U Somboru održan 26. Pozorišni maraton

U Narodnom pozorištu Sombor održan je 26. Pozorišni maraton pod nazivom "Među javom i med snom". Kao uvod u festival odigrana je premijera predstave "Samoubica", predstava Narodnog pozorišta Sombor, čiju režiju potpisuje Milan Nešković.

Tokom trajanja festivala odigrano je ukupno 13 predstava. Na zvaničnom otvaranju prisutnu publiku sa rečima dobrodošlice pozdravio je Mihajlo Nestorović, upravnik Narodnog pozorišta Sombor. Prisutnima se obratio i Jagoš Marković, poznati reditelj koji je i zvanično otvorio festival.

Prvog dana festivala publika je mogla da uživa u sledećim predstavama. Prvo je odigrana "Mandragola" predstava Narodnog pozorišta Užice u režiji Marka Torlakovića. Potom je odigrana predstava Narodnog pozorišta Kikinda "Smrt čoveka na Balkanu" koja je nastala po istoimenom fimu Miroslava Momčilovića. Prvi dan maratona zatvorila je predstava "Klošmerl" Beogradskog dramskog pozorišta čiju režiju potpisuje Kokan Mladenović.

Drugog dana festivala u prepodnevnim satima odigrana je predstava za decu "Trtica rajske ptice" Narodnog pozorišta Užice, predstava je rađena po tekstu Branka Dimitrijevića, a u režiji Nikole Zavišića. Potom je odigrana predstava "Ožalošćena porodica" u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu. Režiju za ovaj poznati Nušićev komad potpisuje Jagoš Marković. U studiju 99 odigrana je predstava "Sirena i Vktorija" Ferzeng teatra iz Beograda. Beogradsko dramsko pozorište ponovo se predstavilo somborskoj publici, ali ovaj put sa predstavom "Crna kutija" koja je rađena po tekstu Ane Đorđević, a u režiji Andreja Nosova.Tokom zadnjeg dan festivala Čiča Mičino pozorište iz Beograda za najmlađu publiku odigralo je predstavu "Magična lira" po tekstu i u režiji Mateje Popović. Zvezdara teatar se predstavio sa komadom Borislava Pekića "Korešpodencija" u režiji Gorčina Stojanovića. A u režiji Erola Kadića izvedena je predstava "Kerovi". Iz Hrvatske, Teatar Rugantino i Kazalište Planet Art izveli su predstavu "Za umrijet od smijeha" u režiji Maria Kovača. Zadnja predstava na festivala bila je predstava domaćina - Narodnog pozorišta Sombor "Kad bi Sombor bio Holivud" autorski projekat Kokana Mladenovića.

Nakon izvođenja predstave tradicionalno su se dodeli i nagrade.

Nagrada "Nikola Peca Petrović" pripala je Andrašu Urbanu
Nagradu "Iza kulisa" dobio je rekviziter Dejan Vuković
Za glumicu sezone izabrana je Ivana V. Jovanović, dok je za glumca sezone izabran Branislav Jerković.

Ovogodišnji festival je zatvoren tradicionalnim cvetnim udarom.

Fotografije: Mila Pejić


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar