranijih godina i primanjima korisnika iz drugih izvora.
 
Prema planu rashoda po programima, najviše novca opredeljeno je za opšte usluge lokalne samouprave (260,5 miliona), organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu (195,4 miliona), osnovno obrazovanje i vaspitanje (125,7 miliona), socijalnu i dečiju zaštitu (102,2 miliona), predškolsko obrazovanje i vaspitanje (98,8 miliona), stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje (95,7 miliona), poljoprivredu i ruralni razvoj (70,3 miliona), komunalnu delatnost (64,1 milion), zaštitu životne sredine (60,5 miliona), razvoj sporta i omladine (59,2 miliona), zdravstvenu zaštitu (58,9 miliona)… 
Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković je rekla da u narednoj godini nije predviđeno zaduživanje budžeta, kao i da ne postoji obaveza otplate bilo kakvog duga. Detaljno je na sednici obrazložila rashodovnu stranu budžeta i istakla da će planirani deficit u potpunosti biti pokriven prenetim neutrošenim sredstvima iz 2018. godine.
 
- Moram da napomenem da je ove godine po prvi put primenjen akcioni plan za uključivanje građana opštine Odžaci u proces donošenja odluka o trošenju sredstava koja se prikupljaju po osnovu poreza na imovinu. Anketa je sprovedena u svih devet mesnih zajednica uz učešće preko 600 građana koji su dali svoje predloge šta bi trebalo da se radi u opštini Odžaci i finansira iz opštinskog budžeta, u svojevrsnoj formi participativnog budžetiranja – kazala je Vasiljković pre nego je navela najveće kapitalne projekte koji su planirani za narednu godinu.
 
Prema njenim rečima, pored ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu, poboljšanje bezbednosti saobraćaja i zaštitu životne sredine, lokalna samouprava će značajna sredstva opredeliti i za izradu planske i tehničke dokumentacije kako bi bila projektno spremna. 
Nakon izlaganja predsednice opštine usledila je jednočasovna rasprava o predlogu budžeta u kojoj su stavove sučelili predstavnici opozicije Milan Ćuk (SRS), Aleksandar Dikić (DS) i Dobrislav Prelić (Grupa građana) i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Vlasko Grujičić.
 
I dok su opozicioni odbornici izneli mahom kritike na predloženi budžet ocenjujući da on nije razvojni, Grujičić je istakao da je budžet realan, izbalansiran i koncipiran u skladu sa odgovornom finansijskom politikom koja se vodi na nivou države.

Najviše novca za puteve i ulice
 
Kada je reč o kapitalnim projektima planiranim za finansiranje u narednoj godini, najveći iznos sredstava opredeljen je za završetak prve faze i drugu fazu pojačanog održavanja dela Železničke ulice i ulice Ive Lole Ribara u Odžacima – nešto više od 122 miliona dinara.
 
Za sanaciju puteva u naseljenim mestima opštine Odžaci namenjeno je 40 miliona dinara i 4 miliona za izradu idejnog projekta i projekta za izvođenje sanacije.
 
Pored toga, za izgradnju puta Bački Brestovac-Srpski Miletić 10 miliona dinara i još 4,8 miliona za izradu plana detaljne regulacije za izgradnju pomenutog puta, a za drugu fazu radova na pojačanom održavanju lokalnog puta Bački Gračac-Kruščić blizu 21,3 miliona dinara. 
U budžetu je za poboljšanje dela ulice Vojvode Mišića u Odžacima opredeljeno 9,39 miliona dinara, izradu plana detaljne regulacije puta Odžaci-Lalić 4,8 miliona i izradu tehničke dokumentacije za taj put 1,2 miliona, kapitalno održavanje puteva – otresišta 11 miliona, realizaciju atmosferske kanalizacije u Odžacima 7 miliona i Karavukovu 8,88 miliona dinara.
 
Opština Odžaci će u narednoj godini izdvojiti i nešto više od deset miliona dinara za nabavku vatrogasnog vozila na lizing.
 
Usvojene sve tačke dnevnog reda
 
Na istoj sednici odbornici su usvojili odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima na teritoriji opštine Odžaci, razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta na teritoriji opštine Odžaci u svrhu utvrđivanja osnovice poreza na imovinu za 2019. godinu i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o prenosu osnivačkog udela u privrednom društvu Slobodna zona “Apatin”.
Usvojene su i odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač opština Odžaci, izmenama odluke o lokalnim komunalnim taksama, naknadama za usluge koje Opštinska uprava vrši drugim licima, opštinskim administrativnim taksama, uslovima i načinu držanja pasa i mačaka na teritoriji opštine Odžaci.
 
Skupština opštine je dala saglasnost na plan rada opštinskog Štaba za vanredne situacije, kao i na programe poslovanja i rada JKP “Brestkom” Bački Brestovac, JKP “Usluga” Odžaci i Turističke organizacije opštine Odžaci.
 
Takođe, usvojena su i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora osnovnih škola u Karavukovu, Bačkom Gračacu i Ratkovu, kao i Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima.
 
Izvor i foto: ico.rs
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Ljiljana Tica, profesorka razredne nastave iz Sombora, nova je predsednica Skupštine Grada Sombora. Tica je na tu funkciju...

Sednica Skupštine Grada Sombora zakazana je za sutra, 19. jun, sa početkom u 9 časova.  Odbornici će,...

Na sednici Skupštine opštine Odžaci doneto je rešenje o utvrđivanju prestanka mandata odbornici Jeleni Lopušini koja je podnela...

Odavanjem pošte nedavno preminulom predsedniku Skupštine Grada Sombora primarijusu dr Zoranu Parčetiću, počela  je 34. Sednica Skupštine grada...

Sednica Skupštine Grada Sombora, 34. po redu, zakazana je za ponedeljak, 10. jun, u 9 časova.    

Sednica Skupštine opštine Apatin je započela usvajanjem zapisnika sa prethodne sednice, nakon čega je usvojen godišnji program zaštite, uređenja i...