Umetnik Milan Zulić među najboljima širom zemlje i inostranstva

Apatinac Milan Zulić našao se među finalistima konkursa časopisa za kulturu fotografije "Refoto" na temu "Pokret". Predstavili su se drugi autori iz bivših jugoslovneskih zemalja: Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Otvaranje izložbe bilo je upriličeno u galeriji Artget, Kulturni centar Beograd. Na izložbi je prikazano 100 fotografija od preko hiljadu pristiglih radova učesnika iz regiona. Stručni žiri činili su profesionalni umetnici i kritičari i to je jedna od najznačajnijih izložbi tog tipa u regionu jer konkurs traje godinu dana, a na kraju godine se biraju finalisti. Specifičnost ove fotografije kao i ostalih radova je ta da Milan Zulić ne koristi klasične tehnike, već ih kombinuje pa su one na graničnom području između slike i fotografije, ili između videa i fotografije.

Osim u našoj zemlji i na prostorima zemalja bivše države, Zulić je u proteklom periodu bio izuzetno zapažen i u inostranstvu. Spomenućemo samo deo. 

Našao se u selekciji Interference Festivala 2015. u Gdanjsku u Poljskoj, u selekciji najboljih video radova u Muzeju savremene umetnosti u Varšavi, takođe u Poljskoj, bio među najboljima na internacionalnom festivalu video umetnosti, Five Festivalu, u Buenos Airesu, u Argentini. 

I to nije sve. Po pozivu selektora, likovnog kritičara iz Nemačke, Wilfried Agricola, rad Milana Zulića, The Circle of life, je zvanično prikazan u februaru ove godine na prestižnom medjunarodnom festivalu elektronske i savremene umetnosti u Šilongu, glavnom gradu pokrajine Meghalaya u dalekoj Indiji. To je prvo predstavljanje Zulićeve umetnosti u Indiji. 

Isti rad je imao  premijeru u Portugaliji, nakon selekcije stručnog žirija na medjunarodnom festivalu Fonlad, a sredinom maja imaće premijeru u Grčkoj na poznatom atinskom festivalu ADAF. Krajem maja, po odluci žirija FILE festivala, rad The Circle of life (Životni krug) imaće premijeru u Sao Paulo u Brazilu. To je prvi put da je rad ovog talentovanog Apatinca ušao u brazilsku oficijelnu selekciju pored radova umetnika iz Južne Amerike, Azije, Evrope i Australije.

Zulić je izuzetno aktivan i plodan multimedijalni umetnik iz oblasti slikarstva, skulpture, fotografije, videa i proširenih medija. Član je ULUS-a (Udruženje likovnih umetnika Srbije) i SULUV-a (Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine). Priredio je preko 150 kolektivnih i 30 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegove radove videla je publika Novog Sada, Beograda, Skoplja, Atine, Podgorice, Rijeke, Zagreba, Ljubljane, Maribora, Pirana, Napulja, Trsta, Sofije, Barselone, St. Peterburga, Marselja, Ciriha, Buenos Ajresa, Santa Fea, Varšave, Šilonga, Sao Paula.

Više puta je nagradjivan za crtež, dizajn, fotografiju i video.

Više o njegovom radu možete pogledati na sajtu: www.milanzulic.com

 

 

 

 

 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar