Aktivisti OO SDPS Apatin u poseti Romskom naselju

Aktivisti Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije u Apatinu posetili su Romsko naselje u Apatinu gde su sa Romkinjama razgovarali o nasilju nad ženama. Nasilje nad ženama, posebno nasilje u porodici, široko je rasprostranjen problem u Romskom naselju i predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih prava i sloboda žena.

"Migrantkinje, Romkinje, žene s invaliditetom i stari, najranjivije su društvene grupe, a neretko trpe nasilje i u porodici. Zbog straha ili zato što im je od malena usađen stav da su vlasništvo njihovih porodica i muževa, retko se odvaže da nasilnika prijave. Mada su istraživanja o rasprostranjenosti nasilja nad Romkinjama veoma retka, prema nekim anketama, 75 odsto Romkinja u Srbiji su u nekom periodu života bile žrtve nasilja. One retko traže medicinsku pomoć zbog povreda, što je rezultat specifičnog odnosa prema muškim članovima porodice, ali i prema društvenim institucijama od kojih mnoge Romkinje ne očekuju pomoć." - izjavila je Slađana Živkov, predsednica OO Socijaldemokratske partije Srbije Apatin.

Kampanja 16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja obeležiće se i sa drugim ranjivim grupama u Apatinu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar