Završen 29. Haiku festival u Odžacima

Preko tri hiljade učesnika prošlo je kroz Haiku festival u Odžacima, tokom protekle tri decenije koliko traje ova kulturna manifestacija na kojoj se biraju najlepše neobjavljene haiku pesme i ciklusi. 

Na završnoj večeri 29. Haiku festivala pročitani su neki od nagrađenih radova i promovisan zbornik koji je izdao organizator konkursa, Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka.
 
Direktorica biblioteke, Biljana Zlatković, ističe da se u zborniku nalaze radovi 153 autora iz naše zemlje i inostranstva, a veliki broj učesnika iz zemalja okruženja, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, potvrda su da odžački festival uživa veliki ugled kod haiku stvaralaca iz regiona.
 
- Festival traje 30 godina, ali zbornici su počeli da se izrađuju tek od druge godine i zbog toga ima 29 zbornika. Nadamo se da ćemo naredne godine kada proslavljamo jubilej uspeti da objedinimo sve ono što imamo u našoj zbirci, kaže Zlatković.
 
Vojislav Milenković je osnivač Haiku festivala koji je 2002. godine organizaciju predao Narodnoj biblioteci iz Odžaka, koja je od tada kuća haiku poezije.
 
- Prvi smo na bivšem jugoslovenskom prostoru počeli da organizujemo takmičenje za najlepšu haiku pesmu i zaista tu tradiciju zdušno čuvamo i negujemo do današnjeg dana. Do sad je kroz Odžake prošlo oko tri hiljade pesnika iz Srbije i svih zemalja u okruženju, a javili su nam se i učesnici iz Australije, Amerike, Kanade, tako da je ovaj festival na zaista zavidnom nivou, istakao je Milenković.
 
U organizacionom odboru Haiku festivala, pored Biljane Zlatković i Vojislava Milenkovića, nalaze se Predrag Vujinović i Maja Lalović, a lokalna samouprava je bila pokrovitelj. 
 
Gošća završne večeri Haiku festivala bila je mlada glumica Anja Alač, koja je izjavila da je prvi put u Odžacima i da po prvi put učestvuje na ovakvoj vrsti manifestacije.
 
- Moram da priznam da od trenutka kad sam ušla u Odžake i stupila u kontakt sa prvim ljudima koje sam ovde upoznala, a to je direktorica Biljana i ostala ekipa iz biblioteke, imala sam doživljaj topline i mislim da to nije slučajno. Dobra energija se odmah oseti ili je bar, volim da verujem ja dobro prepoznam, tako da u tom smislu mi je neizmerno prijalo i bilo zadovoljstvo što sam bila ovde danas. Što se tiče mog programa, imala sam utisak da je za ovakvu prigodu najadekvatnije da govorim poeziju i otpevam par pesama, to je ono nešto što je meni najdraže, gde se ja pronalazim i nadam se da je i publici bilo bar upola lepo koliko i meni, kazala je Alač.
 
Na haiku konkurs pristigla su 163 rada, a specifičnost ovogodišnje smotre jesu haiku pesme sa osvrtom na sociologiju i filozofiju društva, sa jednim profinjenim antropološkim pristupom, napisao je selektor Željko Vučković u svom kratkom osvrtu na Festival haiku poezije, unapred se radujući i najavljujući jubilarne tridesete pesničke susrete u Odžacima.
 
Ove godine za razliku od ranijih, mnogo je manje haiku ciklusa – ukupno 43. I ove godine ima novih učesnika, najviše iz Srbije i Hrvatske.
 
Najviše pristiglih radova je iz Beograda, Niša, Novog Sada, Jagodine, Zrenjanina, Užica, Valjeva, a iz zemalja okruženja ističu se gradovi Podgorica, Sanski Most, Zagreb, Rijeka i Pula.
 
Zapaženi radovi dolaze i iz Makedonije, Bugarske, Rumunije i Švedske. Novi radovi pristigli su iz Tuzle, Berana, Rogatice, Doboja, Zrenjanina, Smedereva i Zemuna.
 
Kao i prethodnih godina dodeljene su tri nagrade za haiku stih, kao i nagrada za najbolji ciklus.

Prva nagrada za haiku stih pripala je Dragici Gašpar iz Beograda, druga je dodeljena Žarku Božiću iz Beograda, dok je treću nagradu osvojio Dragoslav Manić Forski iz Babušnice. Nagradu za haiku ciklus dobila je Branka Gostović iz Beograda.

Izvor i foto: ico.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar