U petak u Galeriji savremene umetnosti u Somboru otvaranje nove izložbe

Otvaranje izložbe ,,Crtačev ugovor - neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu'' zakazana je u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor za 23. novembar u 18 sati.

Izložba ,,Crtačev ugovor - neobična priča o umetniku Branislavu Brankovu'' pokušaće da predstavi malo poznatog somborskog, samoukog umetnika Branislava
Brankova (Sombor,1929-2006) za koga se ispostavilo da ima 91 svoje delo u
Nacionalnom muzeju moderne umetnosti Centra Žorž Pompidu u Parizu. O tome
niko, pa ni sam autor, nije imao nikakva saznanja! Umro je 2006, a 2017.
njegova udovica, Marija, poklonila je deo Braninog prebogatog crtačkog opusa
(opus broji preko 2000 crteža) i predmete od dokumentarnog značaja Gradskom
muzeju Sombor gde su ponovo otkrivene veze Brane Brankova i Pariza.
 
Baveći se dugo vremena isključivo crtežom, Brankov je tokom šezdesetih i sedamdesetih godina privukao pažnju tadašanjih čelnih ljudi pariskog muzeja: Žana Kasua, Anjes Amber i Bernara Dorivala, koji su održavali s njim kontakte putem pisama, a on im je uz svoja pisma slao crteže i dobijao od njih pohvale i preporuke za pariske galerije.U dva navrata (1962. i 1970), Brankov je nakratko posetio Pariz.Ostavši veran lokalnoj sredini, njegov značaj i polet nikada nisu dobili zasluženu pažnju niti su se nažalost (ili na sreću!) pretvorili u kakvu blistavu karijeru.
 
Na izložbi će, putem informativnih, ilustrovanih tabli, originalnih crteža, pisama i predmeta od važnosti za život i rad Brane Brankova, biti predstavljen svojevrsni "Crtačev ugovor" (istoimeni film Pitera Grineveja), pomalo misteriozni i od "običnog sveta" skriveni "sporazum" malog umetnika i velikog sveta umetnosti (izlagao je i u Kopenhagenu s tadašnjim veoma poznatim danskim umetnikom Ričardom Mortensenom) dajući celoj priči pomalo faustovski ton, iako je tim činom, kako nam se čini, Brankov zapravo pronašao i smirio svoju dušu. Otkrićemo da je ona bila namučena strahovima i patnjama deteta "narodnog neprijatelja" budući da je njegov otac 1944. stradao od Ozne.
 
Izložbu prati ilustrovani katalog poklonjenih radova i dokumenata, uvodni tekst i bio-bibliografski podaci o Brani Brankovu koje je pripremio Čedomir Janičić, te pogovor prof.dr Dragana Bulatovića i prevod Slavice Periškić- uvodni deo teksta.
 
Fotoprintove i fotografije uredio je Pavle Karabasil, viši konzervator Gradskog muzeja Sombor.

Izložbu će otvoriti prof.dr Dragan Bulatović iz Beograda.
 
Autor projekta je Čedomir Janičić, muzejski savetnik, istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor.
 
Projekat je realizovan sredstvima dobijenim na konkursu Ministarstva
kulture i informisanja Republike Srbije.
 
Prateći programi u okviru trajanja izložbe 23.11-23.12. 2018:
 
1. Autorsko vođenje kroz izložbu 1. i 16. decembra (subote) u 12 časova
2. 14.12.2018. u 17.00 časova Razgovor pod nazivom *O crtežu, crtaču, strahu i o još ponečemu* s učesnicima: dr Dragana Kovačić, muzejska savetnica, istoričarka umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu, mr Robert Hauk, psiholog Centra za socijalni rad u Somboru i autor izložbe, Čedomir Janičić.
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar