Dubravka Korać: Uredili smo sistem, sledi realizacija projekata!

Gošća najnovije emisije Prava reč, 025info televizije, bila je zamenica predsednika opštine Apatin, Dubravka Korać. Povodom navršene pune godine funkcionisanja trenutne vlasti na čelu opštine Apatin, Koraćeva je rezimirala koje su najvažnije stvari urađene i šta nas očekuje u narednom periodu.

Prvih godinu dana - "Uredili smo sistem, koji je bio katastrofalan"

"Ispoštovali smo obećanje da će mladi ljudi doći na mnoge odgovorne funkcije. Ono što odlikuje takvu postavku stvari jeste velika želja i energija da se bude prisutan i da se proprati i kreira svaka aktivnost u našem gradu. Rezultati te želje i energije se već vide u smislu razvoja naše opštine. Došli smo u haotičnu situaciju u jednom, ne mogu čak ni to nazvati sistemom. Uspostavili smo pravila kako treba da se finansira opština, za razliku od nekog prethodnog perioda. Nekoliko meseci smo živeli u strahu od blokade mnogih institucija, to građani ne mogu da vide ako nisu direktni budžetski korisnici, i prosto osećam potrebu da kažem koliko je zaista bilo teško. Mnogo vremena smo potrošili da sistem uredimo i postavimo na zdrave osnove. Tek kada smo rešili te probleme, mogli smo da počnemo da radimo na projektnoj dokumentaciji koju nismo zatekli i koja nije postojala."

Obrazovanje - "Uređujemo školske objekte, finansiramo najtalentovanije, isplaćujemo putne troškove..."

"Mi smo imali mnogo neprijatnih situacija kada su škole u pitanju. Nisu bili uređeni toaleti, dvorišta, pojedine hale nisu radile u popodnevnim satima iako je to bilo neophodno za funkcionisanje nekih sportskih klubova, i još mnogo nekih drugih stvari. Ušli smo u realizaciju rešavanja tih problema. Uredili smo dvorište škole u Svilojevu, sada to isto radimo i u Kupusini. Konkurisali smo i odobrena su nam sredstva kod Pokrajinskog sekretarijata za uređenje šest škola. U narednom periodu će fokus biti na rešavanju problema grejanja u školama gde imamo jedan zastareo i nebezbedan sistem koji ne ispunjava mnoge standarde i naša želja je da do početka naredne školske godine uradimo projekte, u pitanju su zaista velike investicije. Naše škole se greju na mazut, ugalj, u Svilojevu se u školskim učionicama loži, što nisu standardi primereni 21. veku. Obezbedili smo redovnu isplatu putnih troškova, raspisali konkurs za talentovane učenike i studente. Kada uđemo u taj sistem vidimo koliko zaista kvalitetnih đaka i prosvetnih radnika ima i koliko im malo sredstava treba da bi dali velike rezultate."

Kultura - "Novi projektor koji će omogućiti projekcije na otvorenom"

"Ispričaću vam jednu zanimljivu situaciju. Prilikom jedne posete kulturnom centru iznosio se stari bioskopski projektor koji je bio u funkciji do pre nekog vremena. Direktorica mi je rekla da ga nose u Muzej kinoteke, što najbolje oslikava koliko je dugo bio van vremena i van trendova. Obezbeđena su sredstva za novi projektor i dobićemo mogućnost organizovanja predstava na otvorenom, što je ideja koja će, nadam se, uskoro zaživeti."

Zdravstvo - "Ambulanta u Kupusini i novo sanitetsko vozilo su dobri primeri po kojima ćemo nastaviti raditi"

"Moram da pohvalim rad direktorice Doma zdravlja Branke Bajić, koja se mnogo trudi i iza koje su praktični, svakodnevno vidljivi rezultati. Napomenuću samo uređenje ambulante u Kupusini, prilagođavanje rada laboratorije Doma zdravlja građanima koji nisu u mogućnosti da se penju na sprat, obezbeđen je projekat za izgradnju lifta, dobijeno je novo sanitetsko vozilo a konkurisali smo da se Domu zdravlja dodeli još neko vozilo i na taj način da se građanima obezbedi kvalitetna briga o zdravlju i osećaj bezbednosti. To su građani prepoznali, oni su ukazali na mnoge probleme, njihova inicijativa je veoma važna."Sport - "Nova pravila, veća izvesnost za klubove"

"Sport smo prilagodili stanju koje je u krajnjoj liniji zakonski normalno, i koje je na snazi u mnogim drugim opštinama a nije bilo kod nas. Raspisali smo konkurs za sportske klubove i oni sada imaju izvesnost na koja sredstva mogu da računaju u toku sezone. Mladi i talentovani sportisti dobijaju redovne stipendije na mesečnom nivou. Odobrena su nam sredstva za rekonstrukciju sportskih terena u gimnaziji za koja smo konkurisali. Čeka se završetak javne nabavke da možemo da realizujemo i taj deo. Uređen je projekti za teretanu na otvorenom, u planu je kompletna rekonstrukcija trim staze kod brodogradilišta. Nekoliko fondacija nam se javilo, zainteresovani su za uređenje terena za basket u gradu i sigurna sam i da u oblasti sporta idemo u pozitivnom smeru. U Sportskom savezu opštine Apatin ovih dana postavljene su prilazne rampe za osobe sa invaliditetom kako bi im se dodatno olakšalo korišćenje teretane i drugih prostorija. Na njih ne smemo da zaboravimo jer oni to svojim rezultatima apsolutno zaslužuju."

Kancelarija za mlade Apatin - "Želimo da čujemo glas bivših stipendista"

"Napravili smo program rada Kancelarije za mlade i taj program se poštuje. Najavila sam nedavno i realizaciju projekta kontakta sa bivšim stipendistima opštine Apatin. Oko 400 stipendista je kontaktirano, urađene su ankete, trenutno je u procesu analiza gde će se napraviti fokus grupe koje će biti polazna osnova građanske participacije u planiranju narednog budžeta. Retke su opštine u Srbiji koje na taj način rade, i zaista moram da pohvalim KZM Apatin koja je iznela čitav projekat. Uskoro kreće letnja sportska liga koja podrazumeva takmičenje u odbojci na pesku, fudbalu, basketu, biciklistička trka za sve studente i srednjoškolce."

Gradska plaža - "Potpuno nov izgled već ovog leta"

"Apatin je godinama guran od Dunava i to mora da se promeni. Urađeno je idejno rešenje i obezbeđena su sredstva u budžetu za uređenje plaže. Kod Ministarstva turizma smo konkurisali vezano za uređenje plaže tako da još postoji mogućnost da dobijemo sredstva, ali bez obzira, mi smo rebalansom budžeta obezbedili dovoljno da možemo bar najbitniju fazu da uradimo. Cilj je da plaža bude bezbedna i da je proglasimo gradskom plažom. To znači da je obezbedimo od ulaska skutera i motornih čamaca zaštitnim sajlama, bovama i znacima. Nivo peska će biti podignut, postavićemo ležaljke, suncobrane, svalčionice, mesta za čuvarsku službu... To je ono najosnovnije što opština planira ove godine. Ono što se još nalazi u idejnom rešenju i što ćemo realizovati u slučaju da dobijemo sredstva od Ministarstva turizma jeste teren za vaterpolo, ponton, veštačka stena i još neki mobilijar za najmlađe koji će upotpuniti sadržaj. Apatin mora da postane zanimljivo mesto za one koji žive ovde ali i one koji ga posećuju, i mislim da je ovo samo jedna od stvari koje će ići u tom pravcu."

Izgradnja pravoslavne crkve u Prigrevici

Opština na narednoj skupštini planira da ugovorom o donaciji pokloni zemljište Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prigrevici, gde je u planu izgradnja crkve, a biće završeno i oslikavanje hrama u Apatinu.

Prioriteti - "Kanalizacija u selima, razvoj Slobodne zone, investicije u luku"

"Prioritet je uređenje kanalizacionih mreža u selima, jer je situacija veoma loša. Ovih danas su pale jake kiše i treba da se ode na lice mesta da se vidi koliko to ljudima pravi probleme. Taj problem moramo hitno rešiti.  Naravno, najveći fokus biće vezan za investicije u luku na Dunavu i nastavak razvoja Slobodne zone, to je apsolutno jasno."

Za kraj gostovanja u emisiji Prava reč, Dubravka Korać je poručila građanima da imaju podršku u predstavnicima lokalne samouprave, i da svi moraju da krenu od svog mikrosveta koji mora da bude uređen pa će tako i čitavoj zajednici biti bolje. Ona je dodala da se neke stvari možda odvijaju sporije od očekivanog, ali obećala da će iz tog razloga sigurno biti kvalitetnije.

Kompletnu emisiju možete pogledati ovde:

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar