Gradonačelnica Sombora uzela učešće na konferenciji Žene u političkom životu, održanoj u Skupštini APV

U organizaciji Ženske parlamentarne mreže  u Skupštini AP Vojvodine održana je Кonferencija „Žene u političkom životu“.

Pozdravljajući učesnike i organizatore, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor izrazio je veliko zadovoljstvo što Ženska parlamentarna mreža Skupštine AP veoma uspešno radi i što je Skupština APV mesto na kojem se decenijama unazad intenzivno razgovara o ljudskim pravima. On je dodao da je tema konferencije veoma važna ne samo sa aspekta broja žena koje učestvuju u političkom životu, već zbog kvalitativnog značaja i doprinosa koje one u politici pružaju.
 
U prvoj panel diskusiji na konferenciji, kojom je moderirala Mia Strajin, koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine, pažnja je bila posvećena izazovima, preprekama i iskustvima žena u političkom životu.
 
O svojim iskustvima i stavovima na ovu temu govorile su Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i prva žena gradonačelnica u istoriji Novog Sada, Dušanka Golubović, gradonačelnica grada Sombora i mr Latinka Vasiljković, predsednica opštine Odžaci.
 
Verujemo da žene mogu jednako dobro da rade svoj posao i da obavljaju važne funkcije kao i muškarci, a solidarnost među ženama je ključna u ostvarivanju većeg učešća žena u politici i na javnim funkcijama, poručile su panelistkinje.
 
Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković naglasila je da se Srbija nalazi na 24 mestu u svetu po zastupljenosti žena u parlamentima, među 10 u kojima su žene na čelu Vlade i među 55 država u kojima je na čelu državnog parlamenta žena. Prema njenom mišljenju solidarnost među ženama mora biti veća kako bi se postiglo veće učešće žena na javnim funkcijama.
 
U svojoj karijeri nailazila sam na različite prepreke, ali se sa njima moramo hrabro suočavati. Veoma sam ponosna na to što sam bila gradonačelnica Novog Sada, i prva u istoriji naše zemlje gradonačelnica  koju su na tu poziciju građani direktno izabrali“, kazala je Maja Gojković.
 
Кada je u pitanju učešće žena u politici, poruka je da to jeste teško, ali da nije nemoguće.
 
U tom smislu, izuzetno je važna ženska pomenuta solidarnost i podrška, ali isto tako i podrška porodice, bračnih partera, jer je to jedini pravi put da poboljšamo položaj žena u društvu, naglasila je Dušanka Golubović, gradonačelnica grada Sombora.
 
 
Funkcija gradonačelnice je veoma izazovna funkcija, jer kod nas na žalost, nezavisno od sistema postoje različita očekivanja, a izazov je stvoriti jasan autoritet da možeš da rešiš određene probleme, što predstavlja potvrdu hrabrosti i odvažnosti da najpre prihvatite te izazove, izađete iz zone straha i da na kraju izađete kao pobednica“, kazala je gradonačelnica Sombora.
 
U nastavku konferencije održana je interaktivna sesija na kojoj je diskutovano o osnaživanju žena za učešće u političkom životu, ženskim mrežama u parlamentima, javno zagovaranju, kao i o javnom nastupu predstavnica mehanizama rodne ravnopravnosti. Svoja viđenja, mišljenja i iskustva predstavile su: Smiljka Jovanović, pokrajinska sekretarka za finansije, Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Dina Vučinić, odbornica u Skupštini grada Novog Sada.
 
Кonferenciji „Žene u političkom životu“ prisustvovale su i potpredsednice Skupštine AP Vojvodine Snežana Sedlar i Aleksandra Đanković.

Izvor i foto:  Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar