lokacija: Apatin
objavljeno: 10.10.2017.
Autor: Jelena

Zulićev ,,Krug života'' prikazan u preko 10 zemalja širom sveta

Kultura

Ova godina jedna je od najplodnijih za Apatinca Milana Zulića, kako u stvaralačkom tako i u izložbenom smislu, a posebno za njegov animirani rad “Krug života”.

Ovaj rad selektovan je od strane međunarodnog žirija na mnogim svetskim izložbama i festivalima. Pored selekcije u Indiji, gde je prikazan u dve različite države, videla ga je i publika u Grčkoj, Portugaliji, zatim u Francuskoj u četiri grada na dva različita festivala. Takođe, animirani rad ,,Krug života'' prikazan je i u Brazilu, videla ga je publika u Rusiji i u Engleskoj.

U Zagrebu je isti rad prikazan po pozivu britanskog selektora i kritičara Nila Janga, a koji ga je uvrstio u 20 najboljih međunarodnih ostvarenja 2016. godine. Posle Zagreba, premijerno je prikazan na AVI festu u Podgorici gde je dobio nagradu žirija, a videla ga je i publika Beograda na Alternativama i publika Novog Sada na "Videomedeji" i u sklopu "Shortz" festivala održanog na novosadskoj Akademiji umetnosti.


 

Pored svih ovih gradova, Zulićev rad prolazi i selekciju međunarodne izložbe "Medrar" i pojavljuje se u Kairu, glavnom gradu Egipta, a ubrzo zatim i u selekciji izložbe "Proceso" u Čileu zajedno sa selektovanim radovima umetnika iz Evrope, Azije i Amerike. Jedan od velikih uspeha ove godine je i izložba "Retransmision" koja je prikazana u 8 meksičkih gradova, a uskoro stižu i rezultati žirija iz Buenos Airesa i Tokija. - Tema rada ,,Krug života'' je stara bakina čipka koju sam petlju po petlju parao i svaki oparani deo čipke skenirao kako bih kasnije sve te petlje digitalno pokrenuo u jedan niz i tako ponovo ispleo čipku, ali ovaj put novom savremenom tehnologijom. To je i priča o kreativnom kontaktu sa precima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. I to jeste univerzalna priča svih nas i kao takva bliska je i prepoznata širom sveta, rekao je Zulić za 025info.

Pored ovog rada, Milan Zulić koristi čipku i u klasičnom slikarskom mediju na platnu, istražujući i kombinujući je sa portretima i figurama, a trenutno radi na novom ciklusu koji je nastavak njegovog kontinuiranog umetničkog putovanja. U pitanju je odnos svetla i stvaranja života. Datume novih izložbi i detalje o najnovijem Zulićevom ciklusu koji tek čeka svoju premijeru saznaćemo, prema umetnikovim rečima, vrlo uskoro.
 
Milan Zulić je multimedijalni umetnik u oblasti slikarstva, skulpture, videa, fotografije i proširenih medija. Izlagao na 32 samostalne izložbe i preko 180 kolektivnih, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Više puta nagrađivan je za crtež, fotografiju, video i dizajn. Radovi mu se nalaze u svetskim i domaćim kolekcijama. Detaljnije o ovom vanserijskom apatinskom umetniku možete pronaći na sajtu: www.milanzulic.com

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Kulturno umetničko društvo "Sarvaš" i Hrvatsko kulturno prosvetno društvo "Silvije Stahimir Kranjčević" iz Bačkog Brega vratili su se...

Galerija "Meander" raspisuje konkurs za održavanje samostalnih i grupnih izložbi u oblasti vizuelnih umetnosti u 2018. godini.

Izložba slika i crteža Miladina Šljukića otvorena je sinoć u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Kula i trajaće do...

U Domu kulture Prigrevica održan je godišnji koncert Kulturno umetničkog društva "Prigrevica". Publika je puna dva sata mogla...

Pred velikim brojem posetilaca, u galeriji "Meander" otvorena je izložba korisnika Dnevnog boravka za osobe sa fizičkim invaliditetom...

U subotu, 02. decembra, sa početkom u 18 sati u Domu kulture Prigrevica biće održan godišnji koncert Kulturno...