Izglasan budžet opštine Odžaci za 2019. godinu

Na poslednjem ovogodišnjem zasedanju lokalnog parlamenta izglasan je budžet opštine Odžaci za 2019. koji je planiran u iznosu većem od milijardu i 296 miliona dinara, što je nešto manji budžet u odnosu na ovu godinu. 

Odluka o budžetu bila je jedna od dvadeset tačaka koje su odbornici Skupštine opštine Odžaci razmatrali i usvojili na ovoj sednici. Za usvajanje budžeta glasalo je 16 odbornika, četiri su bila protiv, a jedan uzdržan.
 
Opštinska kasa teška je 1.296.735.784 dinara, koliko iznose ukupni planirani prihodi i primanja budžeta zajedno sa ostalim izvorima novčanih sredstava, prenetim neutrošenim sredstvima iz ranijih godina i primanjima korisnika iz drugih izvora.
 
Prema planu rashoda po programima, najviše novca opredeljeno je za opšte usluge lokalne samouprave (260,5 miliona), organizaciju saobraćaja i saobraćajnu infrastrukturu (195,4 miliona), osnovno obrazovanje i vaspitanje (125,7 miliona), socijalnu i dečiju zaštitu (102,2 miliona), predškolsko obrazovanje i vaspitanje (98,8 miliona), stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje (95,7 miliona), poljoprivredu i ruralni razvoj (70,3 miliona), komunalnu delatnost (64,1 milion), zaštitu životne sredine (60,5 miliona), razvoj sporta i omladine (59,2 miliona), zdravstvenu zaštitu (58,9 miliona)… 
Predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković je rekla da u narednoj godini nije predviđeno zaduživanje budžeta, kao i da ne postoji obaveza otplate bilo kakvog duga. Detaljno je na sednici obrazložila rashodovnu stranu budžeta i istakla da će planirani deficit u potpunosti biti pokriven prenetim neutrošenim sredstvima iz 2018. godine.
 
- Moram da napomenem da je ove godine po prvi put primenjen akcioni plan za uključivanje građana opštine Odžaci u proces donošenja odluka o trošenju sredstava koja se prikupljaju po osnovu poreza na imovinu. Anketa je sprovedena u svih devet mesnih zajednica uz učešće preko 600 građana koji su dali svoje predloge šta bi trebalo da se radi u opštini Odžaci i finansira iz opštinskog budžeta, u svojevrsnoj formi participativnog budžetiranja – kazala je Vasiljković pre nego je navela najveće kapitalne projekte koji su planirani za narednu godinu.
 
Prema njenim rečima, pored ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu, poboljšanje bezbednosti saobraćaja i zaštitu životne sredine, lokalna samouprava će značajna sredstva opredeliti i za izradu planske i tehničke dokumentacije kako bi bila projektno spremna. 
Nakon izlaganja predsednice opštine usledila je jednočasovna rasprava o predlogu budžeta u kojoj su stavove sučelili predstavnici opozicije Milan Ćuk (SRS), Aleksandar Dikić (DS) i Dobrislav Prelić (Grupa građana) i šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Vlasko Grujičić.
 
I dok su opozicioni odbornici izneli mahom kritike na predloženi budžet ocenjujući da on nije razvojni, Grujičić je istakao da je budžet realan, izbalansiran i koncipiran u skladu sa odgovornom finansijskom politikom koja se vodi na nivou države.

Najviše novca za puteve i ulice
 
Kada je reč o kapitalnim projektima planiranim za finansiranje u narednoj godini, najveći iznos sredstava opredeljen je za završetak prve faze i drugu fazu pojačanog održavanja dela Železničke ulice i ulice Ive Lole Ribara u Odžacima – nešto više od 122 miliona dinara.
 
Za sanaciju puteva u naseljenim mestima opštine Odžaci namenjeno je 40 miliona dinara i 4 miliona za izradu idejnog projekta i projekta za izvođenje sanacije.
 
Pored toga, za izgradnju puta Bački Brestovac-Srpski Miletić 10 miliona dinara i još 4,8 miliona za izradu plana detaljne regulacije za izgradnju pomenutog puta, a za drugu fazu radova na pojačanom održavanju lokalnog puta Bački Gračac-Kruščić blizu 21,3 miliona dinara. 
U budžetu je za poboljšanje dela ulice Vojvode Mišića u Odžacima opredeljeno 9,39 miliona dinara, izradu plana detaljne regulacije puta Odžaci-Lalić 4,8 miliona i izradu tehničke dokumentacije za taj put 1,2 miliona, kapitalno održavanje puteva – otresišta 11 miliona, realizaciju atmosferske kanalizacije u Odžacima 7 miliona i Karavukovu 8,88 miliona dinara.
 
Opština Odžaci će u narednoj godini izdvojiti i nešto više od deset miliona dinara za nabavku vatrogasnog vozila na lizing.
 
Usvojene sve tačke dnevnog reda
 
Na istoj sednici odbornici su usvojili odluke o opštinskim putevima, ulicama i nekategorisanim putevima na teritoriji opštine Odžaci, razvrstavanju neizgrađenog građevinskog zemljišta na teritoriji opštine Odžaci u svrhu utvrđivanja osnovice poreza na imovinu za 2019. godinu i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o prenosu osnivačkog udela u privrednom društvu Slobodna zona “Apatin”.
Usvojene su i odluke o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora javnih preduzeća čiji je osnivač opština Odžaci, izmenama odluke o lokalnim komunalnim taksama, naknadama za usluge koje Opštinska uprava vrši drugim licima, opštinskim administrativnim taksama, uslovima i načinu držanja pasa i mačaka na teritoriji opštine Odžaci.
 
Skupština opštine je dala saglasnost na plan rada opštinskog Štaba za vanredne situacije, kao i na programe poslovanja i rada JKP “Brestkom” Bački Brestovac, JKP “Usluga” Odžaci i Turističke organizacije opštine Odžaci.
 
Takođe, usvojena su i rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora osnovnih škola u Karavukovu, Bačkom Gračacu i Ratkovu, kao i Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima.
 
Izvor i foto: ico.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar