lokacija: Kula
objavljeno: 13.02.2018.
Autor: Marko

U sredu promocija knjige i predavanje o Mileni Pavlović Barili

Kultura
U sredu, 14. februara, u Svečanoj sali Muzičke škole u Kuli, sa početkom u 19 sati, biće održana promocija knjige "Jedna studija o visokoj modi i visokoj umetnosti" kao i predavanje o životu i radu Milene Pavlović Barili. Autor projekta je mladi istoričar umetnosti Stefan Žarić iz Kule.
 
- S obzirom na to da Kula nema muzej a Galerija Kulturnog Centra organizuje izložbe savremenih stvaralaca iz regiona, ovo će biti jedinstvena, ali nadam se ne i jedina, prilika da Kuljani čuju jedno stručno predavanje iz istorije umetnosti. Tema je Milena Pavlović Barili, koja je predmet mog master rada i izložbenog projekta, ali kroz tu temu pružiću uvid i u gravitirajuće teme poput očuvanja i brendiranja kulturnog nasleđa, moderne umetnosti, mode, ali i kritike trenutnih a u Kuli nepostojećih kulturnih politika.
 
Stefan Žarić je za svoj master rad nagrađen najprestižnijom nagradom Spomen-zbirke Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti. 
 
- Dobijanje "Beljanca" za moj rad koji se bavi modom znači da je struka istorije umetnosti spremna da prihvati nove pristupe koji se znanto odmiču od tumačenja kanonizovanih fenomena i socijalističkog shvatanja umetnosti. Zahvaljujućiu ovoj nagradi osećam se bliže svetu s jedne strane, dok s druge strane osećam više odgovornosti ka očuvanju nacionalne umetnosti, ističe Stefan u razgovoru za 025info portal. 


 
Krajem prethodne godine dočekalo ga je "Politikino" priznanje za mladu osobu koja je obeležila svet umetnosti za 2017. godinu.
 
- Na neki način ovo priznanje mi je i draže od Beljanca. Beljanac je potvrda struke, akademika, profesora, kustosa. Politikino priznanje je priznanje publike do koje je moj rad dopreo. A kada jednom postavite neki standard pred publikom, taj temo morate i da održite. 
 
Žarića u ovoj godini očekuje mnogo dešavanja, zanimalo nas je čemu se to najviše raduje.
 
- Trenutno sam i pozitivno i negativno okupiran putovanjem u London. Sredinom aprila bi trebalo da nastupim na prestižnoj međunarodnoj konferenciji istoričara mode, ali su troškovi viziranja nešto što prevazilazi moje kapacitete. Obratio sam se nadležnim organima za pomoć, jer se ovde ipak radi o prezentaciji nacionalnog kulturnog blaga na međunarodnom nivou te prezentaciji talenata iz opštine Kula, i nadam se da će nadležni to prepoznati, iako još uvek nisam dobio nikakav konkretan odgovor.

Za kraj razgovora pitali smo mladog umetnika zašto baš Milena Pavlović Barili.
 

- Po završetku studija u SAD-u, bio sam očaran načinom na koji se istorija umetnosti tamo izučava, i  na koji način se realizuju muzejski projekti. Tada sam razvio veliku strast prema modi i odlučio to da primenim na nacionalni kontekst. Kako je Milena jedina srpska umetnica koja je radila za zapadne modne kuće i časopise, uključujući američki Vogue, izbor teme bio je potpuno logičan i prirodan. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Kultura je, nažalost, ne samo u Apatinu, već i u drugim gradovima Srbije, u većini slučajeva na poslednjem...

Gradski narodni orkestar "Spomenar" iz Sombora organizuje tradicionalni godišnji koncert, ove godine pod nazivom "Veče pesme na dar,...

Kulturno-umetničko društvo "Durmitor" iz Kule organizuje osmi Festival tradicionalne izvorne pesme, gusala i svirke na arhaičnim instrumentima.  Manifstacija “Da...

Kulturno umetničko društvo ,,Jožef Atila'' iz Svilojeva proslavilo je značajan jubilej - 70 godina postojanja. Ovim povodom, u...

Predstava „Rodoljupci“ Kulturnog centra Kula proglašena je za najbolju predstavu na 11. Repassage festu na Ubu. Slobodan Nogavica nagrađen...

Prezviter Mladen Glušac je u Narodnoj biblioteci  " Miodrag Borisavljević" u Apatinu održao predavanje sa temom "Život po...