Cena kontrole medija

Tema dodele opštinskih studentskih stipendija o kojoj je 025info pre nekoliko dana pisao, uzburkala je apatinsku javnost. Građani su nezadovoljni zbog brutalnog i besramnog kršenja pravila konkursa, i to od strane onih koji ta pravila i smišljaju, dok su studenti  iskazali zahvalnost zbog činjenice da se neki medij u Apatinu bavi analizom realne slike kada su u pitanju stipendije.

Najviše pažnje privukla je informacija o stipendiji koja je mimo pravila konkursa dodeljenoj urednici TV Apatin, Vesni Simičić Milanović, i to za doktorske studije na privatnom fakultetu. Iako je sasvim u redu da i studenti doktorskih studija budu stipendisti opštine Apatin, jer su doktori nauka ponos svake sredine, konkursom koji je raspisala opštinska komisija nije predviđeno da se stipednija dodeljuje doktorantima. Međutim, očigledna je činjenica da  je komisija sebi dala za pravo da prekrši sopstvene uslove konkursa i stipendiju dodeli pogodnim osobama koje ne ispunjavaju javne  uslove konkursa.

 

Kriterijumi konkursa

Slučaj Vesne Simičić Milanović

Uslovima konkursa predviđeno je da stipendiju nije moguće dodeliti osobi koja već prima neku drugu stipendiju od opštine. U ovom slučaju imamo situaciju da se stipendira student  doktorskih studija koji prima platu kao zaposlen na TV Apatin, koji opština finasira sa oko 19 miliona dinara godišnje. U najmanju ruku, nefer odnos prema ostalim učesnicima konkursa.

Deo spiska stipendista

Sklapanjem kockica, zaključujemo da ovde ustvari radi o investiciji opštinske vlasti. Plaćanjem stipendije  urednici TV Apatina mimo pravila konkursa, sa  7000 dinara mesečno, kupljen je  medijski prostor za prezentaciju opštinskog rukovodstva. Praktično, stvaranjem medijske slike u kojoj se prikazuju samo pozitivni rezultati, bez ikakve kritike ili prisustva opozicije,  sa investicijom od 84.000 dinara za godinu dana, opštinska vlast sebi je obezbedila poziciju za manipulaciju sa preko četiri milijarde dinara građana Apatina u prethodne četiri godine. Kao i većina započetih investicija u Apatinu, i ova je korisna za vlast, dok je njena korisnost za građane upitna. 

 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar